Ελλάδα

Ανασχηματισμό προανήγγειλε ο Μητσοτάκης από το Ισραήλ

  • newsroom


Τι είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Ισραήλ - Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επί τάπητος στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου- «Έχουμε κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί για τους τουρίστες από τη χώρα του φέτος

Στα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Ισραήλ. «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε με χιούμορ ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτή η σχέση είναι δεδομένη. «Η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες».

Ειδικότερα, ανέφερε: «βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά».

Όμως, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, τόνισε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες».

Tο θέμα της επιθετικής στάσης της Τουρκίας για την οποία είπε ότι αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως τόνισε στις κοινές τους δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφηγήθηκε στον Ισραηλινό ομόλογό του την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για την οποία είπε ότι αποτελούν «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» τονίζοντας το άκυρο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. «Εμείς πάντα θέλουμε την ειρήνη, εμείς αυτό επιδιώκουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κύπρο, «που αποτυπώνει το όραμα μιας ειρηνικής ανατολικής Μεσογείου».

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Απόρρητο Απόρρητο