Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.) προωθεί η κυβέρνηση. Με νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, δίνονται μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς την ανάγκη άλλων διαδικασιών, ενώ του ανατίθεται ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την οργάνωση όλων των κρατικών υπηρεσιών για τις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με σχέδιο, σαφείς αρμοδιότητες και πρόβλεψη λειτουργικότητας των υπηρεσιών, κάτι που επεξεργαζόταν μήνες τώρα, με βάση τα «διδάγματα» των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», έρχονται τσουχτερά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ για όσους προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ πλέον οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση για τον καθαρισμό τους από ξερόχορτα το καλοκαίρι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναδιάρθρωση των δομών πολιτικής προστασίας της χώρας, θεσμοθετώντας πρότυπα που θα ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ειδικές θέσεις -όπως για τον συντονισμό της διάσωσης εγκλωβισμένων-, τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων και την ενίσχυση της χρήσης του 112 για τον συντονισμό των πολιτών και των υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr