Μέσα σε τρεις ημέρες, πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αξιοποίησαν τη νέα δυνατότητα της ΑΑΔΕ για αυτόματη αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) μέσω της πλατφόρμας myAADE, αντικαθιστώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η ψηφιακή αυτή λύση επιτρέπει προσαρμογή δραστηριοτήτων, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, έκδοση τιμολογίων και πρόσβαση σε επιχορηγήσεις, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας προνομίων λόγω καθυστερήσεων.

Η ανάγκη για τη μεταρρύθμιση προέκυψε καθώς λανθασμένοι ΚΑΔ στέρησαν από πολλές επιχειρήσεις σημαντικές ενισχύσεις μετά το 2020, όπως αποζημιώσεις COVID-19 και προγράμματα ΕΣΠΑ. Το νέο σύστημα παρέχει οδηγίες και προειδοποιήσεις, μειώνοντας σφάλματα και καθιστώντας τη διαδικασία άμεση και ασφαλή.

Από τις 28 Αυγούστου που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή «Μεταβολή Στοιχείων Επιχείρησης», η πλειονότητα των αλλαγών ΚΑΔ και καθεστώτων ΦΠΑ εκτελείται ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο, χωρίς επίσκεψη σε ΔΟΥ. Η πλατφόρμα ενημερώνει αυτόματα για τυχόν προβλήματα, διασφαλίζοντας εγκυρότητα δηλώσεων.

Η διαδικασία καλύπτει όλο το φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνδέεται με τα καθεστώτα ΦΠΑ. Ανάλογα με τον επιλεγμένο ΚΑΔ, το σύστημα ενημερώνει για υπαγωγή ή απαλλαγή και παρέχει καθοδήγηση για αποφυγή λαθών. Οι επιχειρήσεις με πολλαπλές δραστηριότητες ή υποκαταστήματα μπορούν να καταχωρίζουν ενιαία τους ΚΑΔ, εξασφαλίζοντας ταχύτητα και συνέπεια.

Η πλατφόρμα υποστηρίζει κανονικά και ειδικά καθεστώτα, από μικρές επιχειρήσεις έως πωλήσεις τέχνης ή δημοπρασίες. Προσφέρει πληροφορίες και απαγορευτικά μηνύματα όπου απαιτείται, αποτρέποντας λάθη που οδηγούσαν σε πρόστιμα ή απώλειες.

Με το νέο σύστημα, οι επιχειρήσεις αποκτούν αυτονομία και ταχύτητα, χωρίς μεσολαβήσεις. Οι «έξυπνοι έλεγχοι» ενισχύουν τη διαφάνεια και περιορίζουν καθυστερήσεις, μετατρέποντας τη διαδικασία σε ουσιαστική αναβάθμιση.

Η εφαρμογή myAADE έχει εδραιωθεί ως βασικό εργαλείο για την καθημερινή λειτουργία, μειώνοντας κόστος και λάθη. Η ΑΑΔΕ στέλνει μήνυμα ότι η ψηφιοποίηση δεν είναι απλώς ευκολία αλλά δομική αλλαγή στη διαχείριση των επιχειρηματικών δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη 

ΔΕΘ: Πόσο μειώνονται οι φόροι στα ενοίκια και τα τεκμήρια – Τι αλλάζει σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ (πίνακες)

Πώς «είδε» ο ξένος Τύπος τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Avali: O νέος κρυφός παράδεισος στη νότια Κέρκυρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα