Σχέδιο αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης εν λειτουργία, που περιλαμβάνει και τη μείωση του προσωπικού κατά 60% προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης στην τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Παράλληλα προς εκκαθάριση οδεύει και η ΕΛΒΟ ενώ για τη ΛΑΡΚΟ όλα δείχνουν ότι θα πουληθεί τμηματικά.

Όπως αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη χθες, τα ΕΑΣ θα διαχωριστούν σε πολιτικό και σε στρατιωτικό τμήμα και το πρώτο, στο οποίο θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν όλες οι κρατικές ενισχύσεις, που θεωρούνται από την Κομισιόν παράνομες, θα κλείσει. Περίπου 500 από τους 850 εργαζομένους θα απολυθούν εάν δεν καταστεί εφικτό να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Σε κάθε περίπτωση η αναδιάρθρωση της επιχείρησης θα ενταχθεί στο πλαίσιο του νόμου, στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ. Η διαφορά είναι ότι η ΕΑΣ δεν θα κλείσει.

Για την ΕΛΒΟ, όπου εργάζονται συνολικά 350 άτομα, το σχέδιο προβλέπει την άμεση τοποθέτηση εκκαθαριστή, ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού της.

Σημειώνεται, πάντως, πως το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης προβλέπει την πώληση-εκμίσθωση του συνόλου ή επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού μίας επιχείρησης έως και την απόλυση εργαζομένων χωρίς αποζημίωση.

Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η αποκρατικοποίηση της εξετάστηκε σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων. Στη σύσκεψη οι υπουργοί διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους ότι για την κυβέρνηση η ενιαία πώληση της εταιρείας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελεί το στόχο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ωστόσο, όπως από καιρό είχε γράψει το newmoney.gr κάτι τέτοιο δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς η Κομισιόν ζητεί να αποπληρωθούν πρώτα τα 130 εκατ. ευρώ που έχει κρίνει ως “παράνομη κρατική επιδότηση”.