Την επιβολή φόρου στα διαζύγια αναμένεται να ζητήσει η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν σχετικής εντολής από την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν των δανειστών, η συνεχής επιβολή υψηλότερων φόρων στους έγγαμους έναντι των άγαμων που – συγκριτικά – έμειναν στο απυρόβλητο, η κατάργηση του επιδόματος γάμου των 35 ευρώ τον μήνα για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα ήδη από την 1-11-2011, η κατάργηση των εκπτώσεων φόρων για ενοίκια, δίδακτρα παιδιών, ασφάλιστρα ζωής και τόκους στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, που αφορούν κατά κύριο λόγο έγγαμους φορολογούμενους, είναι μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα ως κίνητρα για την θεαματική αύξηση των διαζυγίων. Έτσι, με τη φοροαπαλλαγή που ισχύει τώρα για τα διαζύγια και τη χορήγηση διατροφής, εκτιμάται ότι χάνονται σημαντικά έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Πέραν τούτου, οι δανειστές φέρονται να υποπτεύονται ότι πολλοί χωρισμοί είναι εικονικοί, ώστε τα ζευγάρια που χωρίζουν μόνο στα χαρτιά, να επωφελούνται από το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που ισχύει πλέον για τους διαζευγμένους.