Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

«Απειλές τακτικισμοί και τεχνάσματα»: Έτσι «οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη», σύμφωνα με δημοσίευμα του Focus που υποστηρίζει πως χωρίς βοήθεια, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προβάλλει, σήμερα, το επιχείρημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Και ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό, κάποιος θα πρέπει να κάνει την αρχή σε ό,τι αφορά στο θέμα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος, εκτιμάται ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει σπουδαία αποτελέσματα, αλλά ούτε και η παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τον ESM.

«Με απειλές και τεχνάσματα: Πώς οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη», είναι ο τίτλος έντονα επικριτικού ρεπορτάζ του περιοδικού Focus, όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει εντός του 2014 στις αγορές και υπογραμμίζεται ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση» αυτόν τον στόχο, με δεδομένο ότι το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζονται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλά επιτόκια στις αγορές: Σύνολο χρέους 175%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με 11 δισ. ευρώ για τόκους. Υπογραμμίζεται ότι μόνο αν μειωθεί ο όγκος του χρέους θα έχουν οι Έλληνες πιθανότητες να δανεισθούν χρήματα από τις αγορές.

Το Focus υποστηρίζει, λοιπόν, ότι η Ελλάδα επιδιώκει με τρεις τρόπους να επιτύχει του στόχους της: Με απειλές, τεχνάσματα και τακτικισμούς.

Όσον αφορά τις «απειλές», το ρεπορτάζ προβάλλει δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και τις προειδοποιήσεις του για το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που οι χώρες της Ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε περαιτέρω διευκολύνσεις προς την Αθήνα.

Υπογραμμίζεται, επίσης, τμήμα πρόσφατης συνέντευξής του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου όπου αναφέρεται ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας συνιστά απειλή για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

«Τέχνασμα» χαρακτηρίζει το περιοδικό την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποδίδει σε «έκτακτους παράγοντες».

Περίπου 2,6 δισ. έλαβε η Αθήνα μέσω περίπλοκων τρόπων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην επιστροφή τόκων προς την Αθήνα από την αγορά ομολόγων. «Χωρίς αυτή τη βοήθεια, οι Έλληνες δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», υπογραμμίζεται.

Οι «τακτικισμοί» αφορούν στο χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2014 και 2015.

«Με λίγα λόγια οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα, εκτός και εάν καταφέρουν να βγουν στις αγορές. Σύμφωνα με την άποψη του Στουρνάρα, αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως αυτό εξαρτάται από την περαιτέρω απομείωση του χρέους της χώρας, εξηγεί πονηρά ο Στουρνάρας», παρατηρεί το Focus.

«Το μεγάλο πρόβλημα που τίθεται είναι: Πώς θα βοηθήσουν τα κράτη της Ευρωζώνης την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της», γράφει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται ενώπιον διλήμματος. Στο δημοσίευμα εκτιμά ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει σπουδαία αποτελέσματα, καθώς ήδη το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα είναι χαμηλό, ενώ η αποπληρωμή έχει πάρει παράταση 10 ετών. Το ίδιο ισχύει και για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τον ESM, γράφει το Focus.

Το δημοσίευμα επικαλείται «παρατηρητή της κρίσης», που δεν κατονομάζει, ο οποίος προβαίνει στην εκτίμηση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Κάποιος όμως θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση», καταλήγει ο παρατηρητής.

Τι λένε τα άλλα γερμανικά μέσα

«Μεγάλες αμφιβολίες για την ανάρρωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Wirtschaftswoche, η οποία παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ομαλότητα το 2014, ωστόσο οι πολίτες αμφιβάλλουν και μαζί τους οι γερμανοί οικονομολόγοι».

To ρεπορτάζ σε πολύ διαφορετικό ύφος από το αντίστοιχο του Focus αναφέρεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της πλειονότητας των Γερμανών οικονομολόγων.

Η Thüringer Allgemeine αναφέρεται στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και σημειώνει: «Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Με αυτή την αφορμή γίνεται και η συνεδρίαση της Κομισιόν σήμερα στην Αθήνα. Αποφάσεις δεν αναμένονται. Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. από τη Λιθουανία. Ο προϋπολογισμός για την ευρωπαϊκή προεδρία υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ και είναι το μικρότερο ποσό από τότε που θεσπίστηκε ο θεσμός της προεδρίας της Ε.Ε.».

«Το σκάνδαλο των εξοπλισμών ταλανίζει την Αθήνα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Neue Zürcher Zeitung. «Η ελληνική πολιτική ασχολείται με ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Τα ποσά των εκατομμυρίων πρέπει να διοχετεύονταν μέσα από λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες» σημειώνεται στον υπότιτλο.

Και το άρθρο γράφει: «Η εισαγγελία δεν έχει ακόμα στοιχεία για πολιτικούς, οι έρευνες βρίσκονται όμως στην αρχή και έχουν καθυστερήσεις επίσης λόγω των εορτών. Το ότι το πολιτικό σύστημα θα μείνει ανέπαφο δεν το πιστεύει κανείς στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Κάντας, του οποίου η σύλληψη στις 13 Δεκεμβρίου έφερε αυτές τις εξελίξεις, στην κατάθεσή του τόνισε πως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν αναμεμειγμένη. (…) Για την ελληνική κυβέρνηση αυτά δεν είναι καλά νέα, ακόμα και εάν οι υπεύθυνοι έχουν εδώ και καιρό αποσυρθεί από την πολιτική. Εκτός αυτού, το σκάνδαλο με τους εξοπλισμούς σε μια χρονιά εκλογών είναι ένα δώρο για την αντιπολίτευση».