Τους ασκούς του Αιόλου φαίνεται να ανοίγει για την ΑΕΚ ο διαφαινόμενος υποβιβασμός της στην Football League βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και το ζήτημα της εκκαθάρισης της ΠΑΕ και της μετατροπής της σε ερασιτεχνικό σωματείο με δεδομένο ότι η οικονομική αιμορραγία απλά θα αυξηθεί…

Τα χρέη ήδη πνίγουν την ομάδα, που με “παραθυράκι” κατάφερε να συμμετάσχει φέτος στη Super League φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να μην μπορεί να πουλήσει εισιτήρια σε κάποιους αγώνες φέτος καθώς δεν μπορούσε να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα!

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η μετατροπή της ΑΕΚ από ΠΑΕ σε ερασιτεχνικό σωματείο φαντάζει ως η πιο ενδεδειγμένη λύση για να «καθαρίσει» η ομάδα από τα χρέη. Διότι σ’ αυτήν την περίπτωση διαγράφονται όλες οι υποχρεώσεις της, εκτός απ’ τις οφειλές προς ΙΚΑ και Εφορία.

Σύμφωνα με το “Εθνος” οι τελευταίες προσωποποιούνται και βαραίνουν τα πρόσωπα (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους) που ηγούντο κατά τη διάρκεια που δημιουργήθηκαν αυτά και όχι την ομάδα. Μάλιστα, η αδυναμία αποπληρωμής από μέρους των προσώπων οδηγεί στη φυλακή και στη δέσμευση της προσωπικής περιουσίας.

Σήμερα οι οικονομικές εκκρεμότητες της «Ενωσης» υπολογίζονται περίπου στα 38-39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων: χρέη προς την Εφορία (24 εκατ. ευρώ), το ΙΚΑ (1,5 εκατ. ευρώ),  το άρθρο 44 (σ.σ.: εκκρεμεί η καταβολή δύο ακόμη δόσεων ύψους 1,25 εκατ. ευρώ έκαστη μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 και σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος διάρρηξης με ταυτόχρονη επαναφορά στο αρχικό χρέος ύψους 130. εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα προς τρίτους (ποδοσφαιριστές, προμηθευτές κ.λπ.).

Σύμφωνα με έρευνα της Direction Business Reports που επεξεργάστηκε τους τελευταίους διαθέσιμους ισολογισμούς των ΠΑΕ, την αγωνιστική περίοδο 2011-2012, η ΑΕΚ είχε έσοδα  14 εκατ. ευρώ (-30,94% σε σχέση με το 2010/2011) και ζημίες προ φόρων 29.841 ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 61,75 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις για το 2011/2012 είχαν φθάσει τα 45,85 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 10,55 εκατ. ευρώ και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό και διαμορφώθηκε στα -19,12 εκατ. ευρώ.

Μία άλλη εκδοχή είναι να τεθεί η ΠΑΕ υπό λύση-εκκαθάριση και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να αποφασίσει συγχώνευση-απορρόφηση με άλλη ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας ή Football League με έδρα στην ίδια περιφέρεια, όπως συνέβη με τους Πόντιους Κατερίνης και τον Ηρακλή. Σ’ αυτήν την περίπτωση επαναλειτουργεί με Α.Φ.Μ. άλλης ομάδας. Ήδη ακούγονται ονόματα ομάδων όπως του Απόλλωνα και του Θρασύβουλου.
 
Ωστόσο το να αγωνιστεί η ΑΕΚ με τον ισχύοντα ΑΦΜ στη Football League δεν εξυπηρετεί πουθενά, διότι τα χρέη παραμένουν πλήρως. Επιπροσθέτως, τα ετήσια χορηγικά και τηλεοπτικά έσοδα μιας ομάδας της Football League ανέρχονται μόλις στα 180.000 ευρώ, τη στιγμή που στη Σούπερ Λίγκα εισέπραττε περίπου 2,7 εκατ. ευρώ !

Αυτό σημαίνει ότι η νέα ομάδα πρέπει να περάσει σε φάση μεγάλης αναδιάρθρωσης και παράλληλα να μπουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν την τεράστια μαύρη τρύπα. Και άλλα τόσα φυσικά αργότερα για να χτιστεί μία ομάδα που θα αγωνίζεται και πάλι με αξιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το διακανονισμό των χρεών της ομάδας προς το Δημόσιο η διοίκηση της ΠΑΕ θα πρέπει να αποδίδει μηνιαίως το ποσό των 350 χιλ. ευρώ…

Από πού λοιπόν θα βρεθούν όλα αυτά τα κεφάλαια; Η περίοδος των τελευταίων ετών απέδειξε ότι δεν υπάρχουν πρόθυμοι όσο και αν δηλώνουν “φανατικοί”.

Επομένως, όσο και αν πληγώνει όλο το φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ ο μόνος τρόπος εξυγίανσης της ομάδας, απόντων φυσικά ανθρώπων που θα την πάρουν στις “πλάτες” τους  “δωρίζοντας” δεκάδες εκατομμύρια, φαίνεται πως είναι η “διάλυση”: η πτώση στην ερασιτεχνική κατηγορία (μετά την αναδιάρθρωση στην τρίτη εθνική) και η διαγραφή των χρεών προς το δημόσιο και τους ιδιώτες πιστωτές.