Μπορεί να ψηφίζουν Ευρώπη οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι του κόσμου, αλλά όχι ελληνικό χρηματιστήριο. Καλές τραπεζικές πηγές από το City που Λονδίνου αποκαλύπτουν στο NewMoney.gr, ότι οι διαχειριστές κρατούν αποστάσεις από την ελληνική αγορά, με την πολιτική αβεβαιότητα να θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους, αλλά όχι ο μόνος. Κάτι εξάλλου που αναδεικνύουν τις τελευταίες 48 ώρες σχετικές εκθέσεις που συνέταξαν η Deutsche Bank και η Barclays , εστιάζοντας στον πολιτικό κίνδυνο ενώ η Citi “σκιαγραφεί” σε δική της ανάλυση τις ισορροπίες τρόμου καταλήγοντας πως υπ’ αυτές τις συνθήκες οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συγκρουστούν με την ελληνική κυβέρνηση.
 
Όπως μάλιστα δηλώνει διαχειριστής μεγάλου fund στο Newmoney.gr η αγορά και κυρίως το αποκαλούμενο smart money (διαχειριστές κεφαλαίων) φοβούνται μία πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει εκλογές ακόμα και εντός της επόμενης χρονιάς. Εξάλλου θεωρεί πως οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι σε διαδικασία εξυγίανσης, κάτι που όπως λέει κρατά σε απόσταση αρκετούς επενδυτές.
 
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη από το City εξηγούν στο NewMoney.gr πως η Ελλάδα δεν είναι μέσα στους στόχους τους, προς το παρόν, αφού, όπως θεωρούν, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακόμα πολύ ακριβό. «Οι τιμές των μετοχών είναι υψηλές  αναλογικά με τα κέρδη τους», σχολίασε το ίδιο τραπεζικό στέλεχος. Επίσης, τονίζει ότι «δεν υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για να γίνουν υψηλοί τζίροι και δεν μπορεί όποιος μπει, να βγει εύκολα», συμπληρώνοντας ότι «στην Ελλάδα γίνεται «market making….».
 
Εξάλλου η Barclays, στην ανάλυσή της, χαρακτηρίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εύθραυστη, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης.
 
 
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μετά τη Deutsche Bank και η Barclays κρούει το καμπανάκι για πολιτική αποσταθεροποίηση. «Ο μεγαλύτερος φόβος για την Ελλάδα έγκειται στην πολιτική αποσταθεροποίηση», υπογράμμιζε η τράπεζα σε έκθεσή της, σημειώνοντας ότι, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ακόμη εύθραυστη. Επίσης, τόνιζε ότι η βιωσιμότητά της θα τεθεί σε κίνδυνο τον Μάιο του 2014, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του στην κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. 
 
Τραπεζικές πηγές από το Λονδίνο επιβεβαιώνουν στο Newmοney.gr το γεγονός ότι υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και πως κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού οι ευρωεκλογές του Μάιου. ,  «Σημαντικό ρόλο στην πορεία της Ελλάδα το 2014 θα διαδραματίσουν οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς, όπως η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει και το βλέμμα είναι στραμμένο στις ευρωεκλογές και τις επιπτώσεις που μπ ορεί να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ίδια πηγή. 
 
Από την πλευρά της η Βarclays προειδοποιεί πως οι κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι διατηρούνται. «H πολιτική επιβίωση της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται στις  παραχωρήσεις που κάνει προς την Αθήνα η τρόικα και προσθέτει πως σημαντικό όπλο στο χέρι της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα μπορεί εύκολα να καταστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, ιδίως αν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ξεπεραστούν. 
 
Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζες επισημαίνουν, παράλληλα, ότι η ελληνική πλευρά έχει να δώσει πολλές μάχες ακόμα αφού στο μέλλον έχει να αντιμετωπίσει νέους γύρους διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Μάλιστα, όπως αναφέρει υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι αργή και περίπλοκη. 
 
Στην εκτίμηση ότι η τρόικα δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα αναφέρει σε έκθεσή της η Citigroup, η οποία χαρακτηρίζει αναμενόμενη την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και είναι αισιόδοξη για την πορεία της  οικονομίας. Ωστόσο τονίζει ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αλλά κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, οι αναλυτές της παραμένουν οι πιο απαισιόδοξη όσο αναφορά την πορεία του ΑΕΠ, καθώς αναμένει θετικούς ρυθμούς από το 2016.  Όπως τονίζει, η Ελλάδα «μπορεί να έχει καθυστερήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε αρκετούς τομείς, ωστόσο οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2014 και η επίτευξη του στόχου για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος κάνουν τους δανειστές της Ελλάδας να εγκρίνουν το 1 δισ. ευρώ».
 
Σημαντική επισήμανση από τη Citi είναι ότι «οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με την ελληνική κυβέρνηση και να οδηγηθεί η κατάσταση στα άκρα».
 
Αγορές
 
Εν τω μεταξύ υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη από το City σχολιάζουν στο NewMoney.gr, πως είναι αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία των αγορών το 2014, σε ορίζοντα 12μήνου, καθώς υπάρχει σταθερός ρυθμός βελτίωσης της οικονομίας, ενώ έχει αυξηθεί η ρευστότητα σε σχέση με πέρσι, αυξάνοντας και «τα μεγέθη του παιχνιδιού». Ωστόσο, αναμένουν πτώση μεσοπρόθεσμα λόγω της διακοπής της παροχής ρευστότητας από τη Fed, αλλά «αυτό θα αποτελέσει την πρώτη αντίδραση και μετά οι αγορές θα ανακάμψουν», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Ένας ακόμα λόγος είναι και η προοπτική μίας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με διάρκεια.
 
Σχετικά με τις αγορές διεθνώς, οι αναλυτές περιμένουν πως εντός του 2014 η κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διακόψει σταδιακά τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί, ενισχύοντας τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Επομένως, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη ρευστότητα θα είναι εκείνο που θα διαμορφώσει το επενδυτικό περιβάλλον του χρόνου, όπως και το 2013. Για τους διαχειριστές, αυτό σημαίνει μια αυξημένη στάθμιση σε μετοχές σε σχέση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως.
 
Επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση για την Ευρώπη
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, σε 50 στρατηγικούς αναλυτές, από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους και επενδυτικές τράπεζες, θα συνεχιστεί το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 θα σημειώσει άνοδο 12% το 2014. Επίσης, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  θα σημειώσει άνοδο 9% μέχρι το τέλος του 2014, ο γερμανικός DAX άνοδο 10%, ο γαλλικός CAC 40 θα ενισχυθεί 13% και ο FTSE MΙΒ κέρδη τάξης του 27%.
 
Μετά από τρία χρόνια στασιμότητας, περιμένουμε την ευρωπαϊκή κερδοφορία να σημειώσει αύξηση 14% το 2014, χάρη στη βελτίωση, τονίζει χαρακτηριστικά η  Goldman Sachs. Επίσης, στις κορυφαίες επιλογές της JP Morgan παραμένει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινή της έκθεση, καθώς εκτιμά πως το ευρωπαϊκό outlook διατηρείται αμετάβλητο, παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάκαμψη για το 2014. Η επενδυτική τράπεζα υποβαθμίζει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2014 στο +1% από +1,1% προηγουμένως. 
 
Ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές δίνει και η BlackRock. Η Barclays δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει διπλασιασμό των κερδών στις ευρωπαϊκές μετοχές, σε ορίζοντα 5ετίας. Ωστόσο, η Morgan Stanley συμφωνεί και τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα ξεμείνουν από δυνάμεις.
 
Ε. Στ.