του Γ. Δημητρομανωλάκη

Με τρεις νέους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι θα τοποθετήσουν 250 εκατ. ευρώ στο μετοχικό της κεφάλαιο ξημερώνει η επόμενη μέρα για τη Γενική Τράπεζα. Ο επικεφαλής της Τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Καραμούζης, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις συζητήσεις που κάνει με τους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια στην τράπεζα το αργότερο έως το Μάρτιο του 2014.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, βασικός μέτοχος της οποίας θα παραμείνει η τράπεζα Πειραιώς, η Γενική θα καταστεί περισσότερο ενδυναμωμένη κεφαλαιακά, έτσι ώστε να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι εκτός από τη διαχείριση προβληματικών δανείων και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε καλούς πελάτες (Wealth Managment) γι αυτό το λόγο η τράπεζα θα διατηρήσει και ένα δίκτυο 60 – 70 καταστημάτων έτσι ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πελάτες της.

Τις τελευταίες ημέρες η τράπεζα έχει προσλάβει πάνω από 100 άτομα τα οποία τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις του ομίλου. Η πλειοψηφία των στελεχών προέρχεται κυρίως από την Πειραιώς, την Millenium και τη Eurobank. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Μεταξύ των στελεχών που προσελήφθησαν είναι οι κύριοι Απόστολος Καζάκος, Μίλτος Κορνάρος, Θ. Τζούρος, Ν. Μωραϊτάκος, Γρηγόρης Σαπουτζάκης, Θανάσης Ανδρεαδάκης, Ν. Φατσέα, Ν. Σεραφειμίδου, Ρ. Πετροπουλέα. Επίσης πριν από λίγες ημέρες προσελήφθη ο κ. Βασίλης Κάβαλος ο οποίος θα έχει το ρόλο του COO και ο κ. Θανάσης Ανδρεαδάκης, ο οποιος θα είναι επικεφαλής του risk management.

Στόχος της διοίκησης Καραμούζη είναι να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προς το τέλος του χρόνου ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος είναι η Γενική να εξειδικευτεί σε υπηρεσίες investment banking καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο κενό που έχει διαμορφωθεί στο χώρο. Όπως έχει γράψει επανειλημμένα το newmoney.gr, θα παίξει το ρόλο της παλιάς ΕΤΕΒΑ στο σημερινό τραπεζικό σύστημα με δεδομένο ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν την κεφαλαιακή τους δομή και να αναζητήσουν νέα.