Στην Aθήνα βρίσκονται ήδη από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (20/2) οι αγρότες από τα μπλόκα της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας που κατευθύνθηκαν με τρακτέρ στην πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετέχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο, το οποίο έλαβε χώρα στις 18:30 στην πλατεία Συντάγματος.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες δίνουν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Έλληνες αγρότες, μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200.

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα, με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα. Λίγο μετά τη 1:30 έφτασαν στο Σύνταγμα τα πρώτα 9 τρακτέρ απο την Εύβοια.

Η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, από το ύψος της οδού Αθανάσιου Διάκου και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.

Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, με κυριότερο το γάλα, στο 6% από 13% (με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την απορρόφηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων), άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της δικασικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επίσης ζητούν ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, άμεση υλοποίηση των μέτρων για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες, σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, εξασφάλιση ρευστότητας των αγροτοκτηνοτρόφων κ.α..

Κοντογεώργης για αγρότες: Ο πρωθυπουργός έδωσε λύσεις σε προβλήματα, πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε

Το αγροτικό συλλαλητήριο -το οποίο είναι σε εξέλιξη την ώρα της συνέντευξης- ήταν το βασικό θέμα της συνομιλίας που είχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, με τον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας «TRT».

Με βασική αρχή, «εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι όπως για κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα αιτήματα αλλά και τις κυβερνητικές απαντήσεις. Κατ’ αρχάς για το αγροτικό πετρέλαιο και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ήδη τη συζήτηση και η οποία θα ενισχυθεί».

Εξ άλλου, συνέχισε, «η ουσία είναι ότι έγιναν αρκετά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης σε πολλά αιτήματα των αγροτών. Πράγματι, το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικό, η αγροτική ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολη και ευάλωτη, και στην κλιματική κρίση και σε εξωγενείς κρίσεις. Ο πρωθυπουργός έσκυψε στα ζητήματα, πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε, και στα λεφτά και στα δημοσιονομικά. Αλλά και σε θέματα όπως το ρεύμα, που τους απασχολούσαν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι εκεί έγινε μια σοβαρή προσπάθεια».

Επιπροσθέτως, «στο θέμα των ελληνοποιήσεων είμαστε μαζί, όπως και σε κάποια θέματα που αφορούν την ΚΑΠ. Την άλλη εβδομάδα έχει Συμβούλιο Υπουργών» -και, με την αφορμή αυτή, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια εννέα χωρών, ουσιαστικά της Μεσογείου. Ενώ και, με πρωτοβουλία της βελγικής Προεδρίας, τα θέματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ θα τεθούν την επόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι η συνάντηση για τη Θεσσαλία θα γίνει. Άλλωστε, προσέθεσε, «κάθε Παρασκευή υπάρχει μια διυπουργική συνάντηση για την αξιολόγηση της προόδου των άμεσων μέτρων αποκατάστασης και ενίσχυσης στην περιοχή, πέραν του βασικού σχεδίου ανασυγκρότησης που αφορά στη Θεσσαλία». Κατά συνέπεια, «όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει (σσ από την Ινδία) και όταν βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος, προφανώς θα γίνει αυτή η συζήτηση». Για τη διαφορά, τέλος, των τιμών, από το χωράφι στο ράφι, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν κάποια υπερκέρδη μεσαζόντων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο».

Δείτε το live update στο Protothema.gr