Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με την ελπίδα ότι οι δανειστές θα δώσουν στη χώρα πίστωση χρόνου τριών μηνών για να εκτιμηθεί η απόδοση των μέτρων Βρούτση, το οικονομικό επιτελείο ξεκινά αυτή την εβδομάδα τη μάχη των μαχών με την τρόικα για να γλιτώσουν οι συντάξεις και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε και αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή με καθυστέρηση τριών ημερών. Τα ίχνη του χάθηκαν κάπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο ανέλαβε να ποσοτικοποιήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την απόδοση των μέτρων ώστε να μην αμφισβητηθεί από την τρόικα η δυνατότητα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Το οικονομικό επιτελείο, έχοντας λάβει προφανώς κάποια μηνύματα από τους δανειστές, ανησυχεί ότι:

– Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Στην καλύτερη περίπτωση η απόκλιση της εκτίμησης θα είναι 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

– Η τρόικα δεν θα δεχτεί εύκολα ότι από την ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών των Ταμείων θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ εντός του 2014.

Σύμφωνα με τη γραμμή που έχει χαράξει το υπουργείο Εργασίας, τα ζητούμενα είναι, πρώτον, ακόμα κι αν δεν δεχτεί η τρόικα ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον να μην υποτιμήσει την απόδοση των μέτρων με μεγάλη απόκλιση και, δεύτερον, να εξασφαλίσουμε πίστωση χρόνου έως το Πάσχα ώστε να φανεί η δυναμική των εσόδων. Αν χάσουμε τη μάχη, υπάρχει η δυνατότητα να συζητήσουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα εγγραφούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυτό το ενδεχόμενο πάντως απορρίπτεται από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα καθώς υποβιβάζει τη διαπραγματευτική θέση μας.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έθεσε τους εμπλεκομένους (διοικητές των Ταμείων, εργαζομένους και κυρίως τους εργοδότες) προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι μόνο αν μηδενίσουν την παραβατικότητα θα γλιτώσουμε το χειρότερο σενάριο, δηλαδή τις περικοπές συντάξεων και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για να καλυφθεί το κενό.

Προσπάθεια καθησυχασμού

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Προκειμένου μάλιστα να δημιουργηθεί αισιόδοξο κλίμα, στελέχη των Ταμείων υποστήριξαν ότι δεν θα χρειαστεί να ψαλιδιστούν οι συντάξεις των ειδικών ταμείων και οι επικουρικές (τόσο καλά πάνε τα Ταμεία) παρότι οι μειώσεις αποτελούν μνημονιακή μας υποχρέωση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, εύλογο είναι να ξεκινήσει νέο κύμα φυγής κυρίως από το Δημόσιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν να καταθέσουν την πρώτη αίτηση συνταξιοδότησης.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο  προβλέπουν ότι:

– Από την 1η Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στο πρόγραμμα «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους και των πληρωμών ώστε να εντοπίζεται όποιος δηλώνει χαμηλότερο μισθό και αποδίδει χαμηλότερες εισφορές, ζημιώνοντας το ΙΚΑ. Στόχος η εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

– Από την 1η Δεκεμβρίου υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες θα καταβάλλουν μηνιαία και ηλεκτρονικά τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στις οποίες θα αναγράφονται οι εισφορές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, από αυτό το «νοικοκύρεμα» -που αποφασίστηκε μετά την αποκάλυψη ότι στο Ταμείο εμποροϋπαλλήλων οι επικουρικές συντάξεις δίνονταν με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών- θα εξοικονομηθούν ετησίως 70 εκατ. ευρώ.

– Θα απαλειφθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «Ηλιος» (ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι) αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.

– Θα γίνει ενεργοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να προχωρήσει σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Η εντολή που έχει δοθεί είναι «τρέξτε, κυνηγήστε, μαζέψτε λεφτά για να γλιτώσουμε τις συντάξεις». Στο υπουργείο Εργασίας ελπίζουν ότι θα εξοικονομηθούν 200 – 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών στα Ταμεία μέσω των αναγκαστικών μέτρων και των κατασχέσεων.

– Ηλεκτρονική διασταύρωση και των προνοιακών επιδομάτων μέσω της ΗΔΙΚΑ. Υπολογίζεται να εξοικονομηθούν 10 – 15 εκατ. ευρώ.

Επέκταση του εργόσημου

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη την επέκταση του εργόσημου και για τους απασχολούμενους στις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και την αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% της κατά περίπτωση κατώτερης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων της απονομής της οριστικής σύνταξης. Ετσι, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης θα καταβάλλεται το 95% του ποσού που αντιστοιχεί στον τελευταίο μισθό του ασφαλισμένου.