Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, αρχίζουν να δίνουν πλέον τη θέση τους στην αγωνία και την ανησυχία στην κυβέρνηση. Οι αποθαρρυντικές ή έστω αντιφατικές σε άλλες περιπτώσεις, δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων γύρω από την αξιολόγηση και το χρέος, αναβιώνουν φόβους περί νέας εμπλοκής και δραματικής καθυστέρησης στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προσπαθεί μετά βίας να διατηρήσει την ψυχραιμία του και την πίστη του ότι όλα θα έχουν ομαλό τέλος εντός του Απριλίου, έστω και προς το τέλος του.

Η επιβάρυνση και η συγκεχυμένη εικόνα σε αυτό το μέτωπο έρχεται να προστεθεί στο ήδη προβληματικό πεδίο του προσφυγικού, όπου τίποτα δεν εμπνέει σιγουριά και βεβαιότητα ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας θα εφαρμοστεί σύντομα και αποτελεσματικά. Είναι ενδεικτικό ότι η δράση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς ή φτάσει στο επιθυμητό σημείο, εξ ου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε χθες στον γενικό γραμματέα της συμμαχίας. Στο μεταξύ οι αυξομειώσεις στις προσφυγικές ροές από την Τουρκία επιτρέπουν κάθε είδους ερμηνείες, αλλά και φόβους για τη στάση της γειτονικής χώρας, με ένα μεγάλος μέρος της Ευρώπης πάντως να εμφανίζεται πάντως όλο και πιο απρόθυμο να υλοποιήσει τις δικές του υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στην Κουμουνδούρου, για τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επανέλαβε όλα όσα έχει πει τελευταία και με άλλες ευκαιρίες για την αξιολόγηση, που φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολο στοίχημα.

Αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επιτέθηκε στο ΔΝΤ το οποίο κατηγόρησε ότι έχει απαιτήσεις πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Κατά τον πρωθυπουργό οι απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές των κύριων συντάξεων δεν περιλαμβάνονται σε εκείνη τη συμφωνία και γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Διαμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι «η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο».

Ωστόσο ήταν εμφανής όχι μόνο η δική του αγωνία, αλλά και των μελών του οργάνου, καθώς η συνεδρίαση έγινε στη σκιά δυσάρεστων για την ελληνική κυβέρνηση δηλώσεων από ευρωπαίους παράγοντες.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε στείλει νωρίτερα το μήνυμα ότι «δεν επείγει το ζήτημα του χρέους για την Ελλάδα», αλλά «η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιο τα πιεστικά θέματα». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις επίσης δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει θέσει καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», αφήνοντας να διαφανεί ότι οι Βρυξέλλες δεν καίγονται για την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.