Στη δράση της Χρυσής Αυγής και των οπαδών της αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υπό τον τίτλο «Δολοφονική συμμορία».

«Όσο βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, τόσο επιδεινώνεται το κλίμα τρόμου στους ελληνικούς δρόμους» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, συμπεραίνοντας ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση, όσο στην Αθήνα». Υπογραμμίζει δε, ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει κόμμα με χιτλερική ιδεολογία στη Βουλή.

«Εδώ και μήνες οι ακροδεξιοί προκαλούν φόβο και τρόμο στην Ελλάδα. Όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, όσο πιο αυστηροί γίνονται οι όροι λιτότητας των Ευρωπαίων δανειστών, τόσο χειροτερεύει το κλίμα τρόμου στους δρόμους.

Σημειώνονται επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών, διώκονται ομοφυλόφιλοι και ξυλοκοπούνται αριστεροί, υπήρξαν έως και νεκροί. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας αλλοδαποί και μειονότητες δεν τολμούν να βγουν έξω τα βράδια. Δημοσιογράφοι και βουλευτές που στηλιτεύουν το φαινόμενο δέχονται απειλές ή ξυλοκοπούνται» γράφει το Spiegel.

Και συνεχίζει: «Ενώ κατά το παρελθόν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου λοιδορούνταν, σήμερα πλέον το κόμμα και οι οπαδοί του καθιστούν με τη δράση τους σοβαρή την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας».

«Σε μικρές ομάδες, πεζοί σε μοτοσικλέτες, επιτίθενται σε αλλοδαπούς και αριστερούς και τους ξυλοκοπούν άγρια. Χρησιμοποιούν ρόπαλα, μαχαίρια, έως και πιστόλια», τονίζει.

«Στο μεταξύ, πολλά από τα θύματα δεν καταφεύγουν καν στην αστυνομία», αναφέρει στη συνέχεια το περιοδικό, κάνοντας ειδική μνεία στα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές σε εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν αστυνομικοί.