Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία καταστρέφει την ανάπτυξη και απομακρύνει τις επενδύσεις, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

“Δικό σας επίτευγμα είναι οι μηδενικές επενδύσεις”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι “στα χρόνια τα δικά σας σταμάτησαν οι επενδύσεις και δεν πρόκειται να επιστρέψουν, γιατί ακόμα και τώρα συνεχίζετε να τις διώχνετε”, κάνοντας αναφορά στις Credit Agricole, Carrefour, Societe Generale, Coca Cola 3E και ΦΑΓΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην Deutsche AEOLIA, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι κρατάει έξω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την εταιρεία.

Παράλληλα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας για την ίδια την ανάπτυξη και τόνισε ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ύπαιθρο.

Κατά τη διάρκεια προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κατάρρευση του αγροτικού τομέα δεν είναι υπόθεση του Μνημονίου, αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα και δεν ήταν ατύχημα, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή, όπως είπε.

Όπως ανέφερε, τα ισχυρά οικονομικά κέντρα έκριναν ότι ο αγροτικός τομέας είναι περιττός και ότι η ανάπτυξη γίνεται με τα δάνεια και όχι με τον πρωτογενή τομέα. Στο σημείο αυτό, επέκρινε παλαιότερες κυβέρνησεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί, όπως είπε, δέχτηκαν ό,τι καταστροφικό επιβλήθηκε στη χώρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος γενικότερα στο ζήτημα της ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καλώντας τους να απαντήσουν στο ερώτημα αν σε αυτή τη χώρα θέλουμε να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή μόνο υπηρεσίες και real estate.

Συνεχίζοντας, εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης: «Μιλούν για ανάπτυξη αυτοί που έχουν καταργήσει κάθε προοπτική ανάπτυξης σε αυτό τον τόπο, αυτοί που με τα μέτρα που παίρνουν προκαλούν την ύφεση, την ανεργία, την αποανάπτυξη… το μόνο που αναπτύσσουν είναι μια πολιτική κατά της ανάπτυξης».

 

Βάλλοντας και κατά του πρωθυπουργού, τον χαρακτήρισε «φυσικό και ηθικό αυτουργό της πολιτικής που οδηγεί στην αποανάπτυξη», αλλά και «του Γολγοθά που ζει ο λαός».

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να αρχίσουμε την προσπάθεια να βασιστούμε ως χώρα στις δυνάμεις μας, ενώ τόνισε πως είναι στρατηγικής σημασίας η αναδιάρθωση του αγροτικού τομέα.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο πολιτικός σχηματισμός, υπογράμμισε πως η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, επισημαίνοντας όμως πως «χρειαζόμαστε επενδυτές, όχι πειρατές».

Κατήγγειλε ειδικότερα πως οι άδειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους».

«Μιλάμε για ανάπτυξη με παραγωγικό πρόσημο, όχι για λεηλασία σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Προτείνουμε να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό και την κατώτατη σύνταξη στα επίπεδα που ήταν πριν. Προτείνουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των αγροτών» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Αντώνη Σαμαρά πως εν ονόματι της ανάπτυξης ανέπτυξαν «την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστολή, το στραγγαλισμό του κοινωνικού κράτους».

Πηγή: protothema.gr