Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Περιμένοντας την κυβέρνηση να οριστικοποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η βιομηχανία παρασύρεται στη δίνη της κατάρρευσης. Μετά τη διαθεσιμότητα για όλο το προσωπικό παραγωγής της Χαλυβουργικής του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, την εβδομάδα αυτή ήρθε η σειρά του ομίλου Μάνεση. Την περασμένη Τετάρτη οι εκπρόσωποι της επιχείρησης παρέδωσαν στους περίπου 120 εργαζομένους που είχαν απομείνει στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου τις ομαδικές απολύσεις.
Με τον τρόπο αυτό γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους για τη μονάδα του Ασπροπύργου, η οποία ουσιαστικά πότε δεν επανήλθε σε ομαλή λειτουργία μετά την πολύμηνη απεργία. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην ανεργία τους εργαζομένους και ταυτόχρονα είναι μια μαύρη σελίδα στην 77χρονη ιστορία της Χαλυβουργίας Ελλάδος, που μεταξύ άλλων είχε παραγάγει τα σίδερα για το οχυρό Ρούπελ.
Η κατάρρευση δύο χαλυβουργιών μέσα σε δέκα ημέρες αναμφίβολα είναι ένα σοκαριστικό γεγονός, αλλά δυστυχώς ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος μετά το λουκέτο και στη Χαλυβουργία Ελλάδος έθεσε και αυτός το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους και κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου «εταιρείες με ενεργειακό κόστος άνω του 3% του τζίρου τους απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές, ενώ με ανάλογο τρόπο παρέχονται και εκπτώσεις στα κόστη ηλεκτρισμού».

Εξωπραγματικό κόστος

Ο ένας πυλώνας στο πρόβλημα του εξωπραγματικού κόστους ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ο δεύτερος οι τιμές του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα αγοράζει το φυσικό αέριο από την Gazprom προς 460 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με τη ρωσική πλευρά, λέγεται ότι ο πήχης θα κατέβει στα 390-395 δολάρια, αν και στις επαφές που είχαν γίνει μεταξύ της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του προέδρου Πούτιν είχε ειπωθεί για 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά.
Σημειώνεται ότι η Gazprom μείωσε από 1/1/2013 τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία κατά 20%, με μοναδικό λόγο την υπογραφή συμφωνίας προθέσεων Ρωσίας –  Βουλγαρίας για τη διέλευση του αγωγού «South Stream» από το βουλγαρικό έδαφος. Η ακριβή τιμή του φυσικού αερίου που πληρώνει τόσα χρόνια η ελληνική κοινωνία και βιομηχανία είναι μια πρόκληση και αποτελεί πεδίο αναγκαίων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με στοιχεία, από μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2013 προκύπτει ότι το 94,2% της κατανάλωσης προήλθε από εννέα μόλις πελάτες! Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ το 2013 βάσει ΜWh (θερμικό ισοδύναμο) είναι ο όμιλος Μυτιληναίου με 10.875.636 MWh, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 26,2%. Επεται η ΔΕΗ με 8.962.354 και ποσοστό 21,6% και ακολουθεί η ΕLPEDISON (εταιρεία παραγωγής ενέργειας των Ελληνικών Πετρελαίων), της Εdison και της Ελλάκτωρ με 5.789.264 MWh και ποσοστό 13,9%. Στην τέταρτη θέση είναι η ΗΡΩΝ -εταιρεία παραγωγής ενέργειας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- με 3.086.456 MWh (ποσοστό 7,4%), για να ακολουθήσει η ΕΠΑ Αττικής με 2.940.221 MWh (ποσοστό 7,1%) και στη συνέχεια η Motor Oil με 2.722.772 MWh (ποσοστό 6,6%). Στην έβδομη θέση είναι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης με 2.182.564 MWh (ποσοστό 5,3%), ακολουθεί η Eλληνικά Λιπάσματα με 1.409.009 MWh (ποσοστό 3,4%), ενώ στην ένατη θέση βρίσκεται η ΕΠΑ Θεσσαλίας με 1.174.483 MWh (ποσοστό 2,8%).

Από τα παραπάνω στοιχεία των πωλήσεων το 2013 προκύπτει ότι η μισή Ελλάδα, μέσω των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, πληρώνει το καπέλο στην τιμή του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, οι μικρές βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες, που επίσης προμηθεύονται φυσικό αέριο μέσω των ΕΠΑ, οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας των φουσκωμένων τιμολογίων. Για τους πολύ μεγάλους καταναλωτές, με λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ούτε λόγος. Ζημιώνονται με δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο από το καπέλο στα τιμολόγια του φυσικού αερίου.

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Gazprom, εφόσον οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση της τιμής και όχι σε ένα ήπιο ψαλίδισμα των τιμολογίων για να μετρια-στούν  οι αντιδράσεις, θα συμβάλει σημαντικά στην τιθάσευση των εξωπραγματικών τιμολογίων του φυσικού αερίου.  Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει ή και να μηδενίσει προμήθειες μεσαζόντων, αν φυσικά υπάρχουν. Χρειάζεται επίσης να περιοριστεί το περιθώριο κέρδους της ΔΕΠΑ, όπως άλλωστε και της ΔΕΣΦΑ, όσον αφορά στα τέλη διέλευσης. Ακόμη όμως κι αν γίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ο οποίος είναι ουσιαστικά φόρος στην παραγωγή. Ταυτόχρονα, δυσβάσταχτο για τις βιομηχανίες είναι και το κόστος των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ενώ σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, αλλά ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανά MWh είναι από 30 έως και 46 ευρώ, στην Ελλάδα οι αντίστοιχες τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι 77 ευρώ για την υψηλή τάση και 104,4 ευρώ για τη μέση. Σε βάρος της ΔΕΗ έχουν εκδοθεί 17 διαφορετικές καταδικαστικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας: κάποιες από αυτές καλούν την Επιχείρηση να διαπραγματευτεί με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, άλλες την υποχρέωναν να ορίσει προσωρινά κόστη και άλλες της επέβαλαν πρόστιμα ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των υψηλών τιμών ενέργειας, της συνεχούς ύφεσης και της εξαιρετικά χαμηλής ρευστότητας οι βιομηχανίες αναγκάζονται να αναζητήσουν λύσεις εκτός των συνόρων ή διαφορετικά καταρρέουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Coca-Cola μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία και έκλεισε τις μονάδες που διέθετε σε Μεσολόγγι, Ρόδο, Κέρκυρα. ΦΑΓΕ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ επίσης μετέφεραν τις έδρες τους, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου της Χαλκίδας, η Χαλυβουργική έθεσε σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους της και τώρα η Χαλυβουργία Ελλάδος κλείνει τη μονάδα του Ασπρόπυργου. Ποιος θα είναι ο επόμενος;