Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 14 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 5 χλμ. Είχε προηγηθεί σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Nωρίτερα, έξι σεισμοί μεταξύ 6:15 και 7:05 το πρωί σημειώθηκαν σε Αμοργό και Ανάφη. Ο μικρότερος ήταν 3,1 Ρίχτερ και ο μεγαλύτερος 3,9R.
Η σεισμική ακολουθία το τελευταίο 24ωρο

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Σαντορίνης τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά. Έκτακτα δρομολόγια πραγματοποίησαν τα πλοία Kissamos και Blue Star Paros.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, με δεκάδες οικογένειες να ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.
Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα λόγω της αυξανόμενης σεισμικής δραστηριότητας
Εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
– να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025».
Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή
Την παράταση των μέτρων στα νησιά των Κυκλάδων που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, αποφάσισε η Επιτροπή των Σεισμολόγων, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ έγινε σειρά συστάσεων στους πολίτες, ώστε να αποφύγουν πιθανές δυσάρεστες συνέπειες από κάποιον σεισμό.
Κλειστά τα σχολεία σήμερα και στην Τήνο
Ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει σήμερα Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.
Καραστάθης (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο): Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης. Όπως εξηγεί από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.
Τέλος επισημαίνει ότι το πρωί της Τρίτης η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.
Διυπουργική σύσκεψη για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης
Διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 9:00 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Διαβάστε ακόμη
Airbnb: Λήγει ο χρόνος για οριστικοποίηση δηλώσεων στην ΑΑΔΕ
Χάουαρντ Λούτνικ: Ο άνθρωπος-«κλειδί» στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ (tweets)
Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τους χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.