Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Παρά το κλείσιμο της Βουλής από αύριο, οι υπουργοί που κάνουν τις επαφές με τους δανειστές παραμένουν στις θέσεις τους με την εντολή να ολοκληρώσουν τη συμφωνία έγκαιρα και αυτή να ψηφιστεί ίσως και στις 17 ή 18 Αυγούστου.

«Μόλις κλείσουμε και την τελευταία γραμμή με τους δανειστές η συμφωνία θα έλθει στη Βουλή για να ψηφιστεί αμέσως, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου» αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Η διαδικασία θα είναι ουσιαστικά non stop τις επόμενες δέκα με δώδεκα ημέρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν σημαντική πρόοδο την Τρίτη και επανέφεραν το κλίμα αισιοδοξίας, μετά από μία πολύ δύσκολη Δευτέρα, κατά την οποία γεννήθηκαν πολλές αμφιβολίες για τη δυνατότητα να προλάβουν οι δύο πλευρές το ορόσημο της 20ης Αυγούστου, όταν και πρέπει η Ελλάδα να καταβάλλει δόση 3,2 δις ευρώ προς την ΕΚΤ.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι πλέον δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και έτσι θα αποφευχθεί το σενάριο μίας ενδιάμεσης συμφωνίας «γέφυρα» και τελικά η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σε μία και μόνο φάση. Η ιδέα της «γέφυρας», μίας «μικρή» συμφωνίας που απλά θα επέτρεπε να δοθεί στην Ελλάδα ένα ποσό για να πληρώσει την ΕΚΤ, με αντάλλαγμα κάποιες ρυθμίσεις και παράλληλα να συνεχίζονταν οι συζητήσεις για τη μεγάλη συμφωνία, έπεσε μεν στο τραπέζι κάποια στιγμή, αλλά φαίνεται να υποχωρεί αισθητά, αφού οι διαφορές μειώνονται.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει σειρά σημαντικών συναντήσεων με το κουαρτέτο των δανειστών και εφόσον ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια θα αρχίσει και η συγγραφή της νέας συμφωνίας, ώστε να γίνουν όλα στον κατάλληλο χρόνο.

Καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε ότι δεν βάζει ούτε το ΔΝΤ πλέον ανυπέρβλητα εμπόδια, παρά τη σκληρή στάση που τηρεί η εκπρόσωπός του στις διαπραγματεύσεις, η διαβόητη Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τα μέτρα που ζητούνται βέβαια τις τελευταίες ώρες, ειδικά για τις πρόωρες συντάξεις είναι ιδιαίτερα επώδυνα, αλλά γενικά η κυβέρνηση αυτό που επιδιώκει είναι να εμπεριέχει η νέα συμφωνία περιθώρια αναστροφής στην πορεία και να μην παγιώνεται μία κατάσταση στην οποία δεν θα μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις αργότερα. Και επίσης να καταφέρει να «απλώσει» την εφαρμογή κάποιων σκληρών μέτρων στο χρόνο, αποφεύγοντας την άμεση επιβάρυνση.

Όσο για τη στάση της αριστερής πτέρυγας δεν υπάρχει καμία ψευδαίσθηση στο Μαξίμου, ότι μπορεί να σημειωθεί οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση των περίπου 30 βουλευτών, – ίσως και περισσοτέρων – οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Ιδίως μετά τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» από την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό, που καταδικάζει την υπογραφή του νέου μνημονίου. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται να εξετάζει τίποτα περισσότερο απ’ όσα έκανε και στις προηγούμενες ψηφοφορίες. Θα καλέσει τους βουλευτές δηλαδή να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και δεν θα σκέφτεται προς το παρόν οποιαδήποτε άλλα μέτρα.