Με διαδικασίες-εξπρές θα αξιολογηθούν οι 50.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού, όπως ανακοίνωσε γνωστοποίησε ο Αντώνης Μανιτάκης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, οι οργανισμοί του Δημοσίου θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις 15.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014.

Ήδη ο πήχης των “επίορκων” φαίνεται να πέφτει σημαντικά με τον κ. Μανιτάκη να δηλώνει πως ακόμα και με την νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών οι υποθέσεις των υπαλλήλων που θα απολυθούν θα τελεσιδικήσουν στα τέλη του 2013.

Εκτιμάται ότι με την τροπολογία του αρμόδιου υπουργείου, που θα προβλέπει τη λήψη απόφασης από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά για σοβαρά αδικήματα και την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης, περίπου 1000 υπάλληλοι θα τεθούν εκτός υπηρεσίας. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει επίσης ότι για την άσκηση έφεσης θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται απευθείας στο ΣτΕ “ξεπερνώντας” το στάδιο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού.

Σύμφωνα με το Έθνος το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπ. Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, σε συνεργασία με το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, περιλαμβάνει αρχικά το κλείσιμο 10 φορέων ιδιωτικού δικαίου και την απόλυση των εργαζομένων που απασχολούν μέχρι τα τέλη Μαΐου ως δείγμα αποφασιστικότητας  της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Το πρώτο κύμα των απολύσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4000 απολύσεων για το 2013.

Στο μικροσκόπιο των διευθύνσεων προσωπικού των οργανισμών του Δημοσίου θα μπουν όλοι οι προσωπικοί φάκελοι των υπαλλήλων για την αποτίμηση των προσόντων τους, όπου θα πιστοποιηθεί η γνησιότητα των εγγράφων που αφορούν πτυχία, σεμινάρια και τίτλους ξένων γλωσσών.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διαμόρφωση εξειδικευμένων κριτηρίων ανά υπουργείο και φορέα για την αξιολόγηση του προσωπικού, για να αποκεντρώσει τη διαδικασία και να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν για την πρώτη φάση της αξιολόγησης δομών και προσωπικού ως τα τέλη της χρονιάς είναι:

Αξιολόγηση δομών και φορέων του Δημοσίου για τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα τους. Για λουκέτο προορίζονται οι φορείς που δημιουργήθηκαν για πελατειακούς λόγους και δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, βάζοντας στο μάτι του κυκλώνα ακόμα και  τις εναπομείνασες δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι υπάλληλοι τους θα απολυθούν άμεσα λαμβάνοντας αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία μαζί με την Task Force, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί απ’ την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Από τις συγχωνεύσεις των φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) θα προκύψει ένας αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και θα αξιολογηθούν για τις ικανότητες τους και με σκοπό να απομακρυνθούν όσοι διαθέτουν πλαστά έγγραφα ή ανήκουν στην κατηγορία των πειθαρχικών υπόλογων για σοβαρά αδικήματα.

Στην κόκκινη ζώνη των απολύσεων θα τεθούν οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, αυτό θα αφορά μόνο όσους υπαλλήλους τεθούν σε διαθεσιμότητα και χρειάζονται 3 με 4 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν. Σε αυτούς και μόνο τους εργαζόμενους θα υπάρξει η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι τρία πλασματικά χρόνια και συμψηφίζοντας την αποζημίωση που θα ελάμβαναν εάν έμπαιναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (περίπου εννέα μισθοί) να επιλέξουν οικειοθελώς το δρόμο της συνταξιοδότησης από την απόλυση ή τη μετακίνηση σε άλλο φορέα.