Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Μία από τις πρώτες αγωνιστικές του δράσεις ήταν, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ήταν η επίθεση εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του βασανιστή της χούντας, Ευάγγελου Μάλλιου στις 16 Δεκεμβρίου 1976. Αποτέλεσμα, πέντε δημοσιογράφοι να καταλήξουν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Όπως αναφέρει το βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψυχάρη για την επίθεση αυτή δεν δικάστηκε ποτέ καθώς τον Δεκέμβριο του 1981 τα αδικήματά του παραγράφηκαν.

Στις 23 Ιουλίου του 1978 δεκατρείς εκρήξεις βομβών συγκλονίζουν την Αθήνα, ανάμεσα στις πολλές βομβιστικές επιθέσεις εκείνης της χρονιάς είναι και αυτές στους κινηματογράφους Έλλη και Rex στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες θεατές. Μια εβδομάδα μετά τις εκρήξεις η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε «φασιστική τρομοκρατική οργάνωση» και ότι συνέλαβε εννέα άτομα.

Μεταξύ των συλληφθέντων του Ιουλίου του 1978 ήταν και ο Νίκος Μιχαλολιάκος που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

Στον Κορυδαλλό ο Νίκος Μιχαλολιάκος γνωρίστηκε με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1984 τον διορίζει αρχηγό της Νεολαίας του κόμματος ΕΠΕΝ που είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έμεινε για λίγο στην ηγεσία του νεολαίας αφού τον Ιανουάριο του ’85 παραιτήθηκε αρνούμενος να αποδεχθεί το γεγονός ότι «η ΕΠΕΝ είχε ενταχθεί στην ομάδα φίλων του Ισραήλ». Στη θέση του τοποθετήθηκε ένας άλλος ακροδεξιός, τότε, ο Μάκης Βορίδης.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 1980, ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται ως υπεύθυνος έντυπου με την ονομασία «Χρυσή Αυγή». Στις αρχές του 1984 το περιοδικό αναστέλλει την έκδοσή του ενώ το 1987 αρχίζει να επανεκδίδεται.

Ξυλοδαρμοί φοιτητών στις 10 Δεκεμβρίου 1992 στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ, επίθεση των Ιανουάριο του ’98 εναντίον του 34χρονου μουσικού Αλέξη Καλοφωλιά, επίθεση τον Ιούνιο του 98 χρυσαυγιτών με αρχηγό τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, (Περίανδρο) εναντίον τριών φοιτητών που είχαν μηνύσει μέλη της οργάνωσης, είναι κάποιες από τις επιθέσεις της Χ.Α.

Τώρα στον κύκλο ερευνών που έχει ανοίξει η ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση της ΧΑ, στο μικροσκόπιο βρίσκονται 100 φάκελοι και δεκάδες επεισόδια με αίμα. Πρόκειται για περιπτώσεις δολοφονιών, ύποπτων θανάτων, ξυλοδαρμών, βιαιοπραγιών, εκβιασμών και εμπρησμών, που περιέχονται στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Η επιστροφή του Νίκου Μιχαλολιάκου στον Κορυδαλλό, αλλά και ο ιδιότυπος συνωστισμός στην ΣΤ πτέρυγα του Κορυδαλλού, είναι κάτι που ήδη προβληματίζει του αρμόδιους. Όπως φαίνεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Ηλίας Κασιδιάρης θα βρεθούν στον ίδιο χώρο με τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Ι. Σμπώκο και Γ. Σαχπατζίδη. Ώστόσο, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», εκείνο που θεωρούν προβληματικό από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ότι στην όμορη πτέρυγα  Α’ του Κορυδαλλου βρίσκονται οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”.

Πάντως όπως αναφέρει η εφημερίδα στις εκλογές του 2012, στις φυλακές Κορυδαλλού η ΧΑ είχε ποσοστό 25%.