Την πεποίθηση ότι η οικονομική κρίση δεν θα επισκιάσει την ελληνική προεδρία εκφράζουν ευρωβουλευτές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αν και υπάρχουν ανησυχίες για την ελληνική προεδρία εν μέσω κρίσης, υπάρχουν πολλοί που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, δήλωσε ότι η κρίση στην Ελλάδα ίσως να αναδείξει στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόψει ευρωεκλογών, τον ρόλο και τη σπουδαιότητα της Ευρώπης.
«Νομίζω ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την επίλυση των προβλημάτων. Γιατί ναι μεν η ίδια η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς την Ευρώπη, χωρίς την οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως δεν θα λυθεί και το πρόβλημα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας» τονίζει ο αυστριακός ευρωβουλευτής.
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ εκτιμώντας ότι η ελληνική διπλωματία έχει αποκτήσει πλέον ρουτίνα στον χειρισμό των ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς η Αθήνα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την κυλιόμενη προεδρία. Όσο για την κρίση, και σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα, δηλώνει στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
«Η ελληνική προεδρία έρχεται σε μία στιγμή κρίσιμη, γιατί συμπίπτει με τον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ήμουν πρόσφατα στην Ελλάδα και αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά έχει εξισορροπηθεί και υπάρχει μάλιστα ένα μικρό πλεόνασμα. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα δεν συσσωρεύει καινούρια χρέη και αυτό μας δείχνει ότι η προσπάθεια αποδίδει. Από κει και πέρα, η Ελλάδα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία, οπότε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται…»
Την ίδια στιγμή, η Deutsche Welle αναφέρεται και στις συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία αξιολόγησης της τρόικας από την Ε.Ε. Η οποία συμπίπτει με την ελληνική προεδρία.
Σύμφωνα με την επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς, “η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διορθώσει τις ασυμμετρίες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στη διάρκεια της προεδρίας. Ξέρω ότι είναι αισιόδοξη αυτή η προσδοκία, αλλά η επιμονή αποκλειστικά και μόνο στη βιωσιμότητα του χρέους έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκπλήρωση δημοσιονομικών στόχων, αλλά και πολύ μεγαλύτερη βοήθεια για την υπέρβαση της ύφεσης. Πρέπει να παρέμβουμε πιο ενεργά στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και ελπίζω να αποτελέσει και αυτό προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας”.
“Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα θέλει να δώσει ένα παράδειγμα συνετής διαχείρισης, τηρώντας έναν «λιτό» προϋπολογισμό προεδρίας” τονίζει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. “Έχουμε μάλλον τον μικρότερο προϋπολογισμό από όλες τις προηγούμενες προεδρίες. Χρησιμοποιούμε κατά 99% ανθρώπους από τη δημόσια διοίκηση, υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό Δημόσιο. Ελάχιστους έχουμε προσλάβει από την ελεύθερη αγορά και, επίσης, σχεδόν όλες οι συναντήσεις, θα γίνουν στην Αθήνα, στο Ζάππειο για λόγους οικονομίας. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι περισσότερη Ευρώπη, αλλά και καλύτερη Ευρώπη” είπε χαρακτιριστικά.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας λέγοντας ότι «έχουμε βάλει σαν πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή, ιδίως την απασχόληση των νέων. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η θωράκιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Η τραπεζική ένωση στα πλαίσια αυτά είναι πολύ σημαντική. Τρίτη προτεραιότητα είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και μία πιο συνεκτική, αν θέλετε, ευρωπαϊκή προσέγγιση του όλου φαινομένου της μετανάστευσης. Τέταρτη οριζόντια προτεραιότητα είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική».
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.