Σε τροχιά επίτευξης πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται η χώρα μας για πρώτη φορά από τότε που εισήλθε στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. 

Συγκεκριμένα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου καταγράφεται πλεόνασμα 2,2 δισ ευρώ έναντι ελλείμματος 3,4 δισ ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, χάρη κυρίως στα έσοδα ρεκόρ του Τουρισμού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα τουριστικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση κατά 15% από πέρυσι φθάνοντας τα 11,6 δισ ευρώ. Πρόκειται για ποσό που ξεπερνά το στόχο 11,5 δισ ευρώ που είχε θέσει η κυβέρνηση για το σύνολο της χρονιάς. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΤτΕ: 

Οκτώβριος 2013
 
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, κατά 225 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Οκτωβρίου του 2012, λόγω κυρίως της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών – ειδικότερα, της βελτίωσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες – καθώς επίσης και της βελτίωσης των ισοζυγίων των τρεχουσών μεταβιβάσεων και – δευτερευόντως – των εισοδημάτων.  
Το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή αύξηση (κατά 39 εκατ. ευρώ), λόγω της σημαντικής (κατά 197 εκατ. ευρώ) αύξησης των πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, το ισοζύγιο εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές παρέμειναν στάσιμες. Επίσης, μειώθηκε και η καθαρή δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων. 
Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Οκτωβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 20,2%, η οποία αντανακλούσε αφίξεις αυξημένες κατά 18,1%. (επισημαίνεται ότι  οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες,  επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Ιουνίου 2013).
 
Ιανουάριος- Οκτώβριος 2013
 
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 2,2 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,4 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.  Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισεκ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,2 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων. 
 
Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 4,5%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των εισαγωγών αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.
 
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,5%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 2,1% (επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία της κρουαζιέρας  επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Ιουλίου  2013). 
 
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 783 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. 
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,65 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,2 δισεκ. ευρώ από ό,τι το δεκάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ). 
 
Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
 
Τον Οκτώβριο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε μικρό έλλειμμα (μόλις 7,7 εκατ. ευρώ), λίγο μεγαλύτερο από εκείνο του Οκτωβρίου 2012. Αντιθέτως, το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013, η αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης συνετέλεσε ώστε το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων να εμφανίσει πλεόνασμα 2,8 δισεκ. ευρώ, κατά 1,2 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2012. 
 
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε στο δεκάμηνο πλεόνασμα 6,4 δισεκ. ευρώ, κατά 3,4 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
 
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων 
 
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013, έναντι 582 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Πάντως, το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2013 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 5,0 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. 
 
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
 
Τον Οκτώβριο  του 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή (αύξηση) ύψους 588 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 109 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012). Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 622 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ  στην Emma Delta Ltd (Κύπρος). Με την εξαγορά αυτή, το επενδυτικό σχήμα Emma Delta Ltd αποκτά ποσοστό συμμετοχής 33% στον ΟΠΑΠ. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν αύξηση (εκροή)  34 εκατ. ευρώ. 
 
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 1,0 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 1,5 δισεκ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα του εξωτερικού, καθώς και στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (εισροή). 
 
 Όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 1,6 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 2,0 δισεκ. ευρώ (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET). Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση (εισροή) κατά 1,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos  του εξωτερικού. 
 
Το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 822 εκατ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εισροή (αποεπένδυση) ύψους 675 εκατ. ευρώ. 
 
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 6,4 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 77,1 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή για αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα, έντοκα και μετοχές εξωτερικού. 
 
Στην κατηγορία των “λοιπών” επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 944 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 78,9 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012), η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 27,8 δισεκ. ευρώ, αλλά και στη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 17,3 δισεκ. ευρώ (εισροές). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 42,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή).
 
Στο τέλος Οκτωβρίου 2013 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,9 δισεκ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2012.
 
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ