του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Πώς από ένα μικρό κατάστημα στη Λαμία έγινε η μεγαλύτερη χονδρεμπορική εταιρεία της Κεντρικής Ελλάδας, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 6.000 τ.μ. και το μεγαλύτερο δίκτυο διανομών σε όλη την περιοχή, αφού δημιουργήθηκε από την αρχή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2006.
Σπανίζουν οι επιχειρηματικές ιστορίες επιτυχίας στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτό το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εάν δούμε τη μειονεκτική θέση στην οποία η ελληνική περιφέρεια -ως θύμα ενός αθηνοκεντρικού κράτους- έχει περιέλθει. Καχεκτική, μίζερη και «ασυνάρτητη», όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος την όριζε στο τραγούδι του «Πρωτομαγιά», η Περιφέρεια έμεινε από «καύσιμα» γιατί ποτέ δεν επένδυσε στην πρόοδο, γιατί βολεύτηκε στα κοινοτικά χρήματα, γιατί μαϊμούδισε τάσεις και ξενικές προτάσεις και δεν πρόβαλε τη δική της οπτική στα πράγματα. Να όμως που σαν φάρος σε μια θάλασσα ανυπαρξίας προβάλλουν σταδιακά μερικές επιχειρήσεις-κοσμήματα. Μερικά για την ακρίβεια διαμαντάκια που δείχνουν πως, όταν υπάρχει κέφι, οι κοινωνίες των πολιτών κάνουν τις υπερβάσεις ακόμα κι αν ζουν εκτός τειχών και ευκαιριών. Μιλάμε για την εταιρεία Kopanis Logistics. Μια οικογενειακή εμπορική (για την ακρίβεια, χονδρεμπορική) επιχείρηση που δραστηριοποιείται στις διανομές και κατορθώνει με έδρα τη Λαμία να πετυχαίνει και, γιατί όχι, να δίνει το δικό της παράδειγμα προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Ενα παράδειγμα θάρρους και επιχειρηματικού κουράγιου. Κι αυτό διότι ούτε το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε από την πυρκαγιά του 2006 έκαμψε τους αποφασισμένους ιδιοκτήτες της, ούτε η κρίση του τελευταίου διαστήματος.
Η ιστορία της εμπορικής Kopanis Logistics ξεκινάει το 1983. Ο Γεώργιος και η Χριστίνα Κοπάνη, γονείς των σημερινών ιδιοκτητών, ιδρύουν το πρώτο τους κατάστημα πώλησης απορρυπαντικών και χαρτικών ειδών στην οδό Δημολούλια 2. Το κατάστημα δραστηριοποιείται έως σήμερα στο λιανικό εμπόριο. Αποδεικνύεται γρήγορα εμπορική επιτυχία και βάζει τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη. Σύντομα, η δεύτερη γενιά, τα αδέλφια Στέλιος και Γιάννης Κοπάνης, εξελίσσουν την επιχείρηση το 1991 με μεγάλο αγώνα και θυσίες. «Ηταν δύσκολα αλλά δημιουργικά χρόνια. Θυμάμαι που πηγαίναμε στο νυχτερινό σχολείο για να έχουμε χρόνο να δουλεύουμε. Ολη μας η ζωή ήταν γύρω από τη δουλειά και την εταιρεία!» αναφέρει ο κ. Στέλιος Κοπάνης. Το αντικείμενο της επιχείρησης είναι το γενικό εμπόριο στον χώρο των ειδών συσκευασίας, των απορρυπαντικών και διαφόρων χαρτικών. Αποτέλεσμα της συνεχούς ανοδικής πορείας είναι να γίνει το επόμενο βήμα με ένα ιδιόκτητο μεγάλο κατάστημα Cash & Carry 1.500 τ.μ., στην είσοδο της πόλης, το οποίο λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων πολυεθνικών. Μέσα από το οργανωμένο δίκτυο παραγγελιοληψίας και διανομής μπορεί να ικανοποιεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες των πελατών, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν περισσότεροι από 3.000.
Επένδυσαν όλη την περιουσία τους και κέρδισαν
Παρ’ όλα αυτά, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει. «Με πολλή όρεξη για δουλειά και δυναμικές ενέργειες σχεδιάζαμε το μέλλον. Ομως ξαφνικά, τον Αύγουστο του 2006, μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις μας έφερε τα πάνω κάτω και λίγο έλειψε να τερματίσει την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Φτάσαμε στο δίλημμα αν θα προχωρήσουμε ή αν θα ξαναστήσουμε από το μηδέν την εταιρεία», μας λέει ο κ. Στέλιος Κοπάνης.
Οι αδελφοί Κοπάνη παίρνουν τη μεγάλη απόφαση: θα προχωρήσουν στον αρχικό σχεδιασμό και θα ρισκάρουν. Με δικά τους κεφάλαια και ελάχιστο δανεισμό η εταιρεία θα αναγεννηθεί και μάλιστα θα κάνει το μεγάλο βήμα. Συγκεκριμένα, σε οικόπεδο 15.000 τ.μ., στο 4ο χλμ. ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών, φτιάχνουν νέες μεγάλες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 6.000 τ.μ. Η εταιρεία πλέον μπαίνει δυναμικά στον χώρο του Logistics ιδρύοντας το μεγαλύτερο δίκτυο διανομών στην περιοχή. Σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες όπως οι Creta Farms, Tasty Foods, Μέλισσα Κίκιζας, Friesland, Γιώτης, Hellenic Catering, McCain Hellas, Lariplast, Sefco Zeelandia και Μύλοι Λούλης κατορθώνει να καταστεί μεγάλη δύναμη στη χονδρική και τη διανομή τροφίμων. Η εταιρεία εξελίσσεται στο πιο αξιόπιστο δίκτυο διανομής και κερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών της, που δραστηριοποιούνται στους Νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.
Η Κοπάνης Α.Ε. δραστηριοποιείται ειδικά στον τομέα των Logistics διαθέτοντας σύγχρονες αποθήκες ξηρού φορτίου 6.000 τ.μ. (3.000 παλετοθέσεων, 1.500 τ.μ. ψυκτικών χώρων συντήρησης – κατάψυξης με 1.200 παλετοθέσεις). Χρησιμοποιεί αναβαθμισμένες υπηρεσίες στη διανομή, ποιοτικά προϊόντα, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα συστήματα μηχανογράφησης Singular Enterprise, aberon WMS. Εξυπηρετεί τόσο τις εθνικές αλυσίδες (διανομή – τριγωνικές παραδόσεις) όσο και τα μικρά και μεσαία καταστήματα τροφίμων και σημεία λιανικής με προϊόντα των γνωστότερων ελληνικών και ξένων εταιρειών στους τομείς των τυροκομικών, αλλαντικών, πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, βοηθημάτων μαγειρικής, ειδών catering και κατεψυγμένων προϊόντων, εστιατόρια, ψητοπωλεία, καφέ, snacks και φούρνους. «Η εταιρεία μας ανήκει στην κατηγορία των 3PL εταιρειών που αφουγκράζονται και κατανοούν τις ανάγκες των συνεργατών τους, προσαρμόζονται σε αυτές (customer adapter) και καλούνται να αναλάβουν τον απόλυτο έλεγχο της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε την ιδανική διαχείριση εμπορευμάτων αλλά και της αποθήκης συνολικά, με τρόπο που εξασφαλίζει μέγιστη απόδοση και μεγάλα οφέλη στο κόστος λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Παράλληλα ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε νέες αγορές, όπως είναι η Εύβοια, οι Σποράδες και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Κοπάνης.
Αυτό που κυρίως όμως κάνει την εταιρεία να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον είναι το ότι τα δύο αδέλφια είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους, έχοντας πάρει γερές βάσεις από τους γονείς τους, ωστόσο έχουν μοιράσει τους ρόλους. Ο Στέλιος είναι ο υπεύθυνος των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και έχει την οικονομική και διοικητική ευθύνη της εταιρείας. «Είμαστε πολύ αγαπημένοι και με διακριτούς ρόλους», λέει ο κ. Στέλιος Κοπάνης. Οι αδελφοί Κοπάνη είδαν τους κόπους και την αγωνία τους να δικαιώνονται στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων όπου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 2.000 καλεσμένοι. «Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε πάνω απ’ όλα τους πελάτες μας που σε όλη αυτή τη διαδρομή μάς εμπιστεύονται και μας στηρίζουν. Ο,τι κάνουμε το κάνουμε με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτησή του και με σεβασμό στο πρόσωπό τους. Επίσης ευχαριστούμε τα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες με επιτυχία. Πιστεύουμε στον θεσμό της οικογένειας και γι’ αυτό την όποια μικρή ή μεγάλη επιχειρηματική μας επιτυχία την οφείλουμε στους γονείς μας και τις οικογένειές μας που μας συμπαραστέκονται».
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.