(Last update 16:40)
Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, η απάντηση που δίνουν τα θερμοκήπια νέας γενιάς στην κλιματική κρίση, η ανάγκη σχεδιασμού μίας σύγχρονης αγροδιατροφικής πολιτικής και πώς η Πολιτεία ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη, αλλά και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και η ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών, ήταν οι βασικοί άξονες του 3ο Cantina Academy που διοργάνωσαν στην Καλαμάτα, στις 22 Οκτωβρίου 2025, το Πρώτο Θέμα και το περιοδικό Cantina.
Στο συνέδριο, με κεντρικό θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι από τον αγροδιατροφικό τομέα, τη γαστρονομία, την πολιτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. «Καταφέραμε να κάνουμε μια σημαντική πληρωμή για τις βιολογικές την προηγούμενη εβδομάδα και προχωρούμε ώστε να μπούμε σε δρόμο εξομάλυνσης. Στόχος είναι να πηγαίνουν τα χρήματα της ΕΕ στους πραγματικούς αγρότες και να μην υπάρχει παράθυρο για τους επιτήδιους» τόνισε.
«Πρέπει να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή στις παθογένειες, με διαφάνεια και δικαιοσύνη» δήλωσε από την πλευρά του για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Η είδηση ήρθε κατά την παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος αφενός δήλωσε ότι ο πρώτος εθνικός υπέρ-υπολογιστής «Δαίδαλος» θα λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2026, αφετέρου ανακοίνωσε ότι στην Κοζάνη σχεδιάζεται και δεύτερος υπέρ-υπολογιστής, με έμφαση στην ενέργεια και την αγροδιατροφή.
«Τα συνέδρια δεν μπορούν να λύσουν το θηριώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, που είναι η ερήμωση της περιφέρειας» δήλωσε από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος, Βουλευτής Α’ Αθήνας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της περιφερειακής πολιτικής πηγάζει από τη δομή του κράτους. Όσον αφορά στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Γερουλάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια.
Δείτε Live
Δημ.Παπαστεργίου: Σε λειτουργία τον Μάρτιο ο «Δαίδαλος», ο πρώτος εθνικός υπερ-υπολογιστής
Ο πρώτος εθνικός υπέρ-υπολογιστής «θα μπει στην πρίζα τον Μάρτιο» δήλωσε από το βήμα του 3ου Cantina Academy ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανακοινώνοντας παράλληλα πως ο δεύτερος υπέρ-υπολογιστής σχεδιάζεται στην Κοζάνη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζεται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με έμφαση στην ενέργεια και την αγροδιατροφή.
Βασίλης Δημόπουλος: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου
«Σε περιόδους με ακραίες καιρικές συνθήκες υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου», δήλωσε ο Βασίλης Δημόπουλος Καθηγητής, Εργαστήριο γευσιγνωσίας Ελιάς και Ελαιολάδου ΠΑ.ΠΕ., κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Ελιά, ελαιόλαδο και κλιματική κρίση».
Ο κ. Δημόπουλος ανέλυσε τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και της μείωσης των βροχοπτώσεων στην παραγωγή και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, σημειώνοντας ότι οι κλιματικές μεταβολές προκαλούν «στρες» στα δέντρα και οδηγούν σε καρπό που δεν ωριμάζει σωστά. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι ένα ελαιόλαδο με αλλοιωμένα γευστικά στοιχεία.
«Ο ελαιόκαρπος που αναπτύσσεται κάτω από τέτοιες στεσογόνες συνθήκες είναι πιο κουρασμένος· το ελαιόλαδο βγαίνει με γευστικά στοιχεία που θυμίζουν ξύλο» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, στάθηκε και σε μια λιγότερο γνωστή, αλλά κρίσιμη πτυχή της διαδικασίας που είναι η θερμότητα που αναπτύσσεται στους σάκους μεταφοράς των καρπών. «Στους σάκους όπου μεταφέρεται ο ελαιόκαρπος, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 30 βαθμούς. Αν βάλετε το χέρι σας κάτω από το βάρος, θα νιώσετε τη θερμότητα που αναπτύσσεται», είπε, τονίζοντας ότι αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Πέρα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής ελαιοκομίας: τη νομική καθιέρωση της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο προϊόν.
Τέλος, προειδοποίησε πως τα φαινόμενα της κλιματικής αστάθειας δεν είναι πια σποραδικά, αλλά γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στην οικονομία της ελαιοπαραγωγής και τότε θα έχουμε σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου.
Catarina Balula: Στόχος του IOC είναι να προστετεύει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή
Για τη σημασία της ποιότητας, της πιστοποίησης και της προστασίας των παραγωγών και των καταναλωτών στον ελαιοκομικό τομέα, ενόψει των προκλήσεων που θέτει η κλιματική κρίση, έκανε λόγο η Catarina Bairrao Balula,
επικεφαλής του Τμήματος Τεχνικής Συνεργασίας και Κατάρτισης στη Μονάδα Ελαιοκαλλιέργειας, Τεχνολογίας Ελαιολάδου και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).
«Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς γνωρίζετε το International Olive Council. Είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1959 και η Ελλάδα ήταν ένας από τους ιδρυτές του» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι ο ρόλος του IOC είναι «να στηρίζουμε τους παραγωγούς και να τους βοηθάμε να βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους, είτε πρόκειται για ελιές, είτε για ελαιόλαδο ή άλλα προϊόντα που προέρχονται από την ελιά».
Η ίδια τόνισε τη σημασία της προστασίας τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών: «Το IOC έχει πρότυπα που καθορίζονται για να ελέγχεται η ποιότητα τόσο του ελαιολάδου όσο και των ελιών, ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές και να διασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν αναγνώριση για αυτό που βάζουν στο μπουκάλι».
Η κ. Balula εξήγησε επίσης τα εργαλεία ελέγχου: «Χρησιμοποιούμε μεθόδους για να αναλύουμε το ελαιόλαδο, τόσο χημικά όσο και γευστικά, προκειμένου να προστατεύσουμε και τον παραγωγό και τον καταναλωτή». Υπογράμμισε τη στήριξη των παραγωγών μέσα από φόρουμ και πιστοποιημένα εργαστήρια: «Συμμετέχουμε σε φόρουμ όπως αυτό και σε πιο εξειδικευμένα. Δημιουργούμε εργαστήρια για να αναλύουν αυτά τα προϊόντα και έτσι βοηθάμε τα μέλη μας να βελτιώσουν την ποιότητα και να ελέγχουν καλύτερα τις αγορές τους».
Η ίδια έκανε λόγο και για τη σημασία της εκπαίδευσης και της συνεχούς βελτίωσης των παραγωγών ελαιολάδου, ενόψει διεθνών διαγωνισμών και των απαιτήσεων ποιότητας.
«Το IOC έχει έναν διεθνή διαγωνισμό που λέγεται Mario Solinas Quality Award, στον οποίο συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί. Κάθε παραγωγός έχει διαφορετική στρατηγική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή προϋποθέτει έλεγχο από πιστοποιημένα εργαστήρια: «Κανονικά, όταν παρουσιάζεις ένα ελαιόλαδο σε έναν διαγωνισμό, έχει περάσει από τον έλεγχο ενός εργαστηρίου, όπως του Dr. Vazili, που θα σου πει αν το ελαιόλαδο έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να συμμετάσχει».
Η ίδια τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των παραγωγών και των τεχνικών των Υπουργείων: «Κάποιοι παραγωγοί έχουν εξωτερική συμβουλευτική, άλλοι εκπαιδεύονται μόνοι τους. Μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνουμε εκπαιδεύσεις για να βελτιώσουμε τη γνώση των παραγωγών και των τεχνικών που θα μεταδώσουν την πληροφορία στους αγρότες. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό».
Η κ. Balula επισήμανε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου σήμερα διαφέρει ριζικά από το παρελθόν: «Οι γεύσεις που άρεσαν στους παππούδες μας δεν είναι πλέον αυτό που θεωρείται ποιοτικό ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί πρέπει να βελτιώνονται και να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, κάποιοι αυτομορφώνονται και άλλοι ζητούν υποστήριξη. Εξαρτάται από τη στρατηγική του αγρότη ή της επιχείρησης».
Νίκος Μπίλλης: Η εστίαση μπορεί να βοηθήσει τους τοπικούς παραγωγούς
Είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική κουζίνα, δήλωσε ο Νίκος Μπίλλης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αυτό πρέπει να το εξελίξουμε, πρέπει να το κάνουμε καλύτερο».
«Σε κάθε περιοχή, οι παραγωγοί, οι κάτοικοι και οι άνθρωποι της εστίασης πρέπει να διαφημίζουν τα τοπικά προϊόντα» τόνισε.
Σωτήρης Λυμπερόπουλος: Η ελληνική κουζίνα εξαρτάται από την ύπαρξη των παραγωγών
«Η εποχικότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην εστίαση. Η ελληνική κουζίνα είναι μία κουζίνα εποχικότητας. Είναι τελείως διαφορετικές οι κλιματικές συνθήκες στη βόρεια Ελλάδα και τελείως διαφορετικές στη νότια, άρα για εμένα για εμένα ό,τι παράγεται στην Ελλάδα είναι on season» ανέφερε ο κ. Λυμπερόπουλος.
Τόνισε, δε, ότι δεν θα υπήρχε και δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική κουζίνα εάν δεν υπάρχει παραγωγή ελληνικών προϊόντων.
«Η ελληνική κουζίνα εξαρτάται από την ύπαρξη των παραγωγών» υπογράμμισε.
Cobi Bitton: Ο νέος αγρότης της Μεσσηνίας συνδυάζει το επιχειρείν με το αφήγημα της ιστορίας
«Ο νέος αγρότης της Μεσσηνίας συνδυάζει το επιχειρείν με το αφήγημα της ιστορίας», δήλωσε ο Cobi Bitton, Innovation & Trade Relations Expert κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Cantina Academy, με θέμα: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στην Καλαμάτα.
Στην ομιλία του με τίτλο «Η νέα γενιά στην οικογενειακή αγροτική κληρονομιά – Το παράδειγμα της Μεσσηνίας» ο Cobi Bitton ανέδειξε την Πελοπόννησο ως ζωντανό παράδειγμα μιας περιοχής όπου η παράδοση εξελίσσεται χωρίς να χάνει την ουσία της. «Η κληρονομιά δεν είναι νοσταλγία, είναι συνέχεια» τόνισε, αναφερόμενος στις οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις που συνδυάζουν τη βαθιά γνώση της γης με μια νέα, επιχειρηματική νοοτροπία.
Εισήγαγε τον όρο «CroftAbility» αναλύοντας την ικανότητα της γης και των ανθρώπων να καλλιεργούν όχι μόνο προϊόντα, αλλά ολόκληρα οικοσυστήματα που συνδέουν την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κοινότητα. Παράλληλα, μίλησε για το «CroftStability», την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη γείωση, ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο περιοχές όπως η Μεσσηνία προσεγγίζουν τη γεωργία, τον αγροτουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.
Με παραδείγματα νεανικών συνεργατικών σχημάτων, agri-tech startups και γεωργίας ακριβείας, ο Cobi Bitton έδειξε πως η νέα γενιά παραγωγών στην Ελλάδα αγκαλιάζει την τεχνολογία και τη συνεργασία χωρίς να χάνει την τοπική της ταυτότητα. «Η τεχνολογία ενδυναμώνει την παράδοση», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας πώς η ιχνηλασιμότητα, η «έξυπνη» άρδευση και οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν να μετατρέψουν την κληρονομιά σε ευκαιρία.
Παράλληλα, κάλεσε τους φορείς χάραξης πολιτικής να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να επενδύσουν στους νέους αγρότες, ζητώντας ένα πλαίσιο με «λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες δυνατότητες».
Απ. Αποστολάκος: Τα θερμοκήπια είναι η νέα βιομηχανία τροφίμων
Το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει από τη θεωρία της επισιτιστικής ασφάλειας στην πράξη της παραγωγικής αυτάρκειας, τόνισε ο Απόστολος Αποστολάκος, σύμβουλος Στρατηγικής Agrologistics και Διατροφής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πάνελ του 3ου Cantina Academy, με θέμα «Θερμοκήπια νέας γενιάς, η λύση στην κλιματική αλλαγή».
«Θέλουμε ως χώρα να έχουμε επισιτιστική ασφάλεια. Δεν θέλουμε επισιτιστική ασφάλεια, θέλουμε να έχουμε παραγωγική αυτάρκεια» είπε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Αποστολάκος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, απέδειξαν πως «χωρίς δικά μας τρόφιμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι τα θερμοκήπια νέας γενιάς αποτελούν κομβική λύση, όχι μόνο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ανάγκη για σύγχρονη, βιώσιμη παραγωγή. Όπως είπε, «το θερμοκήπιο είναι η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων σε νωπά και φρέσκα προϊόντα. Για να είναι βιώσιμος ο αγρότης, πρέπει να έχει χαμηλά έξοδα και υψηλά έσοδα. Και το θερμοκήπιο του το επιτρέπει».
Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα, ανέδειξε την ανάγκη συνδυασμού της εμπειρίας των παραδοσιακών παραγωγών με τη γνώση των νέων τεχνολογιών: «Ο μέσος όρος των αγροτών στην Ελλάδα είναι πάνω από 57 χρόνια. Δεν γίνεται ο αγρότης να γίνει CEO μιας πολυεθνικής, αλλά έχει τεράστια εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Και το θερμοκήπιο χρειάζεται αυτή την εμπειρία».
Ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της έλλειψης εθνικής ταυτότητας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα: «Δεν υπάρχει εθνικό σήμα «Grown in Greece» και αυτό πρέπει να γίνει. Όπως υπάρχει το «Made in Greece» για τα βιομηχανικά προϊόντα, έτσι πρέπει να υπάρχει και για τα αγροτικά μας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης της παραγωγής και των αγορών: «Οι μεγάλες αλυσίδες δεν μπορούν να απευθυνθούν σε χίλιους μικρούς αγρότες στη Μεσσηνία. Θέλουν έναν συνομιλητή. Κι αυτός πρέπει να είναι οργανωμένος, να αντέχει, να έχει commitment και να μπορεί να υπογράψει συμβόλαια με αξιοπιστία».
Ως προς τα πλεονεκτήματα των θερμοκηπίων, εξήγησε πως προσφέρουν λύση στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα: «Το θερμοκήπιο παράγει, χαλάει λίγο νερό, χρειάζεται λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα που εισάγουμε. Είναι πιο αποδοτικό, πιο καθαρό και πιο βιώσιμο» είπε.
Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για τον συνδυασμό τεχνολογίας και αγοράς, επισημαίνοντας την απουσία δεδομένων και προβλέψεων ζήτησης στη χώρα μας: «Μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ξέρει κανείς να προβλέψει ποια είναι η ζήτηση στην Ελλάδα; Πότε υπάρχει κενό σε microgreens ή σε φράουλες; Χωρίς δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική».
Ο κ. Αποστολάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην παραγωγική δυναμική της Πελοποννήσου και της Ελλάδας συνολικά: «Η Πελοπόννησος είναι η μισή Ολλανδία και, όμως, δεν το έχουμε καταλάβει. Στη φράουλα είμαστε τέταρτοι στην Ευρώπη, καλύτεροι από τους Ολλανδούς».
Συνδέοντας τη γεωργία με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, υπογράμμισε πως η νέα εποχή απαιτεί νέα επαγγέλματα και δεξιότητες: «Το θερμοκήπιο δεν θέλει μόνο αγρότη. Θέλει σύγχρονα επαγγέλματα, πιο καλοπληρωμένα. Ο τουρισμός ζητάει φρέσκα, εξειδικευμένα προϊόντα, και τα θερμοκήπια μπορούν να τα προσφέρουν».
Κλείνοντας, έκανε μια ουσιαστική παρατήρηση για τη μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη γεωργία: «Σήμερα λείπουν εργατικά χέρια γιατί κάνουμε παραδοσιακή γεωργία. Όταν όμως έχεις ηλεκτροκίνητο καρότσι και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, χρειάζεσαι λιγότερα χέρια και πιο εξειδικευμένα. Αυτό είναι το μέλλον».

Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου: Υπάρχει μέλλον στην επένδυση στα θερμοκήπια
«Τα κηπευτικά και τα θερμοκήπια είναι διακριτό κομμάτι της παραγωγής» δήλωσε ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου Γενικός Διευθυντής, Αγροτική Τραπεζική Πειραιώς, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Θερμοκήπια νέας γενιάς, η λύση στην κλιματική αλλαγή», στο οποίο συμμετέχουν οι Ηλίας Τσαφαράς Ερευνητής, Wageningen University and Research, Ολλανδία και Απόστολος Αποστολάκος Σύμβουλος Στρατηγικής Agrologistics και Διατροφής, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στην ανάγκη κατανόησης της σημερινής κατάστασης και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος.
Όπως εξήγησε, τα θερμοκήπια και οι υπαίθριες καλλιέργειες αποτελούν ένα διακριτό κομμάτι της ελληνικής παραγωγής, με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές. Μέσα από εσωτερικές αναλύσεις, η ομάδα του μελέτησε τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των διαφορετικών μορφών καλλιέργειας, με χαρακτηριστικά ευρήματα: σε ανοιχτό αγρό η παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 8 τόνους ανά στρέμμα, ενώ σε θερμοκήπια η απόδοση μπορεί να εκτοξευθεί έως και τους 50–75 τόνους.
«Η διαφορά αυτή» τόνισε «δείχνει όχι μόνο τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγικότητας, αλλά και της κερδοφορίας, ενώ μειώνεται η κατανάλωση νερού, ένας κρίσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας». Ο συνδυασμός αποδοτικότητας και βιωσιμότητας, πρόσθεσε, δημιουργεί νέα δεδομένα και για τη χρηματοδότηση του κλάδου, καθώς οι τράπεζες καλούνται να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμα έργα με σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Ηλίας Τσαφαράς: Τα θερμοκήπια συμβάλλουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη
Τα θερμοκήπια μπορούν να συμβάλλουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και σχεδιάζονται ώστε να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, δήλωσε ο ερευνητής στο Wageningen University and Research της Ολλανδίας Ηλίας Τσαφαράς.
«Τα θερμοκήπια έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη και να βελτιστοποιούνται και οι τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας: οικονομικός, περιβαλλοντικός και κοινωνικός.
Η ενσωμάτωση τεχνολογιών είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτών των στόχων» ανέφερε κατά την παρέμβασή του στο 3ο πάνελ του Cantina Academy, με θέμα «Θερμοκήπια νέας γενιάς, η λύση στην κλιματική αλλαγή».
Σε ό,τι αφορά τον ορισμό της βιωσιμότητας, σημείωσε πως για τα θερμοκήπια «σημαίνει την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών χωρίς να μειώνονται οι δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες βιωσιμότητας:
Ο οικονομικός: Τα θερμοκήπια είναι επιχειρήσεις και πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα. Οι τεχνολογίες αυξάνουν την παραγωγή, βελτιώνουν τον έλεγχο των συνθηκών, προλαμβάνουν ασθένειες και εφαρμόζουν γεωργία ακριβείας, αυξάνοντας το κέρδος του παραγωγού.
Ο περιβαλλοντικός: Τα θερμοκήπια μπορούν να είναι πιο αποδοτικά στη χρήση φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια) σε σχέση με την παραγωγή σε ανοιχτό χωράφι. Μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μην επιβαρύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, χρησιμοποιώντας καλλιέργεια σε υπόστρωμα.
Ο κοινωνικός: Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια πρέπει να είναι ελκυστικές για τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους, ώστε να προτιμούν αυτή την εργασία έναντι άλλων επιλογών.
Ο κ. Τσαφαράς εξήγησε ότι στόχος του θερμοκηπίου είναι η δημιουργία ιδανικών κλιματικών συνθηκών για τα φυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Στους παράγοντες επιλογής συμπεριέλαβε την τοποθεσία (κλίμα, ήλιος, βροχή, χιόνι), το είδος καλλιέργειας (ανάγκες, εύρος ανάπτυξης) και το κόστος (νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο).
«Η δημιουργία ενός αποδοτικού θερμοκηπίου απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η τοποθεσία, το είδος της καλλιέργειας, το κόστος και η διαθεσιμότητα των πόρων. Η χρήση μαθηματικών μοντέλων είναι απαραίτητη για την προσομοίωση και την αξιολόγηση διαφορετικών τύπων θερμοκηπίων, ώστε να επιλεγεί ο πιο κατάλληλος για τις συγκεκριμένες ανάγκες» επισήμανε, τονίζοντας ότι η σταθερότητα στις τιμές και τη διαθεσιμότητα των πόρων είναι κρίσιμη για την επιτυχία της επένδυσης.
Αντιγόνη Λυμπεροπούλου: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο πρωτογενούς παραγωγής» δήλωσε η CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου.
«Έχουμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση σήμερα, τα οποία επενδύουμε μέσω διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, που αντλούν παράλληλα ιδιωτικά κεφάλαια από την αγορά και τα επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους».
Η κ. Λυμπεροπούλου ανέδειξε την πρόοδο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας πως «από το 2000 έως το 2020 είχαν επενδυθεί περίπου 300 εκατομμύρια δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι, ενώ μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δεσμεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο και έχουν αντληθεί άλλα 1,5 δισ. από την αγορά».

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν για να μην χαθούν 3 δισ. ευρώ σε πόρους
Το ζήτημα των καθυστερήσεων των επιδοτήσεων συνδέεται με το νέο ελεγκτικό μοντέλο και οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν για να μην χαθούν 3 δισ. ευρώ σε πόρους της ΕΕ για τους παραγωγούς δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Ένας σχεδιασμός για το μέλλον της Περιφέρειας», στο οποίο συμμετέχουν οι Δημήτρης Πτωχός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου CEO Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, στο πλαίσιο του 3ου Cantina Academy, στην Καλαμάτα.
Ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης τόνισε ότι μετά από τεράστιο αγώνα και προσπάθεια, «καταφέραμε να κάνουμε μια σημαντική πληρωμή για τις βιολογικές καλλιέργειες την προηγούμενη εβδομάδα και προχωρούμε ώστε να μπούμε σε δρόμο εξομάλυνσης. Στόχος είναι να πηγαίνουν τα χρήματα της ΕΕ στους πραγματικούς αγρότες και να μην υπάρχει παράθυρο για τους επιτήδιους».
«Έως τις 4 Νοεμβρίου θα έχουμε καταθέσει στην ΕΕ το action plan 2 για να πρωτυτοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες ελέγχου» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι «μιλάμε για μία χρόνια παθογένεια που αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά από αυτήν την κυβέρνηση. Έχουμε αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Για πρώτη φορά συγκρουόμαστε με αυτήν την παθογένεια. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος για τον έλεγχο των 2.000 ΑΦΜ 22,5 εκατ. ευρώ και η προσπάθεια συνεχίζεται για την επιστροφή των χρημάτων».
Παύλος Γερουλάνος: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να διορθωθεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια
«Το πρόβλημα με το να κρύβεις στην αλήθεια στην πολιτική είναι ότι ναι μεν σώζεις τους φίλους σου, αλλά δεν μπαίνεις στην καρδιά του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ.
«Μιλάμε για μία εγκληματική οργάνωση. Τα ονόματα έξι ατόμων βρίσκονται στη δικογραφία, ενώ με εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ζητείται η έρευνα για δύο υπουργούς και έχουμε μία τεράστια αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει ακριβώς αυτό. Προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια» τόνισε.
Κατά την έναρξη της παρέμβασής του, στάθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής περιφερειακής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι η ερήμωση της ελληνικής περιφέρειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεωρητικές προσεγγίσεις και ημερίδες.
«Εκτιμώ την πρωτοβουλία του Cantina Academy», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, «πλην όμως δε θεωρώ ότι τα συνέδρια μπορούν να λύσουν το θηριώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, που είναι η ερήμωση της περιφέρειας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ερημώνουν επειδή οι κάτοικοι δεν νιώθουν ότι έχουν προοπτική». Ακόμα και στις περιοχές όπου γίνονται επενδύσεις, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «επειδή δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός, κατέβηκε όλος ο Βόρειος Έβρος στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να ερημώσει ο Βόρειος Έβρος και να πωλούνται σπίτια Ελλήνων με 10-15 χιλιάδες ευρώ σε ξένους».
Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε ότι το πρόβλημα της περιφερειακής πολιτικής πηγάζει από τη δομή του κράτους: «Έχουμε φτιάξει την πολιτεία μας έτσι ώστε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού να πηγαίνει σαν υπουργός, ο πρύτανης σαν άλλος υπουργός, ο περιφερειάρχης σαν άλλος, ο δήμαρχος σαν άλλος — χωρίς να συντονίζονται μεταξύ τους. Η δομή του κράτους ενισχύει τον κατακερματισμό των θεσμών στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα να μην γίνεται περιφερειακός σχεδιασμός».
Αναφερόμενος στα προβλήματα των επιδοτήσεων και την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ποιοτική διαφορά» από τις συνήθεις παθογένειες του συστήματος: «Εδώ μιλάμε για εγκληματική οργάνωση. Για την ώρα έχουν έξι άτομα το όνομά τους στη δικογραφία, με εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ερευνηθούν και δύο υπουργοί».
Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «προσπαθεί να διαχέει τις ευθύνες, να μεταθέτει το πρόβλημα από εδώ κι από εκεί, να κρύψει την αλήθεια». Και προειδοποίησε: «Το πρόβλημα με το να κρύβεις την αλήθεια στην πολιτική είναι ότι ναι μεν σώζεις τους φίλους σου, αλλά δεν φτάνεις ποτέ στην καρδιά του προβλήματος. Το ίδιο συνέβη και με τα Τέμπη».
Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι η λύση δεν είναι να «κλείνουμε» θεσμούς, αλλά να τους διορθώνουμε: «Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι επειδή υπάρχει βία στο ποδόσφαιρο, θα κλείσεις το ποδόσφαιρο. Τι θα κάνουμε μετά; Θα κλείσουμε τις τράπεζες επειδή υπάρχουν προβλήματα στις τράπεζες; Θα κλείσουμε τη δικαιοσύνη; Όχι. Τα διορθώνεις, περνάς νομοσχέδια, αλλάζεις πρακτικές».
«Αν δεν δούμε την πραγματικότητα στα μάτια, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να διορθωθεί – όχι να αντικατασταθεί. Και για να διορθωθεί, πρέπει πρώτα να παραδεχτούμε τι δεν λειτουργεί και να το φτιάξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ακης Σκέρτσος: Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα
Ο μηδενισμός, η ακύρωση και η ισοπέδωση δεν βοηθάνε, δήλωσε ο κ. Σκέρτσος, απαντώντας σε όσα ανέφερε ο Π. Γερουλάνος.
Ο κ. Σκέρτσος παρουσίασε μια συνολική εικόνα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα είναι βαθιά και διαχρονικά, αλλά η πρόοδος από το 2019 και μετά είναι ορατή.
«Δεν μπορούμε να γινόμαστε αρνητές της προόδου που σημειώνεται σταθερά από το 2019» είπε. Ως παράδειγμα προόδου ανέφερε τη στήριξη των συνεταιρισμών: «Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικό κίνητρο μειωμένης φορολογίας κατά 50% στους συνεταιρισμούς. Αυτό έχει οδηγήσει από 819-820 συνεταιρισμούς σε 1.100».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των παλαιών χρεών της Αγροτικής Τράπεζας, που αφορούν περίπου 21.000 αγρότες και 800 συνεταιρισμούς: «Βρήκαμε μια λύση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, που δίνει δυνατότητα ρύθμισης και εξυγίανσης των κόκκινων δανείων. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισε αυτή τη διάταξη».
Όπως τόνισε, η πρακτική επίλυση προβλημάτων είναι πιο σημαντική από τα λόγια:
Ο κ. Σκέρτσος έδωσε έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα: «Κάθε καλλιέργεια, κάθε κοινοβουλευτική μονάδα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί μέσα από δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Παράδειγμα αποτελεί η θερμοκηπιακή καλλιέργεια, όπου «δεκαπλασιάζουν την παραγωγή, υπό δεκαπλάσια πίεση σε νερό». Παράλληλα, επανέλαβε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαχείρισης φυσικών πόρων: «Έχουμε λειψυδρία σε πολλές περιοχές και δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τα κατάλληλα έργα. Είναι έργα που μπορεί να διαρκέσουν πέντε έως δέκα χρόνια, αλλά βρίσκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση».
Τέλος, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό: «Πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού ποιο είναι το αποτέλεσμα των κρίσιμων έργων που θα γίνουν στον πρωτογενή τομέα. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε με ασφάλεια, χωρίς αλλαγές και με προοπτική δεκαετιών».
Όπως κατέληξε, «η επόμενη και η μεθεπόμενη κυβέρνηση θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες θα δεσμεύουν τις ελληνικές κυβερνήσεις και θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Δημ. Πτωχός: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε είναι η διαχείριση του νερού. Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης νερού» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.
«Σήμερα έχουμε πέντε περιφερειακές ενότητες που διαχειρίζονται το νερό με διαφορετικό τρόπο. Στην Αργολίδα πληρώνουν το νερό με το κυβικό, στη Μεσσηνία με το στρέμμα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και αδικεί τους παραγωγούς» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η λύση βρίσκεται στη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων και στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού, με σαφή ρόλο.
«Το νερό είναι πάνω από όλα, και η σωστή διαχείρισή του αφορά και στην αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και στην αξιοποίηση των εδαφών» υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητες έχουν τεθεί για περιοχές όπως η Λακωνία, η Αργολίδα και η Αρκαδία, όπου οι ανάγκες σε νερό άρδευσης και αστικής χρήσης είναι οι μεγαλύτερες.
Αναφερόμενος στο θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ο κ. Πτωχός τόνισε πως δεν καταγράφονται προβλήματα, εκτός από τα προβλήματα στην Αχαΐα, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και η τήρησή τους είναι συνεχής.
«Πέρυσι η αντιμετώπιση πήγε εξαιρετικά. Ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλή, και χρειάζεται να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα στελέχη των υπηρεσιών της περιφέρειας» υπογράμμισε.


Αναλυτικό πρόγραμμα
09:50 – Άφιξη
Οι σύνεδροι καταφθάνουν στο Grecotel Filoxenia για την έναρξη της ημερίδας.
10:30 – Εναρκτήριοι χαιρετισμοί
Συντονισμός: Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης, Cantina Magazine
10:35 – Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
10:45 – Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας

Πρώτη ενότητα: Αγροδιατροφική πολιτική και στρατηγική
10:50 – Η ανάγκη σχεδιασμού μιας σύγχρονης αγροδιατροφικής πολιτικής
-
Χρήστος – Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας
-
Παύλος Γερουλάνος, Βουλευτής Α’ Αθήνας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ
Συντονιστής: Αντώνης Σρόιτερ, Δημοσιογράφος
11:30 – Ένας σχεδιασμός για το μέλλον της Περιφέρειας
-
Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-
Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
-
Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, CEO Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων
Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής Πρώτο Θέμα
Δεύτερη ενότητα: Η γαστρονομία και η ταυτότητα της ελληνικής παραγωγής
12:10 – Η εντοπιότητα και η εποχικότητα ως βασικοί πυλώνες της γαστρονομίας
-
Νίκος Μπίλλης, Executive Chef, W Costa Navarino
-
Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Σύμβουλος Εξαγωγών και Ανάπτυξης, Hellenic Fields / Wildhorta
Συντονίστρια: Νανά Δαρειώτη, Cantina Magazine
12:30 – Πώς θα δημιουργήσουμε νέους αγρότες;
-
Cobi Bitton, Innovation & Trade Relations Expert
12:40 – Θερμοκήπια νέας γενιάς: η λύση στην κλιματική αλλαγή
-
Ηλίας Τσαφαράς, Ερευνητής, Wageningen University and Research, Ολλανδία
-
Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής, Αγροτική Τραπεζική Πειραιώς
-
Απόστολος Αποστολάκος, Σύμβουλος Στρατηγικής Agrologistics & Διατροφής
Συντονίστρια: Γεωργία Σαδανά, Δημοσιογράφος, Πρώτο Θέμα
13:20 – Διάλειμμα / Ελαφρύ γεύμα
Τρίτη ενότητα: Τεχνολογία, Έρευνα & Ανάπτυξη
13:55 – Τεχνολογία, Έρευνα & Ανάπτυξη στην αγροτική κοινότητα
-
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
-
Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO, Kyknos S.A.
-
Πέτρος Σάγκος, Co-Founder, Wikifarmer – Γεωπόνος
-
Βαγγέλης Ζαχαρής, B2B Director, Protergia
Συντονίστρια: Γεωργία Σαδανά, Πρώτο Θέμα
Τέταρτη ενότητα: Η γη και τα προϊόντα της Πελοποννήσου
14:45 – Ελιά, ελαιόλαδο και κλιματική κρίση
-
Βασίλης Δημόπουλος, Καθηγητής ΠΑ.ΠΕ., Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελιάς και Ελαιολάδου
-
Catarina Bairrao Balula, IOC Technical Cooperation and Training Department
Συντονίστρια: Ηλένα Κρητικού, Διευθύντρια cantinamag.gr
15:10 – Το πελοποννησιακό κρασί και η σημασία του στην εξωστρέφεια της Περιφέρειας
-
Άρης Τσέλεπος, Πρόεδρος ΕΝΟΑΠ, Κτήμα Τσέλεπος
15:25 – Οι παραγωγοί, το μέλλον της υπαίθρου
-
Αντώνης Γκόνης, Παραγωγός, Gonis Melon
-
Μαρία Κορκολή, Τυροκόμος, Τυροκομείο Μέμμος
-
Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Βιολογική καλλιέργεια, Φάρμα Ιζαμπώ
Συντονίστρια: Γιάννα Μπαλαφούτη, Δημοσιογράφος, cantinamag.gr
15:55 – Λήξη Συνεδρίου
Χορηγοί και υποστηρικτές
Μεγάλες εταιρείες όπως η COSMOTE, η Τράπεζα Πειραιώς και η Protergia στηρίζουν το φετινό Cantina Academy, ενισχύοντας τη σύνδεση της τεχνολογίας, της ενέργειας και της χρηματοδότησης με την παραγωγή τροφής και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη
Παλιά ακίνητα, υψηλές τιμές και χαμηλή απορρόφηση στην αγορά κατοικίας (πίνακας)
Κινεζική σφήνα για τη «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» ύψους 600 εκατ. – Στον πάγο η επιλογή αναδόχου
Coca-Cola HBC: Πώς θα «χτιστεί» η ανάπτυξη στην Αφρική με όχημα το mega deal των 2,6 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.