Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Την εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καθορίσει σήμερα η πολιτική γραμματεία του κόμματος, που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ανασυντάξει το ταχύτερο το κυβερνών κόμμα μετά τις αποχωρήσεις των βουλευτών και των στελεχών της αριστερής πτέρυγας, ενώ το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι σταθερός στόχος στην εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου (κατά τους υπολογισμούς τότε θα στηθούν οι κάλπες) είναι η αυτοδυναμία.

«Καμία συνεργασία μετά τις εκλογές, με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ» διαμηνύουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, θέτοντας ένα πρώτο σκληρό δίλημμα στους ψηφοφόρους. Επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει τους ψηφοφόρους εκείνους που ζητούν σταθερή διακυβέρνηση, αλλά πιθανόν σκέφτονται ότι είναι λύση να ψηφίσουν πιθανούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, όπως είχε συμβεί τον Ιανουάριο με τους ΑΝΕΛΟ και τον Πάνο Καμμένο. Να αποτρέψει δηλαδή την οποιαδήποτε προσπάθεια κυρίως από το Ποτάμι και ίσως το ΠΑΣΟΚ, να αποστάσουν ψήφους, εμφανιζόμενοι ως εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι και στον Λαφαζάνη

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες να συναντηθεί ούτε με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Πάνο Λαφαζάνη, που παίρνει σήμερα τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας έτσι κι αλλιώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό νόημα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, αφού η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δώσει κυβερνητική λύση και επιμένει ότι πρέπει να οδηγηθούμε το συντομότερο στις εκλογές, χωρίς καθυστερήσεις. Όπως και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη αναμένεται η απάντησή του στο αίτημα του κ. Λαφαζάνη για συνάντηση να είναι αρνητική.

Συγκρότηση επιτροπών

Το βάρος προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει τώρα στη συγκρότηση των επιτροπών για το πρόγραμμα, τα ψηφοδέλτια και την επικοινωνία, ενώ το σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεδριάσει και η κεντρική επιτροπή. Η Κουμουνδούρου περιμένει να οριστικοποιηθούν οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών, ώστε να δει τα κενά σε εκλόγιμες και μη εκλόγιμες θέσεις. Σχετικά με τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει ΠΑΡΩΝ στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και επιθυμούν παρά ταύτα να είναι υποψήφιοι, φαίνεται ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπερισχύσει η άποψη να εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά και μάλλον προς την κατεύθυνση να συμπεριληφθούν.

Η επιτροπή προγράμματος θα αποτελείται αφενός από τα στελέχη της επιτροπής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς αυτά γνωρίζουν τα περιθώρια κινήσεων μίας κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας και αφετέρου από κομματικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Αριστείδης Μπαλτάς, όλοι υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.