Για σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, σήμερα το απόγευμα, προετοιμάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας με γραμμή άμυνας την  εφαρμογή των μέτρων Βρούτση για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής προκειμένου να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.  Ο Υπουργός Εργασίας  υποστηρίζει  ότι με το μηδενισμό της παραβατικότητας  και την αναζήτηση των οφειλών με υπέρμετρο ζήλο, θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.  Στην καλύτερη περίπτωση  η απόκλιση της  επιβάρυνσης που αναλογεί στα ασφαλιστικά ταμεία  θα είναι  500 εκ, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά   έως 1 δις ευρώ .

Ο κ. Βρούτσης , προσπαθώντας να πείσει τους δανειστές ότι η εισπρακτική δυνατότητα του συστήματος θα  βελτιωθεί  με την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο –το οποίο περιμένει την έγκριση της Τρόικας για να κατατεθεί στη Βουλή – θέτει σε εφαρμογή νέο ηλεκτρονικό δίχτυ από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου που θα εντοπίζει  τις αποκλίσεις  των εισφορών  που έχουν δηλωθεί στις μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές (ΑΠΔ) σε σχέση με τις καταβληθείσες . To  μέτρο κρίθηκε αναγκαίο μετά τη διαπίστωση ότι σε ετήσια βάση, το 2013 οι αποκλίσεις μεταξύ δηλωθεισών εισφορών με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) και αντίστοιχα των καταβληθεισών εισφορών φτάνουν το 1 δισ. ευρώ με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και το σύνολο των ασφαλισμένων όσο  και τους συνεπείς και υπεύθυνους εργοδότες.
Η ποινή για τους ασυνεπείς εργοδότες που ασφάλιζαν ( αφού δεν υπήρχε μηχανογραφική εφαρμογή για τη διασταύρωση στοιχείων) «επί πιστώσει» το προσωπικό τους ακόμα και σε βάθος δεκαετίας  θα είναι να στερηθούν το δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ από τον επόμενο μήνα . Η ίδια ποινή θα ισχύει και για τους εργοδότες  που  έχουν δηλώσει διαφορετικό αριθμό εργαζομένων σε σχέση με αυτούς για τους οποίους έχουν καταβάλλει εισφορές ή δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για κανέναν από όσους έχουν δηλώσει. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών, η οποία και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη.
Οφειλέτες αυτών των περιπτώσεων, που δεν θα εξοφλήσουν ή δεν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στερούνται του δικαιώματος υποβολής μέσω διαδικτύου της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).

Αυτοί οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους.
Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μάλιστα, από 1η Ιανουαρίου του 2014 θα υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης και των δηλωθεισών αποδοχών της ΑΠΔ με τις δηλωθείσες στην εφορία αποδοχές.
Στόχος του υπουργείου είναι  από τις διασταυρώσεις να εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ το 2014.  

Από τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν τα εξής κονδύλια :
-70 εκ ευρώ  από την υποχρεωτική  αναγραφή στις ΑΠΔ  των εισφορών για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ  που θα ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό το «νοικοκύρεμα» μετά την αποκάλυψη ότι στο ταμείο εμποροϋπαλλήλων οι επικουρικές συντάξεις δίνονταν με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών.
-80 εκ ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων  με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος  «ΗΛΙΟΣ» (ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι)  αλλά και  με την  αποστολή  προσυμπληρωμένων  φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ .  Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν  80 εκατ. ευρώ .
-200 εκ ευρώ από την ενεργοποίηση  του ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  με στόχο να προχωρήσει  σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.  Η εντολή που έχει  δοθεί είναι «Τρέξτε, κυνηγήστε, μαζέψτε λεφτά, για να γλιτώσουμε τις συντάξεις».   Ήδη αποστέλλονται για δεύτερη φορά ειδοποιητήρια σημειώματα σε 200.000 οφειλέτες οι οποίοι αν δεν ανταποκριθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Πάντως  το οικονομικό επιτελείο, έχοντας λάβει προφανώς κάποια μηνύματα από τους δανειστές, ανησυχεί πως  η Τρόικα δε  θα δεχθεί εύκολα ότι από την ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών των ταμείων θα εξοικονομηθούν εντός του 2014  500 εκ ευρώ  ώστε να μας δώσει παράταση χρόνου έως το Πάσχα  πριν αξιώσει τη λήψη επώδυνων μέτρων .

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έθεσε   τους εμπλεκόμενους  (διοικητές των ταμείων , εργαζόμενους και κυρίως τους εργοδότες) προ των ευθυνών τους τονίζοντας  ότι μόνο αν μηδενίσουν την παραβατικότητα ,θα γλιτώσουμε το χειρότερο σενάριο , δηλαδή τις  περικοπές συντάξεων και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων  για να καλυφθεί το κενό . 

Ωστόσο  πιο πολλές είναι  οι ενστάσεις από τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο  .
– Στελέχη του ΙΚΑ υποστηρίζουν ότι για  να εξασφαλισθούν έξτρα έσοδα από τρέχουσες εισφορές  και να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων , θα πρέπει η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθεί το 2014  κατά 310.000 άτομα, στόχος άπιαστος ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ,
-Επίσης , άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η εξόντωση των οφειλετών θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα αφού εκτός από τους κατά συρροή παραβάτες υπάρχουν και εκείνοι που στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας .
-Μήνυμα αμφισβήτησης στέλνουν και οι δανειστές  . «Πως θα περιορίσετε την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία- ρωτούν –  αφού κάτι τέτοιο δεν καταφέρατε να το πετύχετε εδώ και μία τριετία.
– Η τρόικα έχει εκφράσει ενστάσεις   και για τη  διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τους κατόχους στεγαστικών δανείων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), καθώς δίνεται το δικαίωμα επέκτασης έως και 10 έτη της αποπληρωμής του δανείου, με ταυτόχρονη διατήρηση της επιδότησης επιτοκίου.
-Διόγκωση του προβλήματος αναμένεται να δημιουργηθεί εξαιτίας της μνημονιακής μας υποχρέωσης  για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, σταδιακά, αρχής γενομένης το 2014 . Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα έσοδα θα συρρικνωθούν κατά  1 δισ. ευρώ από την μείωση των εισφορών, εντείνοντας το πρόβλημα.
-Το υπουργείο σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει σε  συμψηφισμό των διαφόρων κρατικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές οφειλές και υποχρεώσεις  των αγροτών καθώς το 40% των αγροτών δεν πληρώνει εισφορές. «Υπάρχει ζήτημα – έχει επισημάνει ο κ. Βρούτσης- Ο ΟΓΑ είναι ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο που δαπανά μεν περισσότερα από 4 δις ετησίως σε συντάξεις, αλλά εισπράττει λιγότερα από 300 εκ ευρώ από εισφορές.»