Της Μαριάννα Τζάννε

Τα εγκαταλελειμμένα ολυμπιακά ακίνητα βάζει στο μάτι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ακυρώνοντας την αυτόνομη αξιοποίησή τους και τους διαγωνισμούς που σχεδίαζε να προκηρύξει το επόμενο διάστημα η ΕΤΑΔ. Η αρχή σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται να γίνει με το φιλέτο των 1.000 στρεμμάτων του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, το οποίο προσφέρεται για ιδιαίτερα ελκυστικές χρήσεις καθώς μπορεί να φιλοξενήσει από ξενοδοχείο και γήπεδο γκόλφ μέχρι καταστήματα και γραφεία. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως προνομιακό ακίνητο, το οποίο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα και βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο των Σπάτων ενώ η άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό του επιτρέπουν να συνδέεται γρήγορα και με τα νότια προάστια. Θα ακολουθήσουν το Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, εγκαταστάσεις που μέχρι σήμερα συντηρεί και λειτουργεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές.

Το όψιμο ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ για τα ολυμπιακά ακίνητα αποδεικνύεται και από την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την άνοιξη η ΕΤΑΔ για την αξιοποίησή τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ ήταν όλα έτοιμα για να βγει στον αέρα πρόσκληση ενδιαφέροντος από την κρατική εταιρεία ακινήτων, δόθηκε σήμα μέσα στον Αύγουστο να σταματήσουν οι διαδικασίας καθώς τα ακίνητα  θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση από καιρό πίεζε να προχωρήσει αξιοποίηση και με τα «ορφανά» ολυμπιακά ακίνητα προκειμένου να αποφευχθεί το κόστος για την συντήρηση και την φύλαξή τους, για το οποίο εκτιμάται ότι έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Κάποιοι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος συντήρησης και φύλαξης σε περισσότερα από 15 εκ. ευρώ ενώ κατά μέσο όρο κάθε εγκατάσταση που δεν έχει μισθωθεί εκτιμάται ότι απορροφά κατά μέσο όρο γύρω στα 20.000 ευρώ το μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Στουρνάρας είχε δηλώσει προ μηνών στην βουλή ότι το ετήσιο κόστος των έξι ολυμπιακών ακινήτων που διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία ( Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, εκτός του Beach Volley και της Ναυταθλητικής Μαρίνας, Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, Πανθεσσαλικό Στάδιο, Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή) ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ.

Σε σύνολο 13 ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αρκετές έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιώτες οι οποίοι επωμίζονται και τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας τους, άλλες πέρασαν στην Ελληνικό ΑΕ για να δοθούν ως ενιαίες στους υποψήφιους επενδυτές και άλλες παραμένουν καθηλωμένες παρά το γεγονός ότι μισθώθηκαν με μακροχρόνιες συμβάσεις. Ιδιόμορφο καθεστώς επικρατεί στο Γουδί καθώς το γήπεδο Μπάντμιντον μετατράπηκε σε θέατρο όμως η εταιρεία που το διαχειρίζεται, έχει σταματήσει να καταβάλλει μισθώματα, καθώς δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει και τους εξωτερικούς χώρους όπως όριζε η σύμβαση. Επιπλέον τα ολυμπιακά γήπεδα του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης πέρασαν στον έλεγχο της Ελληνικό Α.Ε, όπως και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά μαζί με την μαρίνα που είχαν μισθωθεί στην Αττικάτ. Ομοίως και το Κανόε Καγιάκ Σλάλομ που είχε αναλάβει η κοινοπραξία ΓΕΚ-Τέρνα, J&P Άβαξ, Βιοτέρ. Δεν λείπουν όμως και τα στοιχειωμένα ολυμπιακά έργα. Κλασική περίπτωση, το κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου το οποίο μισθώθηκε για 40 χρόνια στον όμιλο Χαραγκιώνη για εμπορικό κέντρο. Οι αντιδράσεις των κατοίκων και τα προβλήματα στην αδειοδότηση των έργων έχουν φρενάρει κάθε εμπορική αξιοποίηση.