Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ στα ανατολικά, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά θα είναι σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Προβλήματα προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Αττική. Περίπου 40 κλήσεις για κοπές δέντρων έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Την ώρα που όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη από τον άδικο χαμό μιας 54χρονης γυναίκας από τη Σερβία που πνίγηκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι στο Άργος (διαβάστε εδώ), την πόλη που «βούλιαξε» από την καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε χθες το βράδυ, η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για σήμερα.

Η κακοκαιρία θα χτυπήσει… παντού, με χιόνια στα ορεινά, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων

Προβλήματα σημειώνονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν στα ανατολικά, τοπικά τα 9 με 10 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αργοσαρωνικό, ενώ από τη Ραφήνα δεν θα γίνει το δρομολόγιο του Superferry στις 07:50 για ‘Ανδρο, Τήνο, Μύκονο. Επίσης, θα ακυρωθεί πιθανότατα το δρομολόγιο από Μαρμάρι -Ραφήνα στις 8 το πρωί.

Από το Λαύριο δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων μέχρι τη Τζιά.

Επίσης δεν γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος- Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Θάσου- Κεραμωτή. Κλειστό είναι και το πορθμείο στο Ρίο-Αντίρριο.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στην Πάρνηθα και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 ως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Περαιτέρω πτώση το βράδυ.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 ως 6 βαθμούς κελσίου. περαιτέρω πτώση το βράδυ.

Ομαλά λειτουργεί το Αεροδρόμιο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” με τις προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις.

Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν (Βόρας) από τον Άγιο Αθανάσιο (9ο χλμ.).

Ασθενή χιονόπτωση σημειώνεται από νωρίς το πρωί στην πόλη της Φλώρινας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς (18ο-30ο χλμ.) μέσω Βιτσίου.

Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας (40ο-45ο χλμ.).

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρά. τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) ως 6 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και χιόνια αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μετρά. καταιγίδες πιθανόν ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 6 ως 14 βαθμούς κελσίου. σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρα. Καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα εκδηλωθούν το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο. τα φαινόμενα από το βράδυ στη Θεσσαλία θα σταματήσουν.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 6 ως 11 βαθμούς κελσίου. σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στην Κρήτη καταιγίδες πιθανώς ισχυρές.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 ως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα.

Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και πρόσκαιρα μέχρι 10 μποφόρ. στα νότια βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 ως 17 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.