Του Κωστή Πλάντζου

Πλεόνασμα 1,6 δισεκ. ευρώ, αντί για έλλειμμα 3,7 δισεκ. ευρώ που παρουσίαζε πέρυσι, κατέγραψε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Και αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, παρότι ο μήνας Αύγουστος ήταν χειρότερος φέτος, σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 1,2 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 412 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του Αυγούστου του 2012.

Θετική εξέλιξη, σε σχέση με το 2012, θεωρείται ότι στο οκτάμηνο του 2013 υπήρξε σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,9 δισεκ. ευρώ ενώ αυξήθηκαν και τα πλεονάσματα των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 961 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος του στην σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών όλων των κατηγοριών και εν μέρει στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 6.2%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών, των μετάλλων και των μη μεταλλικών ορυκτών.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται, στον μεγαλύτερο βαθμό, στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την εμφάνιση καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες, έναντι καθαρών πληρωμών την αντίστοιχη περίοδο του 2012, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους της χώρας αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των ξένων ταξιδιωτών κατά 14,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 6,5%, γεγονός που δείχνει πως έκοψαν οι Έλληνες τα ταξίδια.

Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 682 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη προς το εξωτερικό.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,7 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,1 δισεκ. ευρώ από ό,τι το οκτάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).