Του Κωστή Πλάντζου

«Παιχνίδια» τακτικής για να μετατρέψει την «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας σε «όπλο» κατά των αμφισβητιών της, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Με δεδομένη την γενικευμένη απαξίωση και αναξιοπιστία από την οποία περιβάλλεται διεθνώς η χώρα μας, στο οικονομικό επιτελείο προτιμούν να τηρούν «μυστικά» τα ενθαρρυντικά σημάδια προόδου στα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζουν ήδη να καταγράφονται. Θέλει έτσι να «εκθέσει» τους …κατά σύστημα «αμφισβητίες» της στο εξωτερικό (οίκους αξιολόγησης, θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ κλπ), στα μάτια των πελατών ή της κοινής γνώμης, καθιστώντας πλέον αυτούς αναξιόπιστους, για την αρνητική και μηδενιστική στάση που τηρούν έναντι της Ελλάδας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αρχίζει να «επικοινωνεί» ήδη τα σημάδια προόδου σε κάποιους από τους ξένους επενδυτικούς οίκους που επέλεξαν να κρατήσουν επαφές και σνεχίζουν να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Τις προηγούμενες μέρες στο υπουργείο Οικονομικών γινόταν «παρέλαση» εκπροσώπων και πελατών ξένων funds, όπως της Citigroup, καθώς ήδη τα τμήματα ανάλυσης οίκων  όπως της Credit Agricole αρχίζουν να μιλούν για τα πρώτα σημάδια «ελπίδας» για τη χώρα μας.

Τα «δυνατά» όπλα του Γιάννη Στουρνάρα είναι:

–          Η ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη: στο οικονομικό επιτελείο αφήνουν «ανοικτό» το ενδεχόμενο για το αν τελικά η ύφεση είναι στο τέλος του έτους κάτω και από 4% φέτος, καθώς κάποια σημάδια από τον τουρισμό και τις εξαγωγές «δείχνουν» πιθανή ύφεση 3,5%-3,8%!

–          Ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος και η δημιουργία μικρού και αλλά βιώσιμου πλεονάσματος, που ίσως τελικά φτάσει και στο μισό δισ. ευρώ και όχι 100-350 εκατ. ευρώ που δέχεται η Τρόικα –με βάση τους κανόνες που η ίδια δέχεται και όχι με τους κανόνες της Eurostat με τους οποίους μπορεί να αποδειχτεί πολλαπλάσιο.

–          Η διαφαινόμενη εξομάλυνση στην είσπραξη των εσόδων (καθόσον άρχισαν να πλησιάζουν στους στόχους τόσο οι άμεσοι όσο και οι έμμεσοι φόροι) η οποία, αν συνεχιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο, μπορεί να δείξει στους ξένους επενδυτές πως μπαίνει τέλος στα «μαύρα σενάρια» και στις απανωτές αλλαγές της φορολογίας τις οποίες απεχθάνονται.

Καθώς όμως όλοι προτιμούν να κρατούν «μικρό καλάθι», θα παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία για το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο και στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν να πάρουν εγκαίρως θέση πριν αρχίσει και η μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση για τα μέτρα μείωσης του δανειακού βάρους της χώρας μας.