Στο φημισμένο London School of Economics (LSE), μιλά σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο διεθνών παρουσιών, ομιλιών και επαφών, με στόχο τη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος. Η Κουμουνδούρου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή παρουσία του κ. Τσίπρα, θεωρώντας ότι έτσι κλείνει «ένας επιτυχημένος και άκρως αποδοτικός κύκλος».

¨Όπως αναφέρει σε ανεπίσημη ενημέρωση το επιτελείο της Κουμουνδούρου «με την ομιλία του η οποία φέρει τον τίτλο  «Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση», ενώπιον του πιο απαιτητικού – ίσως – ακροατηρίου , σε ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, στο LSE, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το  σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, αλλά και την εναλλακτική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ακόμη θα μιλήσει για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο, το οποίο έχοντας ισχυρή δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση μπορεί να αναστείλει και να αποκρούσει τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επέλαση και την επικυριαρχία των αγορών στα κράτη και στους λαούς».

Ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι πολιτική, πολιτειακή και πολιτιστική και επομένως «μοναδική πλατφόρμα για έξοδο μπορεί να αποτελέσει μια κοινωνική δίκαιη πολιτική, η  οποία θα διατηρήσει στέρεα την κοινωνική συνοχή, θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα γίνει η ασπίδα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με το επιτελείο του κόμματος «ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μέσω της ομιλίας του, όσο και των συνεντεύξεων που θα παραχωρήσει στα βρετανικά ΜΜΕ θα γνωστοποιήσει ευρύτερα στο βρετανικό κοινό τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βέβαια θα ενημερώσει την βρετανική Αριστερά και τα συνδικάτα, ενώ θα έχει επαφές και συνομιλίες με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην βρετανική πρωτεύουσα.  Η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και του πολιτικού και οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, αλλά και το ρεαλιστικό μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης, αποτελούν την απάντηση στην καταστροφική, υφεσιογόνο, αδιέξοδη και προπάντων ετεροκαθορισμένη από τα υπερεθνικά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας και από τους δανειστές πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό, με όχημα το Μνημόνιο που κινείται σε έναν καταστροφικό μονόδρομο».

Σε ένα αναλυτικό σημείωμα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει αποτίμηση των ταξιδιών του κ. Τσίπρα, αλλά και να απαντήσει στις αιτιάσεις, που υπήρξαν όλο αυτό τον καιρό. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «η παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, οι διαδοχικές παρουσιάσεις των αληθινών διαστάσεων του ελληνικού προβλήματος μπροστά σε ετερόκλητους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, είτε πρόκειται για τους Σοσιαλιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, είτε για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, είτε για τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς στις μητροπόλεις του Καπιταλισμού, απαντά στο ερώτημα «Ποιος είναι ο ρόλος και η πολιτική στόχευση της σύγχρονης Αριστεράς;»: Η Αριστερά δεν είναι «σύγχρονη» και «ευρωπαϊκή» όταν δέχεται χωρίς αντιστάσεις την επιβολή της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που σε οικονομικό επίπεδο απομυζά τις οικονομίες των κρατών και απογυμνώνει τις χώρες από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, σε κοινωνικό επίπεδο οδηγεί στον αυταρχισμό, στην περιστολή των κοινωνικών ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων και σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί τη βάση για την επιβολή αντιδημοκρατικών, αντιουμανιστικών και εν τέλει αντίθετων προς την ευρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα μοντέλων διακυβέρνησης. Και βέβαια η Αριστερά δεν είναι «σύγχρονη» και «ευρωπαϊκή», όταν εγκλωβίζεται στη δική της εσωστρέφεια και είναι όμηρος γραφειοκρατικού χαρακτήρα αγκυλώσεων».  

Η Κουμουνδούρου απαντά αναλυτικά «για την κριτική που δέχεται ο κ. Τσίπρας, για το πώς μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός να συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, να μιλά ενώπιον της ακαδημαϊκής ελίτ των ΗΠΑ, αλλά και ταυτόχρονα να συναντά ηγέτες οι οποίοι χέρι – χέρι με τους λαούς τους αντιστέκονται στον τυφλό μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού και της δικτατορίας των αγορών, η απάντηση έρχεται από τον τρόπο με τον οποίο «στάθηκε» ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι των εκπροσώπων της αμερικανικής και ευρωπαϊκής ελίτ». Επισημαίνει τα ελληνικά αιτήματα, που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνουν καθημερινά τα διαπιστευτήριά τους ως εντολοδόχοι των δανειστών». Εκτιμά ότι «στις ΗΠΑ, οι απόψεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά τις ομιλίες του, όσο στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με το αδιέξοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

Όσο για τις τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, στο περιθώριο της κηδείας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ενδεικτικός, κατά την Κουμουνδούρου, των προσδοκιών που υπερβαίνουν τα όρια της ευρωπαϊκής ηπείρου υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ: «Ώστε εσύ είσαι ο Έλληνας που όλοι περιμένουμε να γίνει πρωθυπουργός;».

πηγή: protothema.gr