Της Στεφανίας Σούκη

“Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη τάση στην Ελλάδα όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις δαπάνες των καταναλωτών. Το τρίτο τρίμηνο του 2013 είδαμε σημάδια βελτίωσης, ωστόσο δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για σταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι από τα καταστήματα του ομίλου, ΙΚΕΑ και Ιntersport, περνούν καθημερινά 35.000 καταναλωτές”.
Αυτό επεσήμανε χθές κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο κ. Απ. Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει ήδη σταθεροποιηθεί “δεδομένου ότι οι Κύπριοι αντιμετώπισαν την κρίση πιο αποφασιστικά με τη λειτουργία των καταστημάτων από τον περασμένο Μάϊο και τις Κυριακές και διεύρυνση του ωραρίου”.

Οι επενδύσεις του ομίλου για το εννιάμηνο έχουν διαμορφωθεί στα 12 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του 2013 δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 14 εκατ. ευρώ. Στις νέες επενδύσεις του 2013 περιλαμβάνονται τα τρία νέα κέντρα παραγγελιοληψίας ΙΚΕΑ (pick up points) που λειτούργησαν από το καλοκαίρι και μετά σε Χανιά, Ηράκλειο και Πάτρα μετά την επιτυχημένη λειτουργία του πρώτου κέντρου στη Ρόδο. Δύο ακόμη pick up points προβλέπεται να λειτουργήσουν εντός του 2014, με τον τζίρο να αυξάνεται από τα συγκεκριμένα καταστήματα στα 10 εκατ. ευρώ το 2014.

Ο κ. Πεταλάς ανέφερε ότι συνολικά ο κλάδος του οικιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 1/3 από τις αρχές της κρίσης, προσθέτοντας ότι από τα 2,8 δισ. ευρώ που ήταν η αγορά το 2008 θα κινηθεί εφέτος στα 900 εκατ. ευρώ, “νούμερο παράλογο, που ήταν αποτέλεσμα της βίαιης πτώσης της κατανάλωσης. Ο κλάδος στην Ελλάδα αντιστοιχεί αυτή την στιγμή στο 0,4% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο νούμερο στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνά το 1% και θεωρούμε ότι η ελληνική αγορά δικαιολογεί ένα τζίρο της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ.” 
Οσον αφορά τον κλάδο λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport) ο αριθμός των καταστημάτων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία) θα φθάσει τα 91 έως το τέλος του 2013 από 89 σήμερα, ενώ σε επίπεδο επισκεψιμότητας η αύξηση εφέτος είναι στο 5%.

Τα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου

Ο κ. Πεταλάς αναφέρθηκε και στα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου, τα οποία σε βάθος χρόνου κι εφόσον οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων είναι πιο ευνοϊκές, θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν. Στη Βουλγαρία, ο όμιλος από κοινού με την Danaos του κ. Ι. Κούστα κατασκευάζει αυτή την περίοδο ακριβώς δίπλα στο ΙΚΕΑ της βουλγαρικής πρωτεύουσας το εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό την ερχόμενη άνοιξη. Για τη συγκεκριμένη επένδυση ο όμιλος έχει επενδύσει μέχρι σήμερα κεφάλαια ύψους 27 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, ο όμιλος έχει δύο ακόμη επενδυτικά ακίνητα στην οδό Πειραιώς, εκεί όπου λειτουργούν ήδη τα Leroy Merlin, τα Jumbo και η Κωτσόβολος και πρόκειται να ανοίξουν τα Lidl και τα Intersport (η επένδυση της Φουρλής εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ)  και το κέντρο διανομής του ομίλου στα Οινόφυτα.  

Η διοίκηση προέβλεψε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα είναι καλύτερο και λόγω εποχικότητας- (στο εννιάμηνο του 2013 ο όμιλος μείωσε τις ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας
στα 8,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 11,4 εκατ. ευρώ κατά τo αντίστοιχo περυσινό διάστημα), ενώ ως προς το κόστος δανεισμού αντιστοιχεί αυτή την στιγμή στο 6,5%.