Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η μελέτη του ΚΕΠΕ όπου περιέχεται η πρόταση για την κατάργηση του κατώτατου μισθού στους νέους έως ένα έτος από την πρόσληψή τους περιέχει μία σειρά προτάσεων με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας στις παρακάτω κατευθύνσεις.

– Προώθηση επιχειρηματικότητας από ομάδες νέων, είτε με παροχή κεφαλαίου κίνησης, είτε με παροχή χώρων με υλικοτεχνική υποδομή προς ενοικίαση με χαμηλό κόστος.

Η πρόταση είναι να ενθαρρύνονται και να στηρίζονται επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ομάδων νέων σε επιλεγμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας βάσει προοπτικών ανάπτυξης, ευκαιριών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.

– Προτάσεις από πλευράς επιχειρήσεων, δήμων, πανεπιστημίων, κτλ., για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με την απασχόληση άνεργων νέων σε τοπικό επίπεδο.

– Θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο με επιδότηση του κόστους από το κράτος και αμοιβές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού με ασφαλιστική κάλυψη.

Για την ανεργία γενικότερα το ΚΕΠΕ προτείνει την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων γης έναντι συμβολικού τιμήματος σε αυτούς που επιθυμούν να απασχοληθούν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αν η εκμετάλλευση είναι επιτυχής (π.χ. μετά από μία πενταετία), δωρεάν παραχώρηση της γης προς αγροτική χρήση και μόνον, αποκλειστικά στους δικαιούχους, χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης και πώλησης.

Επίσης προτείνεται η ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, “ο οποίος οργανώθηκε στα πλαίσια διαφορετικών οικονομικών συνθηκών από αυτές που επικρατούν σήμερα στη χώρα”.  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη μελέτη, η αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ είναι εκ των ουκ άνευ, “προκειμένου να υποστηριχτεί μια πιο γενναιόδωρη επιδοματική πολιτική”.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνει την αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας “με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ