Ελλάδα

Άνοιγμα Λυκείων με self test: Θετικοί 408 μαθητές και καθηγητές

  • newsroom


236 μαθητές και 172 καθηγητές είχαν θετικό self test – Υποχρεωτικό κάθε Δευτέρα και Πέμπτη – Τι πρέπει να κάνετε αν βγει θετικό ή αρνητικό

Μόλις 0,27 % είναι η θετικότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με βάση τα self test που έγιναν χθες ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων που ξεκινά σήμερα το πρωί.

Μάλιστα το ποσοστό θετικότητας για τους μαθητές είναι ακόμα μικρότερο σε 0,24% καθώς βρέθηκαν 98.965 αρνητικά τεστ και μόλις 236 θετικά.

Αντιστοίχως, το ποσοστό θετικότητας των εκπαιδευτικών είναι 0,34% καθώς αρνητικά ήταν 50887 και θετικά μόλις 172.

Οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν σήμερα στα σχολεία. Δηλαδή έως τώρα σε σύνολο 149.852 αποτελεσμάτων που έχουν καταχωριστεί στην πλατφόρμα παρατηρείται χαμηλή θετικότητα (0,27%) και 408 δυνητικά νοσούντες σε σύνολο 255.000 μαθητών λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει χαμηλή τη θετικότητα στον κορωνοϊό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα τεστ που δηλωθούν μέχρι σήμερα το πρωί.

Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια των self test για την ομαλή και απρόσκοπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το γεγονός ότι αφενός καταγράφεται πολύ χαμηλό ποσοστό θετικότητας στα τεστ αυτοδιάγνωσης και αφετέρου ότι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί θα απομονωθούν από τη σχολική κοινότητα μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι είναι κρούσματα με τη διενέργεια δεύτερου τεστ δημόσια δομή και αυτό θα αποτρέψει τη διασπορά του ιού.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας, δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων στα λύκεια θα γίνει με ασφάλεια παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας δηλαδή χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων χρήση αντισηπτικών για την υγιεινή των χεριών εξαερισμό των αιθουσών διδασκαλίας καθώς και ξεχωριστά διαλλείματα καθ΄ ομάδες μαθητών.

Self-test δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή το βράδυ ή σήμερα το πρωί. Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).

Τα βήματα είναι τα εξής: Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μαρινάκης στην Τέρνα Ενεργειακή, το deal του Φέσσα και οι «μανούβρες» της Εletson με τους Κινέζους

10η Αξιολόγηση: Πλειστηριασμοί, κρατικές οφειλές και εργασιακά στο επίκεντρο του νέου ελέγχου από τους δανειστές

«Πράσινο» για τις εργασίες στη Μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης

Απόρρητο Απόρρητο