Μπορεί το διήμερο συμπόσιο του ΠαΣοΚ να έχει σκοπό να γιορτάσει την ίδρυση του κινήματος, όμως οι πληγές στο κόμμα από το μνημόνιο και την εξέλιξη της οικονομίας είναι ακόμα εμφανείς.

Η κόντρα που έκλεψε την παράσταση ήταν οι διαφωνίες είναι ανάμεσα σε δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών το Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Φίλιππο Σαχινίδη. Η “διαφωνία” ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν το μνημόνιο. Ο κ. Χριστοδουλάκης στην στην ομιλία του τόνισε πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σοβαρές ευθύνες, αφού καθυστέρησε να πάρει μέτρα.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης σήκωσε το γάντι και καθ’ ότι υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου έριξε την ευθύνη στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι όπως είπε δεν έκαναν την οικονομία ανταγωνιστική.

Υπουργός του κ. Σημίτη ήταν ο κ. Χριστοδουλάκης που σχολιάζοντας τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Τρόικα είπε πως η τότε κυβέρνηση βρήκε πολύ βολική την ανάμειξή του ίσως γιατί πίστευε ότι θα του φόρτωνε την ευθύνη λήψης δυσάρεστων μέτρων.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου υπενθύμισε πως η ύφεση προϋπήρχε των Μνημονίων και τόνισε πως δεν είχε ακούσει καμία πρόταση για το πώς θα μειωνόταν το πρωτοφανές, όπως το χαρακτήρισε πρωτογενές έλλειμμα των 25 δισ.

Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι οι επιλογές που έχει η Ελλάδα «δεν είναι μονόδρομος αλλά δεν είναι και αυτές που θέλουμε».

Από την οικονομική αναδρομή και τα λάθη που έγιναν δεν ξέφυγε και η Βάσω Παπανδρέου τονίζοντας ότι “οι επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής χειρότερες από πόλεμο”, παρομοιάζοντας την με το το Κραχ του ’29 στις ΗΠΑ.

Χρειάζεται διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους για να κάνει η χώρα καινούρια αρχή, τόνισε η κα Παπανδρέου που αναγνώρισε ότι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν.

Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ , Βάσω Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο “μαζί τα φάγαμε” του Θ. Πάγκαλου, τονίζοντας ότι “ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες”