Της Στεφανίας Σούκη

Πωλητήριο σε ακίνητα και συμμετοχές σε μαρίνες τα οποία στο …ένδοξο παρελθόν του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου ανήκαν στην Εμπεδος βάζει η Alpha Αστικά Ακίνητα.
Η θυγατρική ακινήτων του ομίλου της Alpha Bank έχει αναλάβει το ρόλο της ειδικής εκκαθαρίστριας της άλλοτε εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία μάλιστα περιλαμβανόταν στο γκρούπ των μεγαλύτερων εγχώριων εργοληπτών με τα ανώτατα εργοληπτικά πτυχία 7ης τάξης και οδηγήθηκε τελικά στην πτώχευση πολύ νωρίτερα της κρίσης, την εποχή που ο κλάδος των κατασκευών στην Ελλάδα είχε πάρει την …κατιούσα, λίγο μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι στις συμμετοχές που πουλάει σήμερα (μετά από επτά χρόνια από το 2006 οπότε η εταιρεία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση) η Alpha Aστικά Ακίνητα περιλαμβάνονται τα ποσοστά που κατείχε η Εμπεδος στη Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα (49,5%)
και στη Μαρίνα Λευκάδας (46,7%), ενώ μηδαμινή, στο 0,60% είναι η συμμετοχή στην K&G Διαχείριση Μαρίνων Α.Ε., η οποία επίσης πωλείται. Από την εποχή της πτώχευσης της Εμπεδος βασικό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω τουριστικών λιμένων είχε ο έτερος μέτοχος, ο όμιλος Κυριακούλη, ενώ ειδικά στο σχήμα της Μαρίνας Λευκάδας συμμετείχε και η κατασκευαστική Αθηνά, του ομίλου J&P ΑΒΑΞ. Ο όμιλος Κυριακούλη, ως γνωστόν, έχει συνάψει συμφωνία ήδη από πέρυσι στον τομέα των μαρινών με τον τουρκικό όμιλο  Dogus (ο οποίος επίσης είναι και στο σχήμα που πλειοδότησε και στον Αστέρα), μέσω της σύμπραξης με την D- Marine Investments Holding BV. Στη συμφωνία Dogus- Κυριακούλη περιλαμβάνονται και οι μαρίνες Λευκάδας και Γουβιών με 620 και 1.235 θέσεις ελλιμενισμού αντίστοιχα.
Πέραν των συμμετοχών στις μαρίνες, η Alpha Aστικά Ακίνητα πουλάει 8 ακίνητα, οικόπεδα, αποθήκες, διαμερίσματα και καταστήματα της υπό ειδική εκκαθάριση εταιρείας.