Tην Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των πλειστηριασμών σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους βουλευτές της Ν.Δ από το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ Θ. Μπούρα.

Το νομοσχέδιο θα έχει ένα άρθρο, εκτός αν ενταχθεί και η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση, οπότε θα έχει και δεύτερο και θα συζητηθεί την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή και το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη ο οποίος τόνισε πως την Παρασκευή κλείνει η Βουλή, “δεν θα κάνετε πραξικόπημα”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η ρύθμιση που θα απαντά στο ζήτημα των πλειστηριασμών θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας.

Αν και η τελική «φόρμουλα» για τους πλειστηριασμούς καλύπτεται μέχρι τελευταία στιγμή υπό πέπλου μυστικότητος και μυστηρίου, διαφαίνεται πλέον ότι κατεβαίνει ο πήχης της προστασίας για τους πλειστηριασμούς από το όριο των 200.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία σε έως στα 160.000 ευρώ. Ανοιχτά συνεχίζουν να παραμένουν τα θέματα των εισοδηματικών κριτηρίων και της ελάχιστης δόσης που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες κατά το μεταβατικό στάδιο που ενδεχομένως θα είναι διάρκεια ενός έτους.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προϋποθέσεις αυτές είναι το ακίνητο να είναι η κύρια κατοικία του δανειολήπτη και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ή 30.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Ως προϋπόθεση τίθεται και η συνεπής καταβολή της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, προκειμένου η κατοικία να μην βγαίνει στο σφυρί. Θα είναι αυτό και ένα από τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό του δανειολήπτη ως «συνεργάσιμου οφειλέτη», με βάση τον οποίο ο νέος νόμος θα του εξασφαλίζει προστασία.

Και για το νομοθέτημα αυτό όμως, όπως και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η Τρόικα θα ζητήσει «λογαριασμό» μόλις επιστρέψει τον Ιανουάριο. Το όποιο κόστος τελικώς συμφωνηθεί ότι έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό κενό του 2014 που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου και για την κάλυψή του θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου απέκλειε πάντως το ενδεχόμενο να θιγούν μισθοί και συντάξεις.