Του Δημήτρη Παφίλα

Δραστική αλλαγή των μετοχικών συνθέσεων, γρήγορη επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες, επιστροφή των κεφαλαίων του ΤΧΣ, μείωση του χρέους, αλλά και πιθανές πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών λόγω των πολλαπλών ιδιωτικών τοποθετήσεων θα προκληθούν από το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ξένοι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι, από τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών θα επιστραφούν 5 δισ. ευρώ (το 30% των 71 δισ. ευρω), και μέσω των πλειστηριασμών, ένα ποσό που θεωρείται τεράστιο εάν επιμεριστεί στις 4 τράπεζες.

Το σχέδιο λοιπόν απεμπλοκής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκληρώνεται και προς το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει το νομοσχέδιο με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες προτάσεις ανταλλαγής των warrants με μετρητά ή εισφορά σε είδος (μετοχές). Οι δημόσιες προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι προαιρετικές και πιθανότατα θα αφορούν τη λιανική των επενδυτών, ενώ τα placements επί των πραγμάτων θα αφορούν μεγάλους ιδιώτες επενδυτές. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει στέλεχος του ΤΧΣ στο newmoney:  “οι τιμές ή τα ανταλλάγματα που θα δοθούν θα πρέπει να είναι σε τιμή που θα συμφέρει το ΤΧΣ ώστε να μην χάσει το δημόσιο χρήματα”.
Ταυτόχρονα, ενώ θα περιλαμβάνεται και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobanκ – για την οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι, η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ θα δοθούν από έναν επενδυτή.
Από την άλλη πλευρά, η επίσπευση του νομοσχεδίου δεν γίνεται μόνο επειδή χρειάζεται γρήγορη επιστροφή, αλλά γιατί διαφαίνεται και απ;o την Εθνική Τράπεζα πως θα ασκηθεί ένας μικρός αριθμός μετοχών στα warrants.

Πως θα γίνει η ανταλλαγή με τα warrants

Για να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή του warrant λ. χ στην Alpha Bank η τιμή του είναι 1.11 ευρώ και η τιμή της μετοχής 0,594. Άρα π.χ για ένα warrant θα δοθούν 2, 5 μετοχές δηλαδή 1,485 ευρώ σ ένα premium.

Παράλληλα, θα δοθούν μετοχές μέσω placements και Book Buildings. Στην συγκεκριμένη τράπεζα, αν δοθούν 2,5 μετοχές μέσω των δημόσιων προτάσεων τότε επειδή κάθε warrant έχει 7,41 μένουν 4,91 μετοχές που θα δοθούν μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων.

Συνολικά από τα 10,9 δισ. μετοχές τα 9 δισ. μετοχές βρίσκονται στο ταμείο (83%) και το υπόλοιπο (17%) στους ιδιώτες μετόχους. Αν δώσει το ΤΧΣ τις 2,5 μετοχές μέσω των προτάσεων, τότε μένουν 6 δισ. μετοχές για διάθεση.

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Όπως αναφέρουν έμπειροι διαχειριστές εφόσον βγουν πακέτα μετοχών προς πώληση τότε θα υπάρχει πίεση των μετοχών (overhang) εκτός
κι αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα από τώρα. Εαν θα γνωρίζει η αγορά ότι θα δοθεί μεγάλος αριθμός μετοχών από το ΤΧΣ, τότε είναι φυσιολογικό να προεξοφλήσει ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις τιμές.

Δραστική αλλαγή μετοχικής σύνθεσης – Υπολογίζουν να πάρουν πίσω 5 δισ. ευρώ από τις επισφάλειες

Στο προαναφερόμενο παράδειγμα από τις 6 δισ. μετοχές για να πάρει κάποιος την πλειοψηφία δηλαδή 33% πρέπει να αγοράσει από το ταμείο 3,2 δισ. μετοχές. Mια ξένη τράπεζα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον εφόσον οι ελληνικές τράπεζες έχουν λιγότερες υποαξίες και επειδή έχουν ελεγχθεί δυο φορές από την Blackrock.

Για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε τέτοιο βαθμό – που δεν είχε υπάρξει ούτε τις καλές εποχές- οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εμφανίζουν ελεγχόμενες υποαξίες από τα δάνεια. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές από το Λονδίνο, ξένοι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι, από τις επισφάλειες των 71 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων (30%) θα επιστραφούν 5 δισ. ευρώ τα οποία είναι πολύ μεγάλο ποσό καθώς οι επισφάλειες έχουν υπολογισθεί και έχουν εγγραφεί ήδη στα βιβλία των τραπεζών.