(Upd 11/4, 11:01) Φανερά ανακουφισμένη εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την πληρωμή της δόσης της 9ης Απριλίου ωστόσο, οι ημερομηνίες είναι αμείλικτες, με το επόμενο κρας τεστ της χώρας στις 12 Μαΐου, ημέρα που θα πρέπει να αποπληρωθούν 747 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση αποδύεται σε αγώνα δρόμου για συμφωνία έως το τέλος του μήνα. Εξάλλου, και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει ξεκαθαρίσει πως παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, απομένουν να γίνουν πολλά μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 24 Απριλίου, ώστε να υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση “τρέχει” να συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών Απριλίου και Μαΐου

Ο σχετικά… μακρινός αυτός “στόχος” αντοχής των κρατικών διαθεσίμων της 12ης Μαΐου, βασίζεται σε μία πολύ συγκεκριμένη παραδοχή που μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές: ότι υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ τα λεφτά που εκτιμά πως μπορεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση, για να καλύψει τις ανάγκες του Απριλίου και ενδεχομένως μέρος του Μαΐου. Όπως αναφέρει το Capital.gr, ολόγος, σύμφωνα με μία ερμηνεία που δίδεται, για το νέο “διπλωματικό” εργαλείο που χρησιμοποιεί η Αθήνα ώστε να δείξει στους δανειστές ότι δεν έχει επιτακτικά ανάγκη την συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, τα λεφτά αυτά δεν είναι ούτε άμεσα “διαθέσιμα”, ούτε δεδομένα. Πρόκειται για κονδύλια που βρέθηκαν σε λογαριασμούς των χιλιάδων φορέων του Δημοσίου και το μεγαλύτερο μέρος τους πολύ δύσκολα και κατά παράβαση των νομικών κανόνων μπορεί “προσωρινά” να διατεθεί…

Υπολογίζεται ότι στους κεντρικούς λογαριασμούς της ΤτΕ μαζεύτηκαν ή θα μαζευτούν 1-1,5 δισ. ευρώ από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από το ποσό αυτό τα 400 εκατ. ευρώ είναι η προκαταβολή του 2014, άλλα 350 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρος των αιτήσεων πληρωμών 700 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη φτάσει στην Αθήνα. Το υπόλοιπο ποσό είναι κονδύλια που είχαν “μείνει” στους εμπορικούς λογαριασμούς φορέων και… επιστρέφονται επισήμως για να επανατοποθετηθούν σε άλλες δράσεις, αλλά ουσιαστικά για βραχυπρόθεσμη (;) κάλυψη των αναγκών του ελληνικού δημοσίου.

Το ποσό συμπληρώνεται από τα διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Πράσινου Ταμείου, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ- 600 εκατ. ευρώ). Συμπληρώνεται και από τα αποθεματικά δεκάδων φορέων του δημοσίου όπως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (200 εκατ. ευρώ), τον ΟΑΕΔ ( 120 εκατ. Ευρώ), την Αττικό Μετρό, τον ΟΣΚ, αλλά και από αδιάθετα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έχουν δοθεί αποκλειστικά για έργα υποδομής…

Τα 4 δισ. ευρώ ήδη… “φαγώνονται” για τις ανάγκες του Απριλίου που πλέον περιορίζονται στα απολύτως… βασικά. Την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκαν 130 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα και καλύφθηκαν τα 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Την άλλη εβδομάδα πρέπει να δοθεί το ήμισυ των μισθών του Απριλίου αξίας 600 εκατ. ευρώ περίπου και να καταβάλλει τα επιδόματα ανεργίας (συμμετοχή περίπου 30 εκατ. ευρώ). Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσει άλλο 1,9 δις ευρώ για μισθούς συντάξεις.

Όσο για τον Μάιο, τα “διαθέσιμα” θα εξαρτηθούν από την επίτευξη των στόχων εσόδων στο τέλος του μήνα, δηλαδή κυρίως από την επιτυχία της νέας ρύθμισης.

Αιχμές Λαγκάρντ για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τις συμφωνίες

Στο μεταξύ, χθες Παρασκευή, η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως “δεν ξέρω εάν θα κάνει αυτά που συμφωνήσαμε”, φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ελληνικών μεταρρυθμίσεων που δεν λειτουργούν.

Παράλληλα, ζήτησε παρέμβαση και στο συνταξιοδοτικό που εκτιμά πως δεν είναι βιώσιμο, ενώ τα “έβαλε” και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν εφάρμοσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν δεσμευθεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και πρέπει άμεσα να αναμορφωθεί”.

Παράλληλα η Γαλλίδα επικεφαλής του ταμείου εξέφρασε την ανησυχία της για το αν όσα συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην έκτακτη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη Κυριακή, θα υλοποιηθούν.

Ανέφερε τέλος πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέροντας ως παράδειγμα την πώληση του βρεφικού γάλακτος στα σούπερ μάρκετ.

Ειδικά για το βρεφικό γάλα, επισήμανε πως ενώ όταν δοκιμάστηκε η πώλησή του σε άλλα καταστήματα οι τιμές μειώθηκαν, στη συνέχεια το προϊόν «επέστρεψε γρήγορα στα φαρμακεία». «Αυτό δεν είναι καλή ιδέα», σχολίασε.

Όσον αφορά τις μεταφορές, σημείωσε πως πρόκειται για μια «πολύ, πολύ ρυθμισμένη» αγορά, όπου δεν είναι δυνατό να εισέλθουν «νέοι παίχτες».