Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Χωρίς καθαρή εικόνα για την πορεία και τον χρονικό ορίζοντα έκβασης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ξεκινούν και πάλι σήμερα οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Το πεδίο γύρω από τις συζητήσεις αυτές είναι θολό, καθώς το κλίμα αισιοδοξίας, σχεδόν σιγουριάς, που εκπέμπει η κυβέρνηση για επίτευξη μίας πρώτης συμφωνίας έως την Τρίτη και ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα, δεν είναι αντίστοιχο με εκείνο που εκπέμπουν οι Θεσμοί, αφού πολλοί ευρωπαίοι παράγοντες αποφεύγουν να προσδιορίσουν χρονικά τις εξελίξεις ή, ακόμα χειρότερα, μιλούν για μία μακρά διαδικασία, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά.

Με την οικονομία να πιέζει, λόγω της αβεβαιότητας που παρατείνεται και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές να βρίσκονται στο όριο η κυβέρνηση επιδιώκει «άμεση γεφύρωση των διαφορών που έχουν απομείνει, τύποις έως αύριο το βράδυ και ουσιαστικά πριν από τη διακοπή της διαπραγμάτευσης για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στη Ν. Υόρκη από την Πέμπτη» λένε κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι διαφορές σε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν γεφυρωθεί, ενώ οι κρίσιμες συζητήσεις περιστρέφονται πλέον στα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τη δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2017-18, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια, καθώς και το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει την αισιοδοξία του και σε μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωνε μάλιστα ότι «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι».

Ωστόσο τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι αντιφατικά και διόλου δεν εκπέμπουν βεβαιότητα για την επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για παράδειγμα άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε (στο πρακτορείο MNI) ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ίσως μετατεθεί για τον Ιούλιο.

Είναι ενδεικτικό ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, εκτίμησε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.