Μαραθώνια αποδεικνύεται η απολογία των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που από τις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκονται στην Ευελπίδων και απολογούνται για το βαρύτατο κατηγορητήριο που τους αποδίδεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος της διαδικασίας απασχόλησε το επίμαχο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που όλοι υποστήριξαν ότι δεν ειναι το επίσημο και εγκεκριμένο καταστατικό της οργάνωσης.

Πρώτος και μετά από περισσότερες από έξι ώρες ολοκλήρωσε την απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που οδηγήθηκε ενώπιον των δύο ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και είπε ότι δεν υπάρχει καμία συνομιλία δική του στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικόγραφία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες επιχείρησε να αποδομήσει την αξιοπιστία του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα, υποστηρίζοντας ότι είναι πρώην στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ότι πριν άνηκε στη Χρυσή Αυγή αλλα τον έδιωξαν από τη ΧΑ γιατί ζήταγε λεφτά. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο περιβόητο «εγέρθητω» χαρακτήριζόντάς το ως «καψόνι» στους δημοσιογράφους. «Είμαστε Έλληνες εθνικιστές. Θα πολεμούσαμε το 1941 τους Γερμανούς στο Ρούπελ», είπε μεταξύ αλλων.

Είπε, τέλος και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα γύρω από τη δίωξη που έχει να κάνει και με το γεγονός της υποψηφιότητάς του στο δήμο Αθηναίων.

Τον Ηλία Κασιδιάρη ενώπιον των δύο ανακριτών διαδέχθηκε ο Ηλίας Παναγιώταρος. O ίδιος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υποστήριξε πως «δεν έχουμε ναζιστικά σύμβολα στις συγκεντρώσεις μας. Ερχονται κάποιοι με σβάστικες στις μπλούζες και άλλοι με τον Τσε Γκεβάρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «αστείο» υποστηρίζοντας ότι στοιχειοθετήθηκε στη βάση τυχαίων γεγονότων και σε ψευδομαρτηρίες. Υποστήριξε ότι όλα όσα αναφέρονται σε αυτό είναι μυθεύματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Ερωτώμενος για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά δήλωσε πως δεν τον γνωρίζει και ότι τον έχει δει μόνο σε κάποιες φωτογραφίες.

Στις 3:30 τα ξημερώματα ξεκίνησε την απολογία του ο Γιάννης Λαγός, η οποία τελείωσε γύρω στις επτά το πρωί.

Ο Λαγός φαίνεται να είπε πως «είμαστε Ελληνες εθνικιστές και οχι ναζί. Μας ενδιαφέρει το καλό της Ελλάδας. Για το καταστατικό που υπάρχει στο κατηγορητήριο είπε ότι «ουδέποτε ίσχυε και δεν το αναγνωρίζουμε».

Εκκρεμεί η απολογία του Νίκου Μίχου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα.

Σημειώνεται ότι για την ποινική μεταχείριση και των τεσσάρων βουλευτών, αν, δηλαδή, θα κριθούν προφυλακιστέοι, αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι, θα αποφασίσουν ανακριτές και εισαγγελέας μετά την ολοκλήρωση και των τεσσάρων απολογιών.

Δύο κατηγορούμενοι ελεύθεροι, ένας πήρε προθεσμία

Νωρίτερα την Τρίτη, ελεύθερος, με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ο πρώτος από τους τρεις κατηγορουμένους, μέλη της Χρυσής Αυγής, μετά την απολογία του στον ανακριτή για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Στον κατηγορούμενο, ο οποίος αρνήθηκε ότι είναι μέλος της ΧΑ, ανακριτής και εισαγγελέας επέβαλαν τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του 40χρονου, το μόνο στοιχείο που υπήρχε εις βάρος του, ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε στο κινητό του από άλλον συγκατηγορούμενό του, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ο δεύτερος από τα τρία περιφερειακά στελέχη της ΧΑ αφέθηκε επίσης ελεύθερος με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο τρίτος ζήτησε και πήρε προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η μεταγωγή οκτώ ακόμη συλληφθέντων στα δικαστήρια της Ευελπίδων και στις 15:30 η μεταγωγή του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Μαρτυρία: Αυτοί οι έξι σκότωσαν τον Φύσσα –  Ποιοι άλλοι πέντε ήταν μαζί με τον Ρουπακιά
Στο μεταξύ, τριάντα εννέα ώρες μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι του άτυχου Παύλου Φύσσα, ένας άγνωστος πληροφοριοδότης τηλεφώνησε στην Ασφάλεια κατονομάζοντας τη συμμορία της Αμφιάλης και δίνοντας όλα τα ονόματα των εμπλεκόμενων στη δολοφονία, εκτός του Ρουπακιά που έχει ήδη συλληφθεί.

Στα χέρια της 6ης ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα έχει φτάσει έγγραφο της αστυνομίας με την ένδειξη «επείγον». Πρόκειται για την καταγγελία του ανώνυμου μάρτυρα, ο οποίος στις 15:15 το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου, τηλεφώνησε στο υπασπιστήριο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από τηλέφωνο με απόκρυψη αριθμού, δήλωσε ότι είναι πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής και έδωσε, εκτός από το όνομα του Γιώργου Ρουπακιά, τα ονόματα άλλων πέντε ατόμων.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο μάρτυρας μίλησε για τον Α.Τσ., τον Θ.Κ, τον Φ.Σβ, τον Γ.Δ. και τον Γ.Π.

Από τα έξι ονόματα που έδωσε ο δράστης, τα τρία ήδη υπάρχουν στη δικογραφία, καθώς εκτός του Ρουπακιά ο μάρτυρας ανέφερε τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, αλλά και ένα ακόμη άτομο που αναζητείται με ένταλμα.

Πηγή: protothema.gr