Περαιτέρω κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, των αεροδρομίων και των λιμανιών αλλά και 24ωρο αποκλεισμό με μπλόκα στις εθνικές οδούς από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου έως και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.
Την παραμονή στις αρχικές της θέσεις, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στην συνάντησή τους στην Σίνδο, αποφάσισε η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών των κινητοποιημένων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κατερίνη.
Οι αγρότες ζητούν ρητά και κατηγορηματικά την άμεση ανάκληση των προσχεδίων του νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συνάντηση και διάλογο με τον πρωθυπουργό, ξεκάθαρη και ρητή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μη ψήφιση των νομοσχεδίων και απόρριψη των αναφερομένων προς εισήγηση προσχεδίων νόμου.
Συμμετέχουν και στη σημερινή απεργία
Αποφασίστηκε ακόμη, λόγω της σημερινής 24ωρης γενικής απεργίας στην οποία μετέχουν και όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για διευκόλυνση και ομαλή μεταφορά και μετακίνηση στους τόπους των συγκεντρώσεων.
Τέλος σημειώνεται ότι συστάθηκε και η επιτροπή που θα παραστεί στην συνάντηση της Νίκαιας στις 7 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων
Τα Τέμπη παρέμειναν χθες κλειστά για 12 ώρες από τις 10 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ, ενώ για σήμερα οι αγρότες θα κρατήσουν ανοιχτή την Κοιλάδα, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν για να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές εκδηλώσεις ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό.
Άναψαν τα αίματα στην Μακεδονία
Ένταση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, όταν αγρότες που πραγματοποίησαν πορεία προς το σημείο επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα στο υπουργείο.
Μέλη αγροτικών σωματείων συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του υπ. Μακεδονίας Θράκης και ζητούσαν να τους επιτραπεί η είσοδος στο χώρο του υπουργείου, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Όταν το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό, ένας αγρότης επιβιβάστηκε στο όχημά του και προσπάθησε σπρώχνοντας την να ρίξει την κεντρική πόρτα του υπουργείου.
Λίγο αργότερα και με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, τα πνεύματα ηρέμησαν και ο αγρότης απομάκρυνε το όχημά του.
Αστυνομική δύναμη, μέσα από την σιδερένια πύλη του υπουργείου Μακεδονίας, παρακολουθούσε τον αγρότη να επιχειρεί να την σπάσει, χωρίς να αντιδρά.
Στο σημείο παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες αγρότες αλλά και πολίτες της Θεσσαλονίκης, με πανό, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα της κυβέρνησης. «Μας στέλνετε στη Βουλγαρία», φωνάζουν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές.

Κλειστά τα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα
Στο μεταξύ, σε αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων στο σύνολό τους, προχωρούν οι αγρότες του Έβρου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννη Μαργαριτίδη, μετά τον αποκλεισμό για ένα δίωρο – την Τρίτη – του τελωνείου των Καστανέων, οι αγρότες τοποθέτησαν στο χώρο επιγραφή που ενημερώνει τους Έλληνες να αποφεύγουν την είσοδο στη γείτονα χώρα καθώς είναι θέμα χρόνου το επ’ αόριστον κλείσιμο των συνόρων.
Επ’ αόριστον έκλεισε και ο κόμβος Καστανέων-Ριζίων αποκλείοντας ουσιαστικά το τελωνείο του Ορμενίου, ενώ χθες έκλεισε συμβολικά και ο συνοριακός σταθμός Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ.
Επίσης τον αποκλεισμό επ’ αόριστον του νότιου κόμβου του Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων) εισηγήθηκε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Διδυμοτείχου, Βασίλης Καμπρούδης.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στο τελωνείο των Κήπων.
Απεργιακό «μπλακ άουτ» σε Άργος και Ναύπλιο
Η νέα εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, παραμένει κλειστή για πολλοστή ημέρα από αγρότες που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.
Από τον Ισθμό επιτρέπουν τη διέλευση μόνο για ασθενοφόρα και επείγοντα περιστατικά, ενώ σύμφωνα στον Ισθμό οι οδηγοί από και προς την Αθήνα περνούν με δυσκολία από μια παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι, την οποία υπάρχει πληροφορία ότι οι αγρότες αργότερα ετοιμάζονται να κλείσουν.
Το μεσημέρι, στο μπλόκο του Ισθμού έφτασαν με αυτοκίνητα και ταξί που συμμετέχουν στην απεργία οι απεργοί από την πόλη της Κορίνθου, όπου νωρίτερα επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ.
Κλειστά από την Τετάρτη το απόγευμα τα διόδια της Νεστάνης
Επίσης, από χθες Τετάρτη στις 6.00 το απόγευμα οι αγρότες έχουν κλείσει και τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης και θα μείνουν εκεί τουλάχιστον έως σήμερα τα μεσάνυχτα. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό μέσω Αχλαδόκαμπου.
Το μπλόκο των αγροτών στη Νεστάνη μετά τις συγκεντρώσεις που ξεκινούν σε λίγο στην Τρίπολη θα ενισχυθεί και από τους οδηγούς ταξί, που θα πάνε στα διόδια με τα αυτοκίνητά τους.
Στην περιοχή, λόγω των κινητοποιήσεων, το ταξίδι από την Αθήνα ως την Τρίπολη, που διαρκεί υπό κανονικές συνθήκες δύο ώρες, τώρα ξεπερνά τις πέντε. Στη Λακωνία οι αγρότες για δύο ώρες έκλεισαν και το δρόμο Κεραμωτή – Νεάπολη.
Επίσης, αγρότες με τρακτέρ από όλο το νομό κατευθύνονται αυτή την ώρα στη Σπάρτη, ενώ κλειστά είναι τα καταστήματα και στο Ναύπλιο, με ανοικτά μόνο τα καφέ της πόλης. Οι απεργοί μπροστά και οι αγρότες με τα τρακτέρ από πίσω κατευθύνονται πεζή προς το Κεφαλάρι και τους Μύλους της Λέρνης με σκοπό να κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Άργους αποκόπτοντας τελείως την ανατολική Πελοπόννησο.
Τρακτέρ και φορτηγά κατέκλυσαν το κέντρο των Τρικάλων
Με κορναρίσματα και αναμμένα τα φώτα, τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και φορτηγά, κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.
Παράλληλα, μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όπου μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορείες σε κεντρικές οδούς της πόλης των Τρικάλων.
Επίσης, αγρότες απέκλεισαν στις 12 το μεσημέρι για τρεις ώρες τον κόμβο Καρδίτσας στην Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, πράγμα το οποίο, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Παύλος Σπυρόπουλος θα γίνεται καθημερινά. Ακόμα, πρόσθεσε, θα σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες μέρες με διάφορες δράσεις που θα πάρουν σάρκα και οστά. Να σημειώσουμε, τέλος, πως «νέκρωσε» στο σύνολό της η πόλη των Τρικάλων, καθώς καφέ, ουζερί αλλά και κάθε άλλου είδους καταστήματα είναι κλειστά, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Πηγή: protothema.gr

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.