Το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων φλερτάρει με μερικά από τα αμερικανικά funds με στόχο να προσελκύσει επενδυτές σε όλους τους τομείς, από λιμάνια μέχρι νησιά για την χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης της χώρας, σύμφωνα με το Businessweek του Bloomberg.
Αξιωματούχοι του Ταμείου, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την άντληση 11 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2016, συναντήθηκαν με τον δισεκατομμυριούχο hedge-fund manager John Paulson στην Νέα Υόρκη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αρμόδιες πηγές, ανέφεραν ότι funds της Paulson & Co και της Third Point LLC, τα οποία έχουν επωφεληθεί από την κορύφωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων την περίοδο που η χώρα αναζητούσε βοήθεια από ΔΝΤ και ΕΕ,  έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία.
“Υπάρχει ένα βελτιωμένο κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα”, δήλωσε χθες ο Ανδρέας Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, στο Bloomberg. “Έξι μήνες ή ένα χρόνο πριν, οι επενδυτές έρχονταν στην Ελλάδα για να ζητήσουν απόδοση 30%, ήταν σουρεαλιστικό.” 

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο απέτυχε να εξασφαλίσει προσφορές για την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ τον περασμένο Ιούνιο, επιδιώκει να συγκεντρώσει 3,6 δισ. ευρώ το επόμενο έτος από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ένα στόχος που ο Α. Ταπραντζής ονομάζει «φιλόδοξο». Η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει μερίδια σε δύο λιμάνια της στα μέσα Φεβρουαρίου και θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την πώληση, τον επόμενο μήνα, του Ελληνικού, μια περιοχή που υπολογίζεται σε 6,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή πάνω από τρεις φορές το μέγεθος του Μονακό.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα έχουν πέσει στο 8,57% από τη μέγιστη τιμή του 37% το Μάρτιο του 2012.

Ο Paulson, γνωστός για τα κέρδη των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό των  επενδυτών του το 2007, αγόρασε μετοχές της Alpha Bank στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η εταιρεία του, η οποία διαχειρίζεται 18 δισ. δολάρια,  αγόρασε επίσης warrants για την αγορά 7,41 επιπλέον μετοχών για κάθε κοινή μετοχή.

Η Third Point του Daniel Loeb, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, την ίδρυση ενός  hedge fund το οποίο θα επικεντρωθεί στην αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα έσοδα από το πρόγραμμα πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα προορίζεται να καλύψουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας τα επόμενα χρόνια.  Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους στόχους για την αποτροπή χρηματοδοτικών ελλείψεων στο σχέδιο διάσωσης από τις ήδη υπάρχουσες. Το κενό χρηματοδότησης για το 2014 είναι 4,4 δισ. ευρώ, δήλωσε τον Ιούλιο το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο της ύφεσης και έχει απωλέσει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της ενώ το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 27%,  το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ . Ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2014 , τον οποίο η Βουλή ενέκρινε στις 8 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος και ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί 0,6%.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2016 και θα δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τον Ιωάννη Εμίρη , τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.