Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αναμένεται να κρατηθούν οι συλληφθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μέχρι να αρχίσει η διαδικασία των απολογιών την Τρίτη με πρώτα να απολογούνται το πρωί της ίδιας ημέρας τα τρία στελέχη της ΧΑ.

Μετά τις 2 το μεσημέρι θα απολογηθούν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου και οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ την υπεράσπιση του, γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, ανέλαβε ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Εντωμεταξύ παραδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς. Ο Χρήστος Παππάς πήγε μόνος του στη ΓΑΔΑ αφού εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.

“Έρχομαι αυτοβούλως, δεν έχω τίποτα να κρύψω, η αλήθεια θα λάμψει”, δήλωσε ο κ. Παππάς κατά την είσοδό του στην ΓΑΔΑ.

Περί τις 19:00 ο Χρήστος Παππάς μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Κατά την είσοδό του στα Δικαστήρια ο βουλευτής φώναξε “ζήτω ο ελληνικός λαός. Μην τους πιστεύετε, είναι ψεύτες, είναι κατοχική κυβέρνηση. Ζήτω η Χρυσή Αυγή”.

Σε βάρος του Χρήστου Παππά, ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Πέμπτη.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Χρήστος Παππάς, εξερχόμενος του γραφείου του ανακριτή ο νο2 της ΧΑ φώναξε «Ελληνικέ λαέ μην κιοτεύεις, εμείς θυσιαζόμαστε αλλά εσύ μην κιοτεύεις».

Το βράδυ της Κυριακής συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη Σαλαμίνα άλλο ένα άτομο από τους συνολικά 32 αναζητούμενους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αυξάνοντας τον αριθμό των συλληφθέντων σε 22.

Στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής διανυκτέρευσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος,  Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο, οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στα κρατητήρια της Ασφάλειας.

Σύμφωνα με το protothema.gr η αστυνομία δεν επέτρεψε την επικοινωνία μεταξύ των τεσσάρων βουλευτών με τον αρχηγό τους.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη δολοφονία Πακιστανού Πετράλωνα, απόπειρα δολοφονίας αλλοδαπού στη Μεταμόρφωση, απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα, δεκάδες ξυλοδαρμούς, προστασία και συνάφεια με κυκλώματα της νύχτας.

Επίσης κατηγορούνται για εκβιασμό μικροπωλητών και καταστηματαρχών και με το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η μεταγωγή

Είκοσι μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες μέλη της ΧΑ που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Παρθένης.

Σε εξέλιξη η έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό των υπολοίπων 11 ατόμων που βρίσκονται στη λίστα με τα 32 ονόματα που έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης.

Στο κτίριο 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Ν.Μιχαλολιάκος και ακόμη τέσσερεις συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής. “Κάτω οι ρουφιάνοι” φώναξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος όταν έβγαινε από τη ΓΑΔΑ για να οδηγηθεί στην Ευελπίδων, ενώ την ώρα που προσέγγισε στο κτίριο 16 της Ευελπίδων πλησίασε, αγκάλιασε και φίλησε την κόρη του που περίμενε μαζί με την σύζυγό του έξω από την Εισαγγελία.

Αρνήθηκε να απολογηθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος στον Εισαγγελέα αφού όπως υποστρήριξε δεν του παρουσιάστηκε το κατηγορητήριο.

“Το βράδυ θα φάτε μνημόνιο” είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος, στη θέα των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναξε “κουφάλες δεν θα λυγίσουμε ποτέ”.

Oι συλληφθέντες έφτασαν στην Ευελπίδων λίγο πριν τις 19:00. «Δε μας λυγίζει τίποτα», «Τίποτα δε μας φοβίζει» φώναξαν οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής βγαίνοντας από τη ΓΑΔΑ.

Μήνυμα στο Facebook ανέρτησε το εκ των συλληφθέντων βολευτών της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης ή κάποιος που χειρίζεται τον λογαριασμό του αναφέρεοντας: “Δεν θα μας λυγίσουν ποτέ! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Χρυσή Αυγή!”

Στην Ευελπίδων και οι υπόλοιποι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής. Πρώτος εκ των συλληφθέντων ο Γιώργος Πατέλης, ενώ ανάμεσα τους και η ανθυπαστυνόμος, που εμπλέκεται στην υποθεση της ΧΑ και η οποία μάλιστα, σύμφωνα με το Mega, είχε και κάρτα μέλους της ΧΑ.

Στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων έφτασε με κούτες μετά το τέλος της μεταγωγής των συλληφθέντων η δικογραφία της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Οι έρευνες

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη στελεχών της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα, με έφοδο ακόμα και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, αφού τα ξημερώματα του Σαββάτου ενεργοποιήθηκε η παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, καθώς έχει τεκμηριωθεί ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

Συνελήφθησαν ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μετά από σχετικά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Οι κατηγορίες αφορούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και σωρεία ποινικών αδικημάτων.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου βρέθηκαν τρία αδήλωτα όπλα, 43100 ευρώ, υπολογιστές και στικάκια τα οποία κατασχέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έχουν εκδοθεί 36 εντάλματα σύλληψης βουλευτών και μελών της ΧΑ. Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται και ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός αλλά και ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης . Στη ΓΑΔΑ και οι βουλευτές Ηλ. Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος που πήγαν και παραδόθηκαν. Eντάλματα σύλληψης και για τον Χρήστο Παππά που αναζητείται και ο οποίος δήλωσε στον real fm ότι κυκλοφορεί ελεύθερος και πως δεν είδε κανέναν. (Διαβάστε ΕΔΩ)

Οι κατηγορίες

Όπως αναφέρει το protothema.gr στους συλληφθέντες αποδίδονται κατηγορίες για 5 ανθρωποκτονίες (του Π. Φύσσα και 4 αλλοδαπών), για σωρεία σωματικών βλαβών και για βομβιστικές επιθέσεις

Δηλώσεις συλληφθέντων

“Ήρθα να παραδοθώ. Η Χρυσή Αυγή έχει ποσοστό 15%. Ξηλώσανε την Αστυνομία και την ΕΥΠ για να καταφέρουν να μας συλλάβουν” δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής κατά την άφιξή του στη ΓΑΔΑ λίγο πριν την σύλληψή του.

O κόσμος τα βλέπει και θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή, ανέφερε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, κατά την άφιξή του στη ΓΑΔΑ. “Ζήτω η Δημοκρατία” φώναξε ο βουλευτής Νίκος Μίχος κατά την προσέλευσή του στη ΓΑΔΑ.

Συνελήφθη και γυναίκα ανθυπαστυνομικός που υπηρετεί στον Πειραιά μετά από στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος της από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες που κατέγραψε o κοριός της ΕΥΠ, ενώ έχει συλληφθεί και ένας αστυνομικός μέλος της ομάδας ΔΙΑΣ.

Όπως αναφέρει το Mega μετά τις έρευνες της αστυνομίας, oκτώ συλληφθέντες, μέλη της ΧΑ Νίκαιας, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ήταν στο σημείο της δολοφονίας.

Δηλωσεις μελών της κυβέρνησης

“Το κράτος δικαίου δεν είναι γυμνό και ανήμπορο, απέναντι στη χυδαία απειλή της άλογης βίας”,

«Η Δημοκρατία έχει θεσμούς προστασίας της. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τις συλλήψεις των βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας δήλωσε: “Εγώ και ο κ. Αθανασίου (υπουργός Δικαιοσύνης) ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τα τελευταία γεγονότα. Η ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας”.

Θα υπάρξει δίκαια δίκη για όσους συνελήφθησαν τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το sms προς του οπαδούς της Χρυσής Αυγής

Συγκεντρώσεις χρυσαυγιτών πραγματοποιήθηκαν έξω από τα γραφεία του συνδέσμου στη Μεσογείων και στη Δηλιγιάννη, στον σταθμό Λαρίσης, έπειτα από sms που εστάλη: «Προσοχή. Έκτακτο. Καλείστε άπαντες να στηρίξετε τον ηθικό και δίκαιο αγώνα μας ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα. Άπαντες στα γραφεία μας στην λεωφόρο Μεσογείων».

Διεθνής αντιδράσεις

Σε ολόκληρο τον κόσμο ταξιδεύει η είδηση για την σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, του στελέχους Ηλία Κασιδιάρη και άλλων μελών του κόμματος. (Διαβάστε ΕΔΩ)

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Το κόμμα της ΧΑ συνολικά δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, αναφέρει ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης (Διαβάστε ΕΔΩ)

Ο ελληνικός νόμος δεν προβλέπει τη διενέργεια γενικών εκλογών εξαιτίας παραιτήσεως βουλευτών, ενώ επιτρέπει τη λειτουργία της Βουλής και με 299 βουλευτές. Αυτό είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στο MEGA (Διαβάστε ΕΔΩ)