Διατεθειμένη να μην βιαστεί καθόλου ως προς τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την άρση του απαγορευτικού (lockdown) εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς διακηρυγμένος στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο μικρότερος δυνατός αριθμός σε ανθρώπινες απώλειες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρεμβαίνοντας καθοριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράδυνε τα όποια σχέδια επί χάρτου για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια. Κρατώντας προς το παρόν λευκές τις σελίδες στον μήνα Δεκέμβρη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε χρονική αναφορά επιστροφής στην καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» που επιβάλλουν «να είμαστε προσεκτικοί». «Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα «πριν τα τέλη του έτους», είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν σενάρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σίγουρα πολύ αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το υφιστάμενο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οριστικός οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με νέο διάγγελμα.

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» ανέφερε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σχολίασε πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», εξηγώντας παράλληλα πως «πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό ρεκόρ τζίρου στις online αγορές της φετινής Black Friday

Κορωνοϊός: Με εικονικές αναστολές συμβάσεων ζητούν κούρεμα στα ενοίκια

Ο «ψιλικατζής» κι ο εφοπλιστής, οι 1.030 της Τράπεζας Πειραιώς κι ένα deal που χάλασε