Της Μαριάννας Τζάννε
Για αστοχίες και παραλείψεις που δυσχεραίνουν την συμμετοχή των τεχνικών εταιρειών στα δημόσια έργα κατηγορούν οι μεσαίοι και μεγάλοι εργολάβοι την κυβέρνηση, με αφορμή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημοπρατήσεις των έργων. Το σωματείο των Ανώτατων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό την άμεση ανάκληση των νέων πρότυπων τευχών δημοπράτησης δημόσιων έργων που άρχισαν να ισχύουν από τις 2 Δεκεμβρίου καθώς όπως επισημαίνει αποτελούν πλήγμα στη διαφάνεια και τον πραγματικό ανταγωνισμό αλλά και οπισθοδρόμηση και χειροτέρευση του κανονιστικού πλαισίου.
Η έκφραση υψηλών τόνων από την πλευρά των εργολάβων υπαγορεύεται από τα νέα πρότυπα που συνέταξε και δημοσίευσε η “Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)”, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου.
Το αποτέλεσμα είναι να γίνουν αλλαγές με τις οποίες εισάγονται στις διακηρύξεις διατάξεις νόμου, οι οποίες έχουν ήδη τροποποιηθεί χωρίς ταυτόχρονα να επιλύονται πρακτικά ζητήματα που ταλανίζουν τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων. Με βάση τα όσα αναφέρονται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, οι εργολάβοι επισημαίνουν τα εξής σημεία:
-Την σύγχυση που προκαλούν στην αγορά τα πρότυπα των νέων τευχών δημοπράτησης καθώς συμπεριλαμβάνουν διατάξεις, οι οποίες έχουν ήδη τροποποιηθεί. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αντιγραφή των λεπτομερειακών ρυθμίσεων του Ν. 3886/2010 περί άσκησης προδικαστικής προσφυγής και αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, οι οποίες αναφέρουν ότι το παράβολο του 1% πρέπει να καταβάλλεται κατά 1/3 κατά την άσκηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και κατά 2/3 προ της συζήτησης, αγνοώντας ότι με τον ν. 4198/2013 οι προβλέψεις αυτές έχουν τροποποιηθεί και πλέον το παράβολο επιμερίζεται ως εξής: 1/3 κατά την κατάθεση, 1/3 προ της συζήτησης και 1/3 με την έκδοση απορριπτικής απόφασης.
-Παραμένει η άσκοπη, όπως αναφέρεται, αναφορά περί μονογραφής όλων των δικαιολογητικών συμμετοχής, προ της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών, παρόλο που η μονογραφή χωρίς προηγούμενη αρίθμηση είναι ανούσια και έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί επί ώρες τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των δημοπρασιών. Κι αυτό όταν η νομοθεσία αναφέρει ότι απαιτείται μόνο η μονογραφή των φακέλων των δικαιολογητικών και όχι του περιεχομένου τους.
-Διαγράφεται η σημείωση που υπήρχε στα προηγούμενα πρότυπα, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας του διαγωνισμού μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτήν και ενδιαφερόμενοι που δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την προηγούμενη ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού. Επιπλέον, παραλείπεται από τα τεύχη δημοπράτησης, η αναφορά στην συνέχιση της κατάθεσης προσφορών και μετά την ώρα λήξης, εφόσον υπάρχει πλήθος διαγωνιζομένων, ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγελαφικά φαινόμενα όπου η διαδικασία παραλαβής διακόπτεται ξαφνικά, παρότι υπάρχει ουρά διαγωνιζομένων που περιμένουν να καταθέσουν τις προσφορές τους.
-Δημιουργεί προβλήματα στην συμμετοχή των διαγωνισμών κατασκευαστικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν δικαστικές εμπλοκές. Ο ΣΑΤΕ επισημαίνει ότι έχει αντικατασταθεί η διατύπωση «Να μη βρίσκεται σε πτώχευση ……» που είχε ενταχθεί στα πρότυπα διακηρύξεων μετά από πολλές συζητήσεις μεταξύ των εργοληπτικών οργανώσεων και των αρμοδίων, με τη διατύπωση «Να μην τελεί ή να μην έχει κινηθεί σε βάρος της διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση …..» σε ό,τι αφορά την εταιρεία που συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία, παραγνωρίζοντας ότι η νέα διατύπωση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, αφού η διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση γίνεται με την άσκηση αίτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου, την οποία οιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει, ανεξαρτήτως αν συντρέχουν λόγοι βασιμότητας ή μη. Επομένως, αν έχει απλώς κατατεθεί αίτηση πτώχευσης κατά μιας εργοληπτικής επιχείρησης στο δικαστήριο, χωρίς να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που να την κάνει δεκτή, η εν λόγω εργοληπτική επιχείρηση αποκλείεται από τον διαγωνισμό, υποκείμενη σε οποιεσδήποτε εκβιαστικές ενέργειες!
Στην επιστολή του ΣΑΤΕ, αναφέρεται και μια σειρά άλλων αστοχιών που «δεν αντιμετωπίζουν, ούτε επιλύουν σχεδόν κανένα από τα κρίσιμα πρακτικά προβλήματα που ταλανίζουν όσους μετέχουν στις δημοπρασίες» με αποτέλεσμα, να «πλήττεται περαιτέρω η διαφάνεια, η ασφάλεια δικαίου και ο πραγματικός ανταγωνισμός κατά τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, καθώς τα νέα τεύχη αποτελούν οπισθοδρόμηση και χειροτέρευση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων».
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.