Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, η θέση του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη μετά την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» ότι οι Αρχές έχουν βρει τα 13 εκατ. ευρώ εκ των 28 εκατ. που εκτιμάται ότι διαθέτει ως περιουσία, αλλά και από την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Προβόπουλου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε απαγορεύσει δύο φορές στον ίδιο να δώσει δάνεια μέσω του Τ.Τ.

Ενώ ο Α. Φιλιππίδης βρίσκεται στην Τουρκία και η έκδοσή του στην Ελλάδα πλησιάζει, στην Αθήνα οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αυτό είναι πλέον εις βάρος του. Πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση βρίσκονται στα ίχνη των χρημάτων. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», ήδη έχουν αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Εισαγγελία της Βέρνης, καθώς έχουν βρει σε τρεις ελβετικές τράπεζες το ποσό των 13 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητούνται επιπλέον 15 εκατ. που εκτιμάται ότι βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε τράπεζες του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

«Εμείς ξέρουμε ότι υπάρχουν 13 εκατ. ευρώ στην Ελβετία, σε τράπεζες της Γενεύης, και κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου οι λογαριασμοί να δεσμευτούν», λένε ανώτατες πηγές της κυβέρνησης που έχουν άριστη γνώση των προσεκτικών κινήσεων των δικαστικών αρχών.

Χωρίς βιαστικές κινήσεις, οι δικαστικοί λειτουργοί βρήκαν εμβάσματα προς τις ελβετικές τράπεζες, ενώ εντόπισαν επίσης και τις εταιρείες που είχε συστήσει ο Αγγελος Φιλιππίδης, μεταξύ άλλων, στο Μαυροβούνιο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι μαζί με τον φίλο και στενό του συνεργάτη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Μάριο Βαρότση, ο οποίος επίσης κατηγορείται για την υπόθεση, είχαν συστήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κοινή εταιρεία με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών.

Οι Αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους τούς τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στην Ελβετία ο Φιλιππίδης – για την ακρίβεια στην Banque Privee BCP (Suiss) και στην HSBC Private Bank (Suisse). Ηδη έχουν βρεθεί 13 εκατ. ευρώ, αλλά το ερώτημα είναι πού είναι τα υπόλοιπα 15 εκατ., τα οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού είτε στο όνομά του είτε σε offshore εταιρείες. Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τη δέσμευση των εν λόγω λογαριασμών.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές η θέση του είναι επιβαρημένη μετά και τις ανακοινώσεις που έκανε στη Βουλή ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος τόνισε ότι η ΤτΕ έθεσε το Τ.Τ. υπό στενή παρακολούθηση και έπραξε έγκαιρα ό,τι όφειλε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεργαζόμενη υποδειγματικά με τις δικαστικές αρχές. Κατά τη δευτερολογία του μάλιστα δήλωσε: «Δύο φορές απαγόρευσα ρητά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να δίνει επιχειρηματικά δάνεια με επιστολές των εποπτών. Η ΤτΕ έπραξε τα δέοντα». Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε τα εξής:

■ «Το 2006 έγιναν δύο επιτόπιοι έλεγχοι που εντόπισαν αδυναμίες στα πληροφοριακά συστήματα και στην εταιρική διακυβέρνηση του Τ.Τ. Λόγω των παραπάνω αδυναμιών, η ΤτΕ όρισε ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας το 10%, αντί για το 8% που ίσχυε για τις υπόλοιπες τράπεζες.

■ Το 2007 και το 2008 έγιναν και νέοι επιτόπιοι έλεγχοι. Οταν ανέλαβα τη διοίκηση της ΤτΕ το 2008, υποχρεώσαμε το Τ.Τ. να σταθμίζει τις επενδύσεις του σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, στις οποίες είχε εν τω μεταξύ προβεί, με υψηλότερο δείκτη κινδύνου. Ζητήσαμε επίσης και την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.

■ Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε τη δραστηριοποίηση του Τ.Τ. στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας για την αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου.

■ Τον Απρίλιο του 2009 (επιστολή 868/13.4.2009) απαγορεύσαμε στο Τ.Τ. να χορηγήσει περαιτέρω επιχειρηματικά δάνεια εάν προηγουμένως δεν έχουν υιοθετηθεί κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνων.

■ Τον Ιούλιο του 2009 το Τ.Τ. ενημέρωσε την ΤτΕ για διορθωτικές ενέργειες, καθώς και για την πρόθεση επέκτασης στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων.

■ Τον Οκτώβριο του 2009 (επιστολή 5200/21.10.2009) ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΤτΕ, που θα διαπίστωνε την επάρκεια των διορθωτικών ενεργειών. Στον έλεγχο που επακολούθησε διαπιστώθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες.

■ Το 2010, ως αποτέλεσμα του ελέγχου, επεβλήθη περιορισμός (επιστολή 5107/14.4.2010) που προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων.

■ Το 2011 πραγματοποιήθηκε η διαγνωστική άσκηση της BlackRock. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, αξιολογήθηκαν οι διαδικασίες παροχής δανείων και η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και εκτιμήθηκαν οι πιθανές ζημίες τους. To ποσοστό εκτιμώμενων ζημιών για τα επιχειρηματικά δάνεια ανερχόταν σε 33,2%, ποσοστό που κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλό».

Πηγή: protothema.gr