Της Στεφανίας Σούκη
Κι όμως η επένδυση σε ένα ακίνητο μπορεί να συμφέρει, ακόμη και τώρα στην Ελλάδα! Έστω κι αν η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμη ‘’πάτο’’- Alpha Bank και Fitch πιστοποιούν του λόγου το αληθές-, έστω κι αν η φορολογία ακινήτων συνεχίζει να είναι πολύπλοκη και …ανελέητη, έστω κι αν η ζήτηση είναι στο ναδίρ, παρόλα’ αυτά, η επένδυση σε ένα ακίνητο εισοδήματος μπορεί να είναι συμφερότερη σε σχέση με την απόδοση μίας προθεσμιακής κατάθεσης. Αρκεί βέβαια να παράγει εισόδημα…
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε σχετική της μελέτη η εταιρεία GLP Values, που συγκαταλέγεται στις εγχώριες, πιστοποιημένες εταιρείες στον τομέα των μελετών και εκτιμήσεων πάσης φύσεως παγίων στοιχείων. «Το φορολογικό πλαίσιο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ευνοϊκό για την επανάκαμψη κεφαλαίων στην αγορά αστικών επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων. Επειδή όμως το οικονομικό περιβάλλον παραπέμπει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων συνάγεται το συμπέρασμα ότι για το 2014 η επένδυση σε ακίνητα εισοδήματος (3%-3,8% ετησίως) θα προσφέρει ανταγωνιστικότερες αποδόσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις (1,7%-2%)». Η εταιρεία τοποθετεί τις αποδόσεις από τα ακίνητα εισοδήματος για το 2014 στο μεταξύ 3- 3,8% ετησίως έναντι 1,7- 2% της απόδοσης για τις προθεσμιακές καταθέσεις.
Η πολύπλοκη φορολογική μεταχείριση των ακινήτων τόσο ως προς την κατοχή και την μεταβίβαση όσο και ως προς την δημιουργία εισοδήματος συνεχίζεται, αναφέρει η μελέτη δεδομένου ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτων καθώς και ένας δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να συνεκτιμήσει:
1) Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η επιβάρυνση του οποίου σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας κυμαίνεται από 0,3% έως 0,6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με πολύ υψηλότερη επιβάρυνση στα εντός σχεδίου ακίνητα σε σχέση με τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.
2)Τον φόρο μισθωμάτων η κλίμακα του οποίου διευρύνθηκε και ανέρχεται στο 10% για ενοίκια έως 10.000 ευρώ και στο 33% για το υπερβάλλον ποσό. «Εαν συνεκτιμήσουμε ότι η μέση ετήσια απόδοση των ακινήτων εισοδήματος κυμαίνεται από 2,8% έως 3,8% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τότε ο μέσος φόρος επί των ετήσιων μισθωμάτων ισοδυναμεί με το 0,6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου», αναφέρει η GLP Values.
3)Τον φόρο υπεραξίας ακινήτων ο οποίος προσδιορίζεται στο 15% επί της διαφοράς της τιμής κτήσης με την τελική τιμή πώλησης του ακινήτου.
4)Τον ΤΑΠ που είναι φόρος κατοχής και αποδίδεται μέσω της ΔΕΗ.
To τρέχον φορολογικό πλαίσιο λοιπόν της ακίνητης περιουσίας δύσκολα θα χαρακτηριζόταν …ευνοϊκότερο από το προηγούμενο. «Ως εκ τούτου η θετικότερη προοπτική για στοχευμένες κατηγορίες ακινήτων μπορεί να προκύψει μόνον εφόσον οι επενδυτές βασίζονται στην μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας που με την σειρά της μπορεί να δημιουργήσει υπεραξίες που θα αντισταθμίσουν την επιβληθείσα φορολογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Fitch, ένας εκ των κορυφαίων οίκων αξιολόγησης, προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 6% στις τιμές των ακινήτων κατά το 2014», καταλήγει η μελέτη.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.