Το 16, 9% των νέων έως 24 ετών δεν βρίσκονται στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση ή την κατάρτιση, δείχνει η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η έρευνα, η πρώτη που έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους NEETs (young people not in education,employment or training) τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις εντός της «Ε.Ε. των 28».

Όπως προκύπτει από την έρευνα στη χώρα μας παρατηρείται την περίοδο της κρίσης αύξηση κατά 50% του ποσοστού των NEETs, με τις γυναίκες να αποτελούν την πλειοψηφία των «αποκλεισμένων» ατόμων.

Τον βασικότερο υποστηρικτικό ρόλο για τους NΕΕΤs διαδραματίζει η οικογένεια, βοηθώντας τους οικονομικά και ψυχολογικά, ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως «προστατευτικό πλαίσιο» που περιορίζει- ως ένα σημείο- συναισθηματικές εξάρσεις ακραίας μορφής που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβατικές συμπεριφορές- κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. στην Αγγλία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι NEETs στην Ελλάδα εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στο κοινωνικό κράτος και ταυτόχρονα εκφράζουν έντονη δυσφορία για το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, οι ΝΕΕΤs εξακολουθούν να θέτουν ως βασική προτεραιότητα την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και δευτερευόντως την επιστροφή τους σε κάποια μορφή μαθησιακής διαδικασίας, εκφράζοντας παράλληλα τις χαμηλές προσδοκίες τους για την αποτελεσματικότητα και τις ευκαιρίες που προσφέρει το υποσύστημα «εκπαίδευση- κατάρτιση- απασχόληση» από το οποίο απέχουν, κυρίως, λόγω στρεβλώσεων ή συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και όχι από προσωπική βούληση.