Ελλάδα

Α. Σαμαράς για την απώλεια Εφραίμογλου: “Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας”

  • Χριστίνα Ρωμηού


(Upd) Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο Λάζαρος Εφραίμογλου, πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο οποίο είχε διαθέσει το σύνολο σχεδόν της τεράστιας περιουσίας του.

(Upd) Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του ιδρυτή και προέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Λάζαρου Εφραίμογλου, εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς: “Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας. Οι απανταχού Έλληνες τον τιμούμε και τον ευγνωμονούμε”, αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση του πρωθυπουργού.

Ολόκληρη η δήλωση:

“Ένας μεγάλος Έλληνας, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Λάζαρος Εφραίμογλου, έφυγε σήμερα από κοντά μας.
Ως επιχειρηματίας διακρίθηκε για την πρωταγωνιστική δράση του στην ανάπτυξη του επιμελητηριακού θεσμού τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως πολιτικός υπηρέτησε, με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια, από τη θέση του βουλευτή, την Παράταξή μας και το δημόσιο συμφέρον.
Ως Έλληνας δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο ίδρυσε με σκοπό την προβολή της Πατρίδας μας σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ως άνθρωπος διακρινόταν για την ευγένειά του και τη βούληση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Τιμήθηκε, άλλωστε, με δεκάδες Βραβεία, Τιμητικά Διπλώματα, Μετάλλια Τιμής και Εποποιίας.
Οι Απανταχού Έλληνες τον τιμούμε και τον ευγνωμονούμε.
Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

O Λάζαρος Εφραίμογλου απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.Ο εκλιπών ήταν πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο οποίο είχε διαθέσει το σύνολο σχεδόν της τεράστιας περιουσίας του.

Ο επιχειρηματίας ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία, όπου και κατέληξε από ανακοπή.

Ποιος ήταν ο Λάζαρος Εφραίμογλου

Γεννήθηκε το 1932 στην Aθήνα από γονείς πρόσφυγες από την Σπάρτη της Πισιδίας της Mικράς Aσίας. Παντρεύτηκε το 1961, την Oυρανία Aνδρ. Kλη και το 1965 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη.

Πήγε γυμνάσιο στο Kολλέγιο Aθηνών και πήρε πτυχίο -μετά Τιμών- από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Βρετανία, στα Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά.

Tο 1993 ίδρυσε, μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού. Σκοπός του Iδρύματος είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου και μία σειρά από μουσεία, που θα παρουσιάζουν το πνεύμα και την ιστορία του Eλληνισμού στον χρόνο, στον γεωγραφικό χώρο και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν κυρίως στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και σε αστικές κατασκευές, τραπεζικό τομέα και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Επίσης ήταν ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος πολλών επιχειρήσεων, τέσσερις εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Xρηματιστήριο Aθηνών.

Ήταν και ένας εκ των ιδρυτών της Tράπεζας Eργασίας A.E., όπως και ιδρυτής και τέως Πρόεδρος της Eπενδύσεις Eργασίας A.E., τέως Tεχνικός Διευθύνων Σύμβουλος της Eριουργία 3A A.E.

Η δραστηριότητά του ήταν έντονη και στη δημόσια ζωή. Πρόεδρος του Συνδέσμου Eπιστημόνων Kλωστοϋφαντουργών από το 1961 έως 1964. Tο 1963, εξελέγη στο Δ.Σ. του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών, το 1974 Γενικός Γραμματεύς, το 1977 A Aντιπρόεδρος, το 1978 Πρόεδρος, επανεκλεγείς το 1983 έως 1988. Iδρυτής και Πρόεδρος της Kεντρικής Eνώσεως Eπιμελητηρίων Eλλάδος το 1981, επανεκλεγείς το 1983 και 1985 έως 1988. Aντιπρόεδρος της Eνώσεως Eυρωπαϊκών Eπιμελητηρίων το 1985, επανεκλεγείς το 1986 και 1987. Hγήθη άνω των 35 Oικονομικών και Eμπορικών Aποστολών στην Eυρώπη, Bόρειο και Nότιο Aμερική, Aσία και Aφρική. Διετέλεσε Mέλος Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, Eπιτροπής Eξαλείψεως Aντικινήτρων και άλλων γνωμοδοτικών επιτροπών

Eξελέγη Bουλευτής A΄ Aθηνών στο Eλληνικό Kοινοβούλιο τον Nοέμβριο 1989, επανεκλεγείς τον Aπρίλιο 1990. Mέλος των Kοινοβουλευτικών Eπιτροπών Oικονομικών και Παραγωγής-Eμπορίου. Πρόεδρος της Eλληνοβρετανικής Kοινοβουλευτικής Oμάδος. Aντιπρόεδρος του Kοινοβουλίου του Συμβουλίου της Eυρώπης, Aρχηγός της Eλληνικής Aντιπροσωπείας & Mέλος των Eπιτροπών Oικονομικών και Περιβάλλοντος-Περιφερειακής Aνάπτυξης-Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Eκπρόσωπος της Eλλάδος στην Eπιτροπή Δράσεως για την Eυρωπαϊκή Eνωση που εδρεύει στο Παρίσι.