Του Κωστή Πλάντζου

«Ανοικτούς λογαριασμούς» με την κυβέρνηση αφήνουν ο Πόουλ Τόμσεν και η παρέα του, που αναχώρησαν μεν μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα για το Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, αλλά χωρίς να προσφέρουν τίποτα χειροπιαστό που να αποτελεί εγγύηση πως έκλεισαν όλα τα ανοικτά θέματα (πλειστηριασμοί, ΕΑΣ, ΦΠΑ στην εστίαση, Φόρος Ακινήτων).

Όπως ανέφερε και πριν μία εβδομάδα αρμόδια πηγή «μόνο για ένα πράγμα μπορούν να είναι σίγουροι στην κυβέρνηση: ότι στις 20 Δεκεμβρίου ο κύριος Τόμσεν και η παρέα του θα σταματήσουν να ασχολούνται με τη χώρα μας, γιατί οι υπηρεσίες σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη κλείνουν και δεν θέλουν να χάσουν τις διακοπές τους». Αυτά σχεδόν ήταν και τα τελευταία λόγια του Πόουλ Τόμσεν στους δημοσιογράφους πριν φύγει από την Αθήνα: «σημειώσαμε πρόοδο, αλλά θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο».

Αβέβαιο φαντάζει έτσι ακόμα και το σημερινό ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Γιούρογκρουπ: «η έκθεση της Τρόικα θα είναι μάλλον θετική, αλλά αν διαφωνήσει έστω και ένας υπουργός Οικονομικών» ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου τόνιζε πως «δεν υπάρχει συμφωνία αλλά ευελπιστούμε σε θετική κατάληξη μέχρι το βράδυ που συνεδριάζει το Eurogroup».

Με τα δεδομένα αυτά, στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν πλέον ανοικτά σκέψεις ότι μπορεί να χρειαστεί να νομοθετήσει μονομερώς ξανά η κυβέρνηση, τόσο για τους πλειστηριασμούς όσο και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, είτε με νόμο, είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου έως την Πέμπτη (ή Παρασκευή το αργότερο). «Αν δεν υπάρχει συμφωνία, αρκεί να μην υπάρχει διαφωνία» λένε τώρα στην κυβέρνηση.  Αν κλείσει πάντως το θέμα των ΕΑΣ, η εκταμίευση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη και τα λεφτά θα έρθουν εντός του έτους, ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσει έντοκα γραμμάτια το δημόσιο για να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Ραντεβού για νέα μέτρα

Η ομάδα Τόμσεν δεν φαίνεται να ανησυχεί για όλα αυτά. Επιστρέφοντας τον Ιανουάριο θα ζητήσει «λογαριασμό» για όλα τα θέματα αυτά τα οποία η ίδια δεν έχει  επικυρώσει με συμφωνία της. Και είναι τόσα πολλά αυτά, που ίσως ανεβάζουν τον «λογαριασμό» και σχεδόν στα 2 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα η τρόικα :

–          δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση γιατί υπολόγιζε κατά 900 εκατ. ευρώ υψηλότερα το δημοσιονομικό κενό του 2014

–          θεωρεί ότι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα εισπραχθούν 335 εκατ. λιγότερα (2,315 δισ. αντί 2,65 δισ. ευρώ)

Στα 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν:

–          το κόστος από τη μονομερή παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση (απόκλιση πάνω από 200 εκατ. ευρώ)

–          το κόστος για τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους από την παράταση των πλειστηριασμών. Για το θέμα αυτό η Τρόικα επέμενε μέχρι αργά χθες βράδυ να έχει αναλυτικά στοιχεία από την ΤτΕ.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν πάντως οριζόντια μέτρα που θα θίγουν μισθούς και συντάξεις.

Πλειστηριασμοί

Μέσω τηλεφώνων και email θα συνεχιστεί και η διαβούλευση του υπουργείου Ανάπτυξης με την Τρόικα για τους πλειστηριασμούς. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τρίτη το βράδυ, η λύση στην οποία φαίνεται να προσανατολίζεται  το υπουργείο, είναι να νομοθετήσει μονομερώς για μια παράταση βάσει πολλών κριτηρίων, καταργώντας όμως πιθανότατα την ισχύ του Νόμου Παπαθανασίου.

«Διαφωνούμε για επιμέρους κριτήρια» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, εννοώντας τα εισοδηματικά και την αξία της κατοικίας που προστατεύεται με βάση το Νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αν αναγκαστεί η κυβέρνηση να καταθέσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτή ουσιαστικά θα διατηρεί τον Νόμο Κατσέλη, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2014. Αν όμως καταθέσει νόμο, τότε θα υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στο σχεδιασμό και τα κριτήρια υπαγωγής των δανειοληπτών στο καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς.